DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: DAKAP 1-8 Mart tarihleri arasında yapacağı eylem ve etkinlik programını çok sayıda kadının katılımı ile kamuoyu ile paylaştı.


JINNEWS'in haberine göre; Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yapacağı etkinlik programını açıkladı. Yenişehir ilçesi Ofis semtinde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Semra Güzel, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)  Diyarbakır Eşbaşkanı Satiye Ok, Rosa Kadın Derneği üye ve yöneticileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, HDP Kadın Meclisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile çok sayıda kadın katıldı. Bu yıl yapılacak olan etkinlikler “Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz”  şiarı ile gerçekleşecek. Açıklamada bir araya gelen kadınlar sık sık  “Jin jiyan azadî”  sloganları atarak alkış ve zılgıt çaldı.


‘Mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz’


Açıklama öncesi konuşan TMMOB üyesi Arin Zümrüt, Dersim’de startı verilen etkinliğe katılan kadınların kaza yaptığını hatırlatarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Arin, “Burada onlar şahsında mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.


Ardından açıklamayı kadınlar adına Kıymet Yıldız okudu. “Em dest bidin hevdu” sözüyle başlayan Kıymet, kadının insanlık tarihine,  sanata, bilime, felsefeye, spora, siyasete, sendikal mücadeleye katkılarının yazılmadığı, okutulmadığı, kadın emeğinin yok sayıldığı, sömürüldüğü bir dünyada yaşadıklarına dikkat çekti. Kıymet , “Buna rağmen kadınların yükselen mücadelesi sayesindedir ki yaşadığımız yüzyıl, ‘kadın yüzyılı’ olarak anılmaktadır. Yaşamın her alanında ve her döneminde emek vererek, bedeller ödeyerek var olmuş kadınları hatırlamak ve hatırlatmak, kadın emeğini yok sayan erkek egemen anlayışa karşı bir tarih oluşturmak açısından önemlidir” sözlerine yer verdi.


‘Bu 8 Mart’ta yine alanlardayız’


Kıymet, açıklamanın devamında  “Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle bu 8 Mart' ta yine alanlardayız. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkındayız”  ifadelerini kullandı. Tutsak edilen kadınların cezaevlerinde maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı sessiz kalmayacaklarının altını çizen Kıymet, toplumun tüm katmanlarına sirayet eden ve en çok da kadının yaşamına, ruhuna, bedenine yönelen mutlak tecridi kıracak, toplumsal barışı ve özgür yaşamı inşa edeceklerini vurguladı. Kıymet, “Halkları düşmanlaştıran, ana dilliyle yaşam/eğitim/sağlık hakkını elinden alan, kutuplaştırıcı, ayrımcı politikaların ve savaşın gölgesinde yaşamlarımızın yok edilmesine, savaştan, yoksullukta kaçan mülteci kadınların uğradığı katmerli sömürüye ve şiddete karşı yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” diye belirtti.


‘Sesimizi çoğaltmaktan vazgeçmeyeceğiz’


Gülistan Doku şahsında kaybettirilmeye çalışılan bütün kadınlara, katledildikten sonra taziyesinin bile kurulmasına izin vermeyen zihniyete şüpheli kadın ölümlerine intihar süsü vererek kapatılan dosyalara ve benzer tüm insanlık dışı uygulamalara karşı duracaklarını söyleyen Kısmet, kadın mücadelesini yükselterek bu uygulamaları boşa çıkaracaklarını ifade etti. Kıymet, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Hak ve demokrasi mücadelesi yürüten kadınları, cezaevlerine mahkum eden zihniyete karşı sesimizi çoğaltmaktan vazgeçmeyecek, daha güçlü bir örgütlenme ve direnişle mücadeleyi büyüteceğiz. Toplumsal barışın tesisi, tecritin son bulmasıyla mümkündür. Toplumun tüm katmanlarına sirayet eden ve en çok da kadının yaşamına, ruhuna, bedenine yönelen mutlak tecridi kıracak, toplumsal barışı ve özgür yaşamı inşa edeceğiz.”


Dicle Amed Kadın Platformu tarafından 1-8 Mart arasında yapılacak etkinlik programı ise şöyle: 


*1 Mart saat 12.00 Ofis Köprü çıkışı önünde 8 Mart startı verilecek


*1 Mart saat 14.00’da Makine Mühendisleri Odasın da anneleri ile cezaevinde olan çocuklar için oyuncak atölyesi yapılacak.


*1 Mart saat 15.00’da Lilav kitabı evinde tutsak kadınların kitap imza günü yapılacak


* 4 Mart saat 12.30’da Aile ve Sosyal Politikalar önünde cinsiyetçi politikalara karşı basın açıklaması yapılacak


* 5 Mart Dağkapı Galeria’ da saat 12.00 - 19.00 resim sergisi yapılacak.


* 5 Mart saat 19.30’da Amed şehir tiyatrosunda tiyatro etkinliği yapılacak.


* 7 Mart bisiklet turu etkinliği yapılacak.


* Final ise 8 Mart Mitingi olacak.”
Editör: Haber Merkezi