HABER MERKEZİ – HDP’ye yönelik İzmir’de gerçekleştirilen ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı pek çok kentte sokağa çıkıldı. Yapılan açıklamalarda saldırının sorumlusu olarak iktidar işaret edildi.

MA'nın haberine göre; HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik Onur Gencer (27) isimli saldırgan tarafından önceki gün gerçekleştirilen ve Deniz Poyraz’ın (38) katledildiği saldırı, bugün pek çok kentte protestolara sahne oldu. Tepkilerini göstermek üzere sokağa çıkan HDP’liler kadar, avukatlar ve emek örgütleri de saldırıdan AKP-MHP ittifakını sorumlu tuttu.

DİYARBAKIR 

Diyarbakır’da, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri Deniz Poyraz’ın katledildiği saldırıya ilişkin Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı. DTK, HDP, DBP yöneticileri ve TJA aktivistlerinin yanı sıra kentteki bazı STÖ yöneticilerinin de destek verdiği açıklamaya katılanlar yakalarına Deniz Poyraz’ın fotoğrafını taktı, işlenen cinayete karşı “Deniz Poyraz ölümsüzdür” ve “Şehit namirin”  sloganları atıp, alkışlı protestoda bulundu. 

ÖHD Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Şahin, yaptığı açıklamada insan haklarının askıya alındığı bir dönemde böylesi katliamların yaşanılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

‘TEK BİR KATİL OLDUĞUNU SÖYLEMEK SAFLIK OLUR’ 

Geçmişte yaşanan saldırı ve tehditlere rağmen HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik hiçbir önlem almamasının, il binasına giren çıkan herkesi gözetleyen, fiziki ve teknik takibe alan polisin bu vahşeti engelleyememesinin yaşamın akışıyla bağdaşmadığının altını çizen Şahin, saldırı sonrası hükümetin hiçbir açıklama yapmamasını “vahim” bir durum olarak gördüklerini vurguladı. Şahin, “Polisin zanlıya yaklaşımı, çok sıradan alışılagelmiş, arka plandaki derin yapılanmayı anımsatmaktadır. Bu olayın tek kişi tarafından planlanıp, gerçekleştirildiğine inanmak basit tabirle saflık olur. Bu olaya yetkililerin, sorumluların yaklaşımları ve açıklamaları zemin hazırlamıştır. İktidar partisi ve ortaklarının son dönemdeki açıklamalarının katkıları göz ardı edilemez. Bu duruma katkısı olan bir kısım medyanın rolü de unutulmamalıdır. Yapılan usuli açıklamalara ve timsah gözyaşlarına inanmıyoruz. Burada katledilen, önce bir insan sonra bir kadındır” diye konuştu.

Şahin , iktidarın bu katliamı unutturmak için gündem değiştirme gayretinde olduğuna da dile getirdi. 

Şahin, iktidara “Çalınanın, çırpılanın, çökülenin paylaşılamamasının kavgasını; Kürtlere, Kadınlara ve HDP’ye fatura edemezsiniz. Bu faturayı ödemesi gereken sizsiniz. Katliam yaparak, kaos yaratarak suçlarınızı örtemezsiniz. Bu katliamda, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğünün sorumluluğu ve ihmali bulunmaktadır. Bu olayı engellemekle yükümlüsünüz. Bu sizin görevinizdir. Hiçbir mevki, hiçbir koltuk, hiçbir menfaat insan yaşamından daha önemli değildir. Siz görevinizi yapmadığınız için, lütfen işgal ettiğiniz o koltukları bırakın” sözleriyle seslendi.

EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ise Eğitim Sen 1 Nolu Şube binası önünde yaptığı açıklama ile saldırıya tepki gösterdi.

Ellerinde “Deniz Poyraz” yazılı dövizlerin yanı sıra “Faşizme son, demokrasi hemen şimdi” yazılı pankart  taşıyan Platform üyeleri sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Em natirsin, hesap dipirsin (Korkmuyoruz, hesap soruyoruz)”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları attı, yine alkış ve ıslıklarla saldırıyı protesto etti.

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, HDP’ye yönelik saldırının toplumsal barışa yapıldığını dile getirdi.

AKP-MHP iktidarının HDP’ye yönelik kullandığı nefret dilinin, toplumu sistematik olarak kutuplaştırmaya, antidemokratik bir zemin yaratarak ülkeyi kaos ortamına sürüklediğini söyleyen Akşahin, “AKP-MHP iktidarı, bir yandan HDP ve muhalif kesimleri hedef haline getirerek varlığını devam ettirmeye çalışırken, öte yandan sermaye-devlet-mafya sarmalında devam eden kirli ilişkilerin ve iddiaların ortaya saçıldığı, Susurluk sürecine ve öncesine kadar birçok isme uzanan mafya-çete ilişkilerine, uyuşturucu ticareti iddialarına, kamu gücünü iktidar mensuplarının da içinde olduğu rant kavgasından pay elde etmeye çalıştığı, bir sürecin ifşasının üstünü örtmek için gündem değiştirmeye çabalamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yapılan saldırıya zemin hazırlayanları kınadıklarını belirten Akşahin, faillerin ve arkasındaki güçlerin yakalanarak gerçek adalet önünde hesap vermesini talep etti.

Deniz Poyraz’ın yaşamını yitirdiği saldırı, kentin Hazro ilçesinde de HDP’liler tarafından protesto edildi.

BİTLİS  

Bitlis’te de HDP’liler Deniz Poyraz’ın katledildiği partilerine yönelik saldırıya tepkilerini Tatvan İlçe Örgütü binası önünde yaptıkları açıklama ile gösterdi. İl ve ilçe örgütü yöneticilerinin katıldığı açıklamada “Deniz Poyraz ölümsüzdür” pankartının taşındı.

‘KÜRT DÜŞMANLIĞININ SONUCU’

Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, İzmir il binalarına yapılan saldırının kaostan beslenen iktidarın yarattığı siyasi iklimin sonuçlarından biri olduğunu söyledi. Dursun, “İktidarın, partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi bir tesadüfe değil, siyasi iradenin zeminini sağladığı planlı saldırılara işaret etmektedir. Bu katliam, iktidar blokunun oluşturduğu siyasi iklimin ürünüdür. ‘7 Haziran’ı unutmuyoruz’, ‘Bunlar daha iyi günleriniz’ diyen ve HDP’lileri ‘haşerelere’ benzeterek açık katliam çağrısı yapanların sesleri, karanlık odakların planlarında ve tetikçilerin katliam girişimlerinde karşılığını bulmuştur. Bu saldırı içeride ve dışarıda sürdürülen Kürt düşmanlığının sonucudur” dedi. 

Yoldaşları Deniz’e sıkılan kurşunun Kürt halkına, demokratik siyasete ve HDP’nin temsil ettiği ortak yaşam iradesine sıkıldığını ifade eden Dursun, “Güvenliği sağlamakla görevli iktidar ve emrindeki kolluk kuvvetlerinin Türkiye halkları açısından açık şekilde güvenlik sorunu oluşturduğu bir kez daha kanıtlanmıştır” ifadelerini kullandı.

MUŞ 

HDP Muş İl Örgütü de parti binalarının önünde yaptıkları açıklamasıyla saldırıya tepki gösterdi. Polisler, Muş Valiliği’nin “toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması” yönündeki yasağını gerekçe göstererek açıklamayı sadece 6 kişiyle sınırlandırıp, diğer partilileri binanın önünden uzaklaştırdı.

HDP Muş İl Eşbaşkanı Sibel Genç Türkiye’nin her bir köşesindeki parti binalarının önünde kurulan mobil karakolların güvenliği sağlamak için değil, HDP’ye düşmanlık ve provokasyon amaçlı kurulduğunun bir kez daha açığa çıktığını ifade etti. Genç, “17 Haziran’dan sonra her gün, Türkiye halklarının geleceğini karanlığa sürüklemek isteyenlere karşı dayanışmanın ve bir arada yaşamın savunulması gereken tarihi bir gündür. Muhalefet partileri ve tüm toplumsal kesimler bu kritik sürecin farkında olarak tutum belirlemeli ve hareket etmelidir. Bugün HDP’nin yanında olmak toplumsal bir sorumluluktur. Bu sorumluluktan kaçmak önümüzdeki yılları karanlık bir tabloya çevirebileceği açıkça ortadadır” diye konuştu. 

HAKKARİ 

Hakkari’de ise HDP’ye yönelik saldırıya ilişkin KESK, İHD, TMMOB v DİSK yöneticileri tarafından ortak açıklama yapıldı.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyesi Cihan Karaman, saldırıya dair şunları söyledi: “Saldırganın kimliği ve saldırının biçimi, bu ülke tarihini bilenler açısından hiç de şaşırtıcı değildir. Tarihimizde hemen her kontrgerilla saldırısında gördüğümüz politik simgeler, uluslararası bağlantılar, kolluk güçlerinin ‘ihmalleri’, ‘kimseyle bağlantısı olmayan münferit bir meczup’ olarak ilan edilen failler ve bir süre sonra saldırıya uğrayanları suçlama taktikleri bu saldırıda da aynen kendini göstermiştir.” 

ANTEP  

Antep Emek ve Meslek Örgütleri, HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Merkez Şahinbey ilçesi Kırkayak Parkı’nda yapılan açıklamaya KESK, DİSK, TMMOB, TTB, İHD ve TÜMTİS, HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, EMEP, Sol Parti, Yeşil Sol, SYKP, TİP’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. “HDP’ye yönelik saldırıyı kınıyoruz. Faşizme karşı omuz omuza”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür" pankartları açıldı. 

Sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Katillerden hesabı gençlik soracak”, “HDP halktır halk burada”, “Hepimiz Deniz’iz öldürmek ile bitmeyiz” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Antep Şube Başkanı Ömer Parlak, “Türkiye karanlık gidişe mahkum değildir” dedi.

URFA 

HDP Urfa İl Örgütü, Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, CHP ve TİP il yönetimi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada “Deniz Poyraz onurumuzdur” pankartı açılırken, katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı. Açıklamaya katılanlar Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru harekete geçti. Polisler grubun geçişini engelleyerek, açıklamanın yapılacağı alanı kapattı. Engellemeye tepki gösteren yurttaşlar, oturma eylemi yaparak, sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katiller halka hesap verecek” ve “Katillerden hesabı devrimciler soracak” sloganları attı. 

Sürücü, “Deniz arkadaşımızın katledilmesi sıradan bir olay değildir. Organize bir şekilde arkadaşımız katledildi. 2 gün geçti ne Cumhurbaşkanı ve de İçişleri Bakanı bir açıklama yapmadı. Bu sessizlikleri ile yaklaşımlarını da biliyoruz” dedi. CHP İl Başkan Yardımcısı Ahmet Budak da yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı. 

Açıklama slogan ve alkışlarla son buldu.

Editör: Haber Merkezi