DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: İdlib’deki yaşananların ardından gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren DFG, "Her ne gerekçeyle olursa olsun gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırılması engellenemez" dedi.


Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gözaltına alınan gazetecilere ilişkin yazılı açıklama yaptı. İdlib'de Türk askerlerine yönelik hava saldırısı ardından başlayan gerginlik devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, saldırıyla birlikte sosyal medyada kesintilerin yaşandığını kaydedilerek, “Bu kesintilerin halkın bilgiye erişimini engellemek ve tek kaynaktan haber akışını sağlama girişimi olduğunu açık bir şekilde ortadadır” denildi.


‘CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILDI’


Saldırının ardından devlet kurumlarının teşvikiyle mültecilerin sınıra taşındığının altını çizildiği açıklama, “Edirne başta olmak üzere sınır hattında ciddi bir yığılma yaşanmasıyla birlikte hem bir insanlık dramı yaratılmış, hem de bu insanların can güvenliğini tehlikeye atan bir tutum izlenmiştir” ifadeleri kullanıldı.


‘ENGELLEME ÇABASIDIR’


Sınırda yaşananları takip etmek amacıyla Edirne’ye bağlı Pazarkule ilçesinde bulunan Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılğan, Naci Kaya ile Rudaw muhabiri Rawin Stêrk ve kameraman Mehmet Şirin Akgün’ün gözaltına alındığının aktarıldığı açıklamada, “Gazetecilerin gözaltına alınmasına ‘Yasaklı bölgede çekim yapmak’ gösterilse de günlerdir bölgeye mültecilerin taşınmasıyla ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleme çabasıdır” denildi. Açıklamada, Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını hatırlatıldı.


‘HABERLER GEREKÇE GÖSTERİLDİ’


Yapılan saldırıların bir devamı niteliğinde görülebilecek bir durumunda Ankara'da yaşandığının belirtildiği açıklamada, şunlar denildi: “Sputnik'in Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evlerine, 15-20 kişilik bir grup tarafından saldırı girişimi oldu. ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları atan gruplar, gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek, ‘Şehitlere karşı propaganda yaptın mı’ diye sordu. Gazetecilerin suç duyurusu ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya rağmen saldırganların bulunmasına yönelik bir gelişme yaşanmamasına rağmen ırkçı grubun saldırı girişiminde bulunduğu 3 gazeteci, bu sabah gözaltına alındı. Gazetecilerin gözaltına alınmasına yaptıkları haber gerekçe gösterildi.”


‘MESLEKTEŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALIDIR’


Gazetecilerin saldırı ve gözaltılar ile görevlerini yapmalarının engellenmesini protesto ettiklerinin altının çizildiği açıklamada, “Gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Yine Sputnik çalışanlarına ırkçı saldırıda bulunan grup bir an önce yakalanarak, yargı önüne çıkartılmalıdır. Her ne gerekçeyle olursa olsun gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırılması engellenemez” denildi.

( MA)
Editör: Haber Merkezi