DERSİM-Ö-G; Dersim Mazgirt’e bağlı Akpazar (Peri) Belediyesi’ne de kayyum atandı. Sabah belediye binasını ablukaya alan polis, Akpazar Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Çelebi ve Songül Doğan’a, devam eden soruşturmaları genekçe gösterilerek İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldıkları bildirildi.

Belediyenin gasp edilmesiyle ilgili ETHA’ya konuşan Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, “Halkın yetkisi devletin bildik oyunlarıyla gasp edildi. Devlet bildik oyunlarına devam ediyor. Akpazar’ı halkının iyi hizmet görmesinin önüne geçilmiş durumda” dedi. Çelebi, kayyum saldırısına karşı belediye önünde oturma eylemine başladıklarını bildirdi.

Haberin videosu



( Kaynak: PİRHA )

YENİŞEHİR VE HAZRO’YA DA KAYYUM

Diyarbakır Valiliği, Yenişehir ve Hazro belediyelerine de kayyum atandığını duyurdu. Valilik tarafından yapılan açıklamada, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Belgin Diken ile Harzo Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Çevik hakkında yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilerek, yerlerine ilçe kaymakamlarının kayyum olarak atandığı belirtildi.

ŞIRNAK – Yeniden kayyum atanan İdil Belediyesi, gelirinin 3'te 2'si önceki kayyumdan kalan borçlara gitmesine rağmen kentin alt ve üst yapısını büyük oranda onardı.

Yeniden kayyum atanan Şırnak'ın İdil Belediyesi, önceki kayyumdan kalan 48 milyon TL borca rağmen kentin temel sorunlarını ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma yürüttü. Birçok taşınmazı devredilmiş ve neredeyse tüm iş makineleri bozuk bir şekilde belediyeyi devralan HDP’li yönetim, göreve gelir gelmez kentin en büyük sorunu olan alt ve üst yapı çalışmalarını onardı.


7 ay gibi kısa bir sürede kentin birçok mahallesindeki yolları onararak, kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturan ve çok sayıda kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapan belediye yönetimi, kısa bir süre sonra ise kimi sosyal projeleri hayata geçirmeyi planlamıştı.


GELİRİN 3'TE 2'Sİ BORCA GİDİYOR


Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren görevden alınan Belediye Eşbaşkanı Songül Erden, kayyumun borcundan kaynaklı İller Bankası'nın her ay ortalama 380 bin TL kesintiye gittiğini ve öz gelirlerle birlikte her ay belediye kasasına ortalama 1 milyon 500 bin TL girdiğini kaydetti. Bu paranın ortalama 500 bin TL'sinin yine kayyum dönemindeki elektrik borcuna, ortalama 500 bin TL'sinin personel ve SGK giderlerine, 100 bin TL'sinin ise vergi ve yakıta gittiğini vurgulayan Erden, geriye kalan 400 bin TL ile 30 bin nüfusu olan kentte hizmet üretmeye çalıştıklarını söyledi.


'BORÇ KENTİN NÜFUSUNDAN FAZLAYDI'


31 Mart'ta "enkaz halinde bir kent" devraldıklarını dile getiren Erden, “Belediyenin borcu kentin nüfusundan daha fazlaydı. Yeme ve içme borçlarıydı bunların hepsi. Bütün mahallelerin sokakları bozulmuştu. Bizler bu enkazı kaldırdık" dedi. 7 ayda planladıkları çalışmaları borçlardan kaynaklı tamamen bitiremediklerini ifade eden Erden, DEDAŞ’ın elektrik kesintileriyle çalışmalarının sık sık engellendiğini belirtti. Erden, yakın zamanda hayata geçirmeyi düşündükleri "Köy Pazarı Projesi"ni ve kentin tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 2016 yılında hasar gören Süryani Çeşmesi'nin onarılması hedeflerinin yarım bırakıldığını söyledi.


MA / Müjdat Can 

Editör: Haber Merkezi