24 Haziran seçimlerine ilişkin bir açıklama yayınlayan Demokrasi İçin Birlik, HDP’nin ‘sıfır baraj ortaklığının’, dışında bırakılmasının demokratik duruşa darbe vurduğunu belirterek, “HDP'nin baraj altına düşürülmesi demek, en az 60 milletvekilliğinin AKP'nin eline geçmesi, dolayısıyla tek adam rejimini garanti altına almak demek. Tüm demokrasi güçlerini ve yurttaşları, HDP'yi baraj altında bırakmaya yönelik her tür anti-demokratik uygulamaya karşı çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

'SANDIK GÜVENLİĞİ SORUNU CİDDİ BİR HAL ALDI'

Demokrasi İçin Birlik Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, “24 Haziranda gidilen seçim, darbe mirası yüzde on barajına ek, iktidarın seçim üzerinde istediği gibi oynamasını sağlayan OHAL koşullarında yapılıyor” denildi. Açıklamada, “16 Nisan referandumunda olduğu gibi bu seçimin de en temel sorunlarından birini sandık güvenliği oluşturmakta, üstelik tümüyle AKP'nin kazanması amacıyla düzenlenen hukuk dışı seçim yasasıyla da söz konusu sandık güvenliği sorunu daha da ciddi bir hal almış bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Bu seçimde özgür oy kullanımının imkansızlığı yanında kullanılan oyların gerçeğine uygun bir sonuç ilan edilmesinin de güvencesi bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Dolayısıyla bu seçimde muhalefet partilerinin gerek sandıkları korumaya gerekse de birbirlerini kollamaya yönelik dayanışmasına her zamankinden büyük bir ihtiyaç bulunmaktadır” denildi.

'HDP'NİN BARAJ ALTINA DÜŞÜRÜLMESİ, 60 VEKİLİN AKP'NİN ELİNE GEÇMESİ DEMEK'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Biz Demokrasi İçin Birlik olarak, demokrasi güçlerinin her düzeyde ortaklaşmasının öneminin bir kez daha vurgularken, etki alanımızı bu amaçla seferber edeceğimizi yineliyoruz. Ancak bugün sıfır baraj amaçlı ittifakın eksik kurulmuş olmasının ortaya çıkardığı büyük bir risk, bizi ek bir sorumlulukla karşı karşıya bırakmış bulunmaktadır. Yinelemek isteriz ki AKP iktidarı, 24 Haziran baskın seçimiyle elde etmeye çalıştığı şey, tek adam rejiminin kurumlaşması için gereken son zaferin kazanılmasıdır. Bu zaferin önündeki en büyük engel ise, karşı karşıya olduğumuz matematiksel ve sosyolojik gerçeklikte HDP'nin barajı aşmasıdır. Çünkü HDP'nin baraj altına düşürülmesi demek, en az 60 milletvekilliğinin AKP'nin eline geçmesi, dolayısıyla tek adam rejimini garanti altına almak demek. Bunun bilinciyledir ki AKP, ‘Çözüm Sürecini’ sona erdirdiği günden beri siyasetini, HDP'yi hukuk dışı bir baskı altına alıp siyaset yapamaz hale getirmek üzerine kurmuş bulunmaktadır. Diğer yandan 16 Nisan referandumunda da gördüğümüz gibi HDP seçmeninin yoğun olduğu ve denetlenmesi zor olan sandıkların ters yüz edilerek seçim sonuçlarının değiştirilmesi olasılığı, demokrasi güçleri açısından ciddi bir kaygı nedeni oluşturmaktadır.

'HDP'NİN DIŞARIDA BIRAKILMASI DEMOKRATİK DURUŞA DARBE'

Tek adam rejimine karşı çıkan muhalefet partilerinin, iktidarın seçim oyunlarını etkisizleştirmeye yönelik gerçekleştirdiği dayanışma ve birliktelik çabaları Demokrasi İçin Birlik tarafından bugüne kadar ayırımsız bir şekilde desteklenmiştir. Ancak bu yönde atılacak adımların en büyüğü ve en işlevseli olan ‘sıfır baraj ortaklığının’, sürecin en kritik ve en mağdur partisi olan HDP'yi dışarda bırakarak kurulması, yaşamsal olan demokratik duruşa darbe vurduğu gibi, matematiksel olarak da, tek adam rejiminin engellenmesini çok ağır bir risk altına sokmuştur.

TÜM DEMOKRASİ GÜÇLERİNE VE YURTTAŞLARA HDP ÇAĞRISI

Bu koşullarda Demokrasi İçin Birlik olarak, 24 Haziranda tek adam rejiminin engellenip demokrasiyi mümkün kılacak bir atılımın ancak HDP'nin barajı aşmasından geçtiği gerçeğinden hareketle, tüm demokrasi güçlerini ve yurttaşları, HDP'yi baraj altında bırakmaya yönelik her tür anti-demokratik uygulamaya karşı çıkmaya, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve HDP'nin seçimlere eşit koşullarda girmesinin sağlanmasına, dayanışmayla baraj altına düşürülmesinin engellenmesine katkı yapmaya ve gerici baskı rejimine hep beraber hak ettiği TAMAM artık cevabını en güçlü şekilde vermeye çağırıyoruz.” (ARTI GERÇEK)
Editör: Haber Merkezi