DİYARBAKIRÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kuruluşunu kısa bir süre önce ilan eden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, gazeteciler arasında dayanışmayı arttırmak ve basına yönelik baskı, hak ihlallerini görünür kılmayı hedeflediklerini söyledi.
Kuruluşunu kısa bir süre önce ilan eden Diyarbakır merkezli Dicle Fırat Gazeteciler Derneği çalışmalarına başladı. Derneğin Eş Başkanı Serdar Altan, kuruluş amaçlarına ilişkin MA / Lezgin Akdeniz konuştu.


Gazeteciler arasında dayanışmayı arttırmayı hedefleyen derneğin, basın çalışanlarına yönelik baskı ve hak ihlallerini görünür kılacak. Altan, aynı zamanda mesleki eğitim çalışmalarıyla da gazetecilere yönelik programlar düzenleyeceklerini söyledi. Gazeteciler arasında dayanışma ve örgütlülüğün önemine değinen Altan, var olan meslek örgütleriyle ortaklaşacaklarını ve işbirliği içinde olacaklarını dile getirdi. Gazetecilerin üzerindeki baskılara karşı tüm demokratik, muhalif gazetecilerin birlikte hareket etmesi ve dayanışma hattı örmesini öneren Altan, aynı zamanda uluslararası meslek örgütleriyle de dayanışma ağının kurulacağını ifade etti.


‘YANDAŞ MEDYA GAZETECİLİK YAPMIYOR’


Türkiye'nin gazeteciler için “dünyanın en büyük hapishanesi” olduğunu hatırlatan Altan, tutuksuz yargılanan gazetecilerin de cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. “Gazetecilik yapılamaz hale getirilmek isteniliyor” diyen Altan, iktidarın elinde bulundurduğu gazetelerde çalışanların gazetecilik yapmadığını aksine kamuoyunu manipüle ettiğini, geri kalan tüm yayınların ise sesinin kısılmak istediğini belirtti.


‘GAZETECİLİĞİN ETKİSİ VE ÖNEMİ ARTTI’


Altan, gazeteciliğin biçim değiştirdiği ve yazılı basının etkisini yitirdiği görüşlerine ilişkin de şunları söyledi: “Sosyal medya var. Kamuoyu sosyal medya istediği bilgiye ulaşıyor. Bundan dolayı gazeteciliğin önemi azalmıyor. Sosyal medya aynı zamanda bilgi kirliliğinin en fazla olduğu mecradır. Özellikle içinden geçtiğimiz böyle bir süreçte gazetecilik mesleğinin önemi daha fazla artmış durumda.”


‘GAZETECİ KÜRT OLUNCA HUKUKSZULUK İKİ KAT’


Muhalif gazeteci olmanın her zaman bedelinin olduğunu sözlerine ekleyen Altan, “Bölgedeki gazetecilerin çoğunluğu ise muhalif ve Kürtler. Buradaki gazetecilerin maruz kaldığı hukuksuzluk ve yaptırım iki kat oluyor. Buna karşı gazetecilik suç değildir diyoruz” diye konuştu. Uluslararası bazı basın kuruluşları ve meslek örgütlerinin Türkiye’de tutuklu olan gazeteci sayısını düşük göstermesine tepki gösteren Altan, yüzü aşkın gazeteci tutuklu olmasına rağmen The Economist dergisi gibi bazı basın kuruluşlarının resmi verileri referans almasının üzücü olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi