KARS-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP’ye saldırıların tüm muhalif kesimlere yönelik olduğunu söyleyen milletvekili Dersim Dağ, “Mücadele oldukça saldırılar da olacak. Demokratik ulusu inşa etme yolunda mücadele etmeye, direnmeye kararlıyız” mesajı verdi.


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 25 Eylül’de gerçekleştirilen siyasi operasyonlarla gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) önceki dönem milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Emine Ayna’nın da aralarında bulunduğu 20 siyasetçiden 17’si tutuklandı. Tutuklananlar arasında Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen de bulunurken, 1 Ekim’de süren operasyonlarda ise Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ve 20 kişi gözaltına alındı. Eşbaşkanlarından biri tutuklanan, diğeri hala gözaltında bulunan Kars Belediyesi’ne 2 Ekim gününde kayyım atandı, kayyım belediyeye “fetih namazı” kılarak girdi.


HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, partilerine dönük saldırılarını JINNEWS'e değerlendirdi.


‘HDP’nin Kars’a hizmetleri AKP-MHP’yi rahatsız etti’


Kars Belediyesi’nin HDP yönetimine geçmesiyle birlikte halkın hizmetle buluştuğunu söyleyen Dersim, AKP-MHP’nin yapılan hizmetlerden rahatsızlık duyduğu için kayyım atadığını kaydetti. İktidarın “Kobanê soruşturması” adı altında Kobanê protestolarını illegalize etmek istediğini belirten Dersim, “Kobanê savunmasını hukuksuz bir yere konumlandıran bir soruşturma. Bir hukuksuzluk daha yaşandı ve Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca, Kars il eşbaşkanının da aralarında bulunduğu birçok kişi gözaltına alındı. Kars Belediyesi'nin bu süreçte bu kadar hedef haline gelmesinin en büyük sebebi Kars'a belediyeciliğin HDP ile gelmiş olması, Kars halkının HDP ile beraber hizmet görmesi. Her ne kadar illegalize edilmek istense de biz Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen'in Kars halkına nasıl hizmetler yaptığını iyi biliyoruz. Özellikle kadının yönetime gelmesiyle birlikte kadının rengini sokaklarda gördük. Kadınlara istihdam alanı açması gibi birçok hizmeti gördük. İktidarı ve ortağı olan MHP’yi rahatsız eden tam da budur. Kars Belediyesi yıllardır hırsızlık, yoksulluk ve talanla yönetilen bir aile şirketine çevrilmişti” sözlerini kullandı.


‘AKP-MHP hukuka ve adalete karşı’


İktidarın belediyelere kayyım atamak için gerekçelere gerek duymadığına işaret eden Dersim, birçok belediyenin daha önce de hukuksuzca gasp edildiğini anımsattı. Dersim, “Kars Belediyesi'ne de kayyım atama isteklerinin olduğunu daha önce de çok iyi biliyorduk. Nitekim daha önce bu niyetlerini beyan ettiler. Ama her kesiminden halkın yoğun sahiplenmesinden dolayı geri adım atıldı. Aslında Kars'a kayyım atamaya cesaret edemediler. Bütün muhalefetin karşı olduğu HDP'nin yanında yer aldığı bir operasyon oldu. Bu da çok açık bir şekilde AKP MHP'nin hukuktan yana olmadığını hukuk ve adalete karşı olduğunu gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.


‘Muhalefete karşı yürütülen bir zorbalık var’


“İktidarın kendisine muhalif olan, demokrasiden, hukuktan yana olan her kesime karşı yürüttüğü bir zorbalık ve hukuksuzluk var” diyen Dersim,  HDP’ye yönelik saldırıların bu kadar yoğun olmasının nedenini “AKP-MHP iktidarına karşı en büyük mücadeleyi verenin HDP olması” şeklinde açıkladı. Dersim, “Bugün HDP’ye yönelik yapılan operasyonlar, saldırılar sadece HDP’ye değil, AKP-MHP’ye karşı muhalefet yürüten gençlere, kadınlara ve bir bütün sesini yükseltenlere karşı yapılmıştır. İktidar çok iyi biliyor ki HDP bugüne kadar kendisine karşı boyun eğmedi, yapılan asimilasyon, yozlaştırma, bastırma, Kürt halkına yönelik yürütülen soykırım politikalarına karşı direndi. HDP sokakta, alanda, üniversitede, fabrikalarda yaşam alanının her yerinde. Biz iktidarın yürüttüğü politikalara, düşman hukukuna karşı her alanda ses çıkardık” dedi.


‘Muhalefet daha güçlü ses çıkarmalı’


Partilerine yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonlarına karşı halkta yoğun bir tepki ve sahiplenme olduğunu aktaran Dersim, muhalefetten gelen tepkilerin yeterli olmadığını belirtti. Dersim, “Muhalefetin daha yüksek bir sesle, daha cesurca bu politikaların aslında yıldırma politikaları olduğunu, HDP ile ortak mücadelenin olması gerektiğini söylemesi gerekiyor. Muhalefetten de beklentimiz budur. Herkes şunu çok iyi bilmeli ki eğer bugün HDP'nin yanında olunmazsa HDP’ye destek olunmazsa bu ülkede AKP-MHP iktidarı koltuklarını daha da sağlamlaştıracak. Çünkü kendisine karşı ses yükselten tek bir muhalif olmayacak. İktidar bu saldırılarla bunu amaçlamaya çalışıyor ama bunu hiçbir zaman başaramayacaklar” diye kaydetti.


‘HDP geleneği baş eğmedi’


HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da tutuklandığını anımsatan Dersim, şu şekilde konuştu: “Bugüne kadar HDP’nin geldiği gelenek baş eğmedi, demokratik siyaset baş eğmeden mücadelesine devam etti. Bundan sonra da hiçbir zaman boyun eğmeyecek. HDP’nin yol haritası dün olduğu gibi bugün de direnmektir. Bu, HDP’ye yapılmış ilk saldırı değil son saldırı da olmayacak. Mücadele oldukça saldırılar da olacak. Her saldırıdan sonra daha güçlenerek daha inançlı ve kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bizim yolumuz üçüncü yolu inşa etme yoludur. Demokratik ulusu inşa etme yolunda mücadele etmeye, direnmeye kararlıyız. Sonuna kadar da bu yolda devam edeceğiz.”
Editör: Haber Merkezi