DERSİM - Hozat'ta 13 gündür süren yangın bölgesine gidişleri engellenen heyetin içerisinde yer alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Bu yangınlar Kürt halkına karşı sürdürülen düşmanlık politikasının sonucudur" dedi.  

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Hakların Demokratik Partisi Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, (HDP) milletvekilleri Mahmut Toğrul ve Mehmet Rüştü Tiryaki’nin de aralarında bulunduğu heyet, askeri operasyon sonucu 13 gündür orman yangının sürdüğü Dersim'e geldi. Heyet, Hozat kırsalında devam eden yangın bölgesine gitmeden önce Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri'yle birlikte Karaoğlan bölgesinde açıklama yaptı.

TOPYEKUN SALDIRI

Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz, orman yangınına 13 gün sonra müdahale edilmeye başlanıldığına dikkati çekerek, kentte yıllardır aynı senaryonun uygulandığını belirtti. Yeşilgöz, “Dersim’de, Kürt coğrafyasına yönelik senaryoda bir değişikli olmuyor. Figüranlar değişiyor, oyuncular değişiyor ama senaryo aynı. Bir coğrafya yakılarak, yıkılarak yok ediliyor. Bu yangıları coğrafyamıza, ormanlarımıza, dilimize, kültürümüze topyekun bir saldırı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

GÜVENLİK POLİTİKALARI

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, Kürt coğrafyasının yıllardır "güvenlik" adı altında yakıldığını ifade etti. Aydeniz, “Bugün yangına bir müdahale başladı. Doğanın tahrip edilmemesi için yapılan müdahaleyi kıymetli buluyoruz ama bu müdahalenin kamuoyunun yarattığı baskı sonucu olduğunu biliyoruz" dedi. Aydeniz, “Bu orman yangınları yüz yıllık yok etmenin, Kürt halkına düşmanlığın politikasıdır. Ülkenin batısında çıkan yangınlara müdahale söz konusu iken Kürdistan’da çıkan yangınlarda müdahaleler engelleniyor. Bu politikaların, kendi coğrafyasında diliyle, kültürüyle ve inancıyla yaşayan Kürt halkına karşı düşmanlık politikalarının sonucu olduğunu biliyoruz. Yıllardır bu değerlere ve doğaya karşı yapılan müdahalelerle bölge insansızlaştırılmak isteniliyor” diye konuştu. Aydeniz, “Mücadelemizle, dil ve kültürümüzle yaşamaya devam ettik. Bundan sonra da mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

HEYETE İZİN VERİLMEDİ

Açıklamaya katılanlar, daha sonra yangın bölgesine doğru yola çıktı. Ancak Bilgeç'te (Aslıca) görevli askerler, heyetin geçişine izin vermedi. Söz konusu duruma valiliğin kararı gerekçe gösterildi. Bunun üzerine Ovacık ilçesine geçen heyetin temasları sürüyor. 

Munzur Vadisi’nde başlayan yangın nedeniyle bölgede yaşayan ceylanlar panik halinde kaçarken görüntülere yansıdı.

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Tanzi (Kurukaymak) köyüyle Koçeri mezrasında askeri operasyon sonucu 13 gün önce başlayan ve 4 gün önce Ovacık ilçesinin Karper (Buzlutepe) Mahallesi ve bağlı Çamurek ve Hinzori mezralarına sıçrayan yangın devam ederken, bugün öğlen saatlerinde Munzur Vadisi’nde başlayan yangından panik halinde kaçan ceylanlar kameralara yansıdı.

Bölgede yaşayan ceylanların, Munzur Vadisi’nde başlayan yangından panik halinde kaçarkenki görüntüleri Mezopotamya Ajansı (MA) kamerasına yansıdı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi