DERSİM- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen doğaseverler, ildeki avcılığı protesto etti.

Özgür Dersim Haber sitesinden Serhat Ozan YILDIRIM'ın haberine göre; Açıklamada “Katil Avcılar Dersim’den Defolun!” pankartı açan doğaseverler adına konuşan Haydar Çetinkaya, “Şu anda ilimizde av turizmi kapsamında ki onlar av turizmi diyorlar, spor diyorlar bize göre esasında bir cinayettir. Dün ilimize bu amaçla gelen bir grup var. Şu an Pülümür Vadisi’nde avdalar. Her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı avlanacak hayvanlar için ihaleler açıyor. Bu avcılar da bu kapsamda Dersim’deler. Doğamızın kutsalları olan dağ keçilerimizi muhtemelen şu anda avlıyorlar. 7’den 70’e bu şehrin insanı avcılık istemiyor. Bu şehirde avcılık isteyen varsa sadece gözlerini para hırsı bürümüş, katillere rehberlik edenlerdir” dedi.

Kentin Anadolu’nun en önemli yaban hayatı sahası olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Bunu birçok belge ve çalışma ortaya koymuştur. Vaşağından su samuruna, porsuğundan ayısına, çengel boynuzlu dağ keçisinden ur kekliğine kadar yüzlerce tür yaşıyor. Bu türlerin bugüne kadar gelmesinin tek nedeni var. Bu doğa bugüne kadar korundu. Birçok canlı kutsal sayıldı. Ancak maalesef ilimizde avcı denilen yaban hayatı düşmanları tarafından bu türler katlediliyor. Onlar belki kendilerine profesyonel avcı diyecekler ancak bize göre siz yaban hayatına kıyan cinayet şebekesisiniz. Dersim’i herkes gelip görebilir ama doğa düşmanlarının buraya gelmeye hakkı yok” diye konuştu.

Protesto açıklamasında konuşan Handan Şanlı Kahraman ise, orman yangınları, avcılık faaliyetleri ve barajların kentin iklimine değiştirdiğini belirterek, yaban hayatının da bundan nasibini aldığını söyledi.

Açıklamaların ardından katılımcılar “Kutsalıma Uzanan Eller Kırılsın, Katil Avcılar Dersim’den Defolun” sloganları attı.

 
Editör: Haber Merkezi