İSTANBUL - İktidarın sermaye ve yandaşlarının çıkarından başka bir şey düşünmediğini belirten DİB, ortada patates soğanla, muhalefete tehditler yağdırmakla örtülecek bir manzaranın olmadığını söyledi. 

Demokrasi İçin Birlik (DİB) gündemdeki gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açlığın, yoksulluğun, salgından verdiğimiz her canın sorumlusunun salgını yönetemeyen iktidar olduğunun belirtildiği açıklamada,  “Demokratik bir ülke ve yaşam için sesimizi ve gücümüzü birleştirelim” çağrısı yapıldı.

‘SUÇUNU ÖRTEMİYOR’

“128 milyar dolar nerede” sorusunu iktidarın yanıtlayamadığı ifade edilen açıklamada, “Toplumun eğitim, sağlık, beslenme, barınma ihtiyaçları için kullanılacak milyarlarca dolarını saray beslemelerine, ayrıcalıklı kesimlere aktarıldığı gerçeğini saklayamıyor. Ne muhalefete saldırarak, ne parti binalarına asılan pankartları polis zoruyla indirerek, ne de yanlış tarım politikaları yüzünden ambarlarda çürüyen patates, soğanı halka dağıtarak suçunu örtemiyor” denildi.

10 MİLYON İŞSİZ

“Ortada patates soğanla, muhalefete tehditler yağdırmakla örtülecek bir manzara yok” denilen açıklamanın devamında, “Bir günde kaybettiğimiz can sayısı resmi rakamlarla 300’e ulaştı. Salgının yayılmasında dünya birincisiyiz. İşsizlik, açlık almış başını gidiyor. Gerçek işsizlik 10 milyonu aştı. 8 milyon hane sosyal yardımlarla geçinmeye çalışıyor. Millet pazardan çürük sebze meyve toplarken, güç bela açlık ücretlerinde iş bulabilirken, kamu kurumlarında yandaşlara üçer dörder maaş veriliyor. İnsanlık dışı çalışma şartlarına itiraz eden, sendikalaşmaya çalışan emekçiler patronların eline verilen ahlaksız Kod-29 silahıyla tazminatsız işten çıkarılıyor” ifadeleri yer aldı.

28 GÜNLÜK TAM KAPANMA

Toplumun ve sağlık çalışanlarının sağlığının hiçe sayıldığı yanlış politikalarla herkesin yaşam hakkının çiğnendiği belirtilen açıklamada, “Sağlık ve emek örgütlerinin, yerel yönetimlerin ve toplumun diğer örgütlü kesimlerinin aktif bileşeni olduğu bir kurulun salgın yönetimde söz sahibi olması, salgına karşı mücadelenin başarısı için elzem. En az 14, tercihen 28 günlük bir tam kapanma doğrudan gelir desteğiyle birlikte acilen uygulanmalı. Aşı tedarik ve dağıtım süreci toplumla şeffaf olarak paylaşılmalı” denildi.

İktidarın sermaye ve yandaşlarının çıkarından başka bir şey düşünmediği belirtilen açıklamada, “Yaşam hakkımız, sağlık hakkımız başta olmak üzere hak ve özgürlüklerimizi korumak, hatta hayatta kalmak için tek çare demokrasi mücadelesini güçlendirmek” şeklinde belirtildi.

BİRLİKTE GÜÇLÜ DUYULMASI İÇİN

Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulan “Özgürlük, Ekmek Adalet Buluşması”nın güç birleştirmek için zemin sağlayacağına vurgu yapılan açıklamada,  “Ekmek, Özgürlük ve Adalet Buluşması’nın amacı ülkenin her yerinde iktidarın baskılarına rağmen susmayan, itiraz etmekten vazgeçmeyen irili ufaklı tüm hak örgütlerinin, direniş ve mücadele dinamiklerinin buluşabileceği bir zemin yaratmak. Tek tek seslerin, birlikte daha güçlü bir şekilde duyulmasını sağlamaktır. Ülkenin geleceğinde bizim de sözümüz var, diyenler bu konferanstan nasıl bir ülkede yaşamak istediğimize dair ortak taleplerini içeren bir programla çıkacak” ifadelerine yer verildi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN SÖYLEMİ

Buluşma ile iktidarın baskılarına, sokakta ve medyada kurulan baskıcı hegemonyasına karşı demokrasi güçlerinin söyleminin ağırlık ve yaygınlık kazanmasının sağlanacağına işaret edilen açıklamada, “Demokrasi güçlerinin birliğini ve halkın yakıcı sorunlarına dayanan bir seçeneği hayata geçirebilmek için her alanda mücadele eden bütün hak örgütlerini ve demokrasi güçlerini hazırlık sürecine katılmaya çağırıyoruz” denildi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi