Seçimleri izlemek için 24 Haziran’da Diyarbakır’a gelen 11 kişilik İtalya heyeti, kentte birçok ihlal ve engellemelerle karşılaştıklarını dair bir açıklama yaptı. Aralarında akademisyen, gazeteci, avukat ve sendika temsilcilerinin bulunduğu Rete Kurdistan İtali (İtalya Kürdistan Hata tı) heyeti, İçişleri Bakanlığı’nın verdiği izin ile seçim günü özellikle korucu ve askerlerin yoğun bulunduğu Lice, Kulp ve Bağlar ilçelerindeki okulları gezdi. İtalya heyeti, seçim ihlallerine tanıklık ettiklerini beliterek ‘Bu koşullarda demokratik bir seçimden bahsetmek mümkün değil’ vurgusu yaptı

Askerlerin müdahalesi

Heyet adına açıklama yapan Av. Simonetta Crisci, seçim günü birçok hak ihlalinin yaşandığı Diyarbakır’a gelme amaçlarını şöyle anlattı: “Seçim günü burada yaşanacak sıkıntı ve ihlaller ile demokrasi içerisinde ne kadar hareket edildiğini görmek için buraya geldik.” Gittikleri Kulp’un Tutak köyünde yaşanan ihlallere dikkat çeken Crisci, “Askerler, oy kullananlara müdahale ediyordu. Bu askerler silahlıydı. Bu askerlerin komutanları ile tartıştık. Askerlerin küstahça yaklaşımları vardı. Orada kesinlikle adaletli bir seçimin olmadığını gördük” diye belirtti.

Bağlar’a izin verilmemiş

Crisci, Bağlar’da kurulan sandıkları da ziyaret etmek istediklerini ancak heyetin ise polis tarafından engellendiğini kayderek “Yanımızda bir temsilci vardı ve İçişleri Bakanlığı’ndan bir izin belgesi vardı. Sandıkları gezmemiz konusunda herhangi bir sakınca yoktu. Bunu bildiklerine rağmen bize zorluklar çıkardılar ve bizleri sandıklardan uzaklaştırmak istediler. 2018’de çıkarılan kanuna göre; asker ve polisler kesinlikle sandıkların bulunduğu yerde olmaması gerekir. Buna rağmen asker ve polisler bizlere zorluk çıkardı” diye konuştu.

Gerekli mercilere sunacağız

Seçime yoğun bir katılımın olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Crisci, “Bu güzel bir şeydi. Erdoğan’ın tehditlerine ve zulmüne karşın da halkın direnişini de gördük” dedi. Karşılaştıkları engel ve ihlallerin demokrasiyle bağdaşmadığını vurgulayan Crisci, “Burada demokratik bir seçimden bahsetmek mümkün değil” dedi. Bazı pusulaların mühürsüz olduğunu gördüklerini vurgulayan Crisci, karşılaştıkları ihlalleri raporlaştırıp İtalya’daki mercilere sunacaklarını ifade etti.

AGİT’ten de ihlal raporu

Seçimleri Audrey Glover başkanlığında 12 gözlemci ile takip eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) de önceki gün seçimlere ilişkin ön raporunu açıkladı. Raporda adayların seçim kampanyasını eşit koşullarda yürütemediği vurgusunu yapılarak OHAL şartlarına dikkat çekildi: ‘OHAL basın özgürlüğü dahil temel hakları sınırladı.’ AGİT, halkın buna rağmen seçim seçimlere yüksek bir katılım gösterdiğini de belirtti. Ayrıca hiç gözlem yapamadıkları sandıkların da olduğunu ifade eden AGİT, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Sandığa kadar gözlemcileri takip eden ve yalnız bırakmayan polisler vardı. Bizim görevimiz müdahale etmek değil gözlem yapmak.” Türkiye ise AGİT seçim gözlemcilerinin hazırladığı rapora tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, bağımsız ve tarafsız gözlem ilkeleriyle bağdaşmayan örneklere raporda yer verilmesi eleştirildi.

DİYARBAKIR/MA
Editör: Haber Merkezi