Kadınları görmezden gelen yönetenlerin, şiddetin her türüne itaat etmemiz tavsiyeleri ile geçirdiğimiz günleri düşünüp, kız kardeşlerimizin başarıları ile mutlu olmayı ihmal etmeyelim.




Dünya’dan tam 500 bin katrilyon kilometre uzaklıktaki bir kara deliğin görüntüsüne ulaşıldı. İlk kez bir kara delik görüntülenirken, bunu sağlayan bilim insanının bir kadın olduğu bilgisi de ortaya çıktı. Evet Katie Bouman’ın başında olduğu ekip bu görüntünün oluşması için gerekli algoritmayı yazarak inanılmaz bir iş başardılar.

Evrenin en önemli sırlarından birinin aydınladığı bu hafta keşke sadece bu meseleyi konuşsak diye düşündüm. Einstein’dan, izafiyet teorisinden, fizikten, matematikten konuşsak, “Einstein haklıymış yüz yıl önce söylediklerinin görüntüsü ortaya çıktı” diyerek heyecanlansak keşke.

Ama biz Türkiye’de yaşayanlar için evrenin gizleri üzerine yaşanan bilimsel heyecanlardan daha büyük olaylar var. İstanbul’un seçim sonuçlarının aradan neredeyse iki hafta geçmesine karşın açıklanmadığı bir ülkedeyiz biz. Her türlü hukukun yerle bir edildiği, KHK ile ihraç edilenlerin belediye başkanlığı yapamayacağına seçimden sonra karar verildiği bir ülkede yaşıyoruz.

Seçimlerin tamamlanmasının ardından AKP’nin almış olduğu yenilgiden kaynaklı seçim bir türlü tamamlanmıyor. İstanbul’da haftalardır devam eden sandık sayma işlemi halen sürerken, AKP’nin yenilgisinden başka bir sonuç çıkmadığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı açıklanmıyor.

‘Seçimin iptali’ ihtimali konuşuluyor, İstanbul’da yeniden seçim yapılması gerekliliğinden söz ediliyor. Düne kadar seçimin güvenliğinden, sandıktan çıkan büyük demokrasiden söz edenler, şimdi sandıktan çıkan sonucu beğenmedikleri için ne dolap çevireceklerini şaşırmış durumdalar.

31 Mart seçim sonuçları göstermiştir ki, siyasal iktidar kaybetmiştir, Erdoğan kaybetmiştir, büyük şehirlerin çoğunluğu (özelikle de İstanbul ve Ankara) iktidar partisini seçmemiştir. Bugün MHP olmaksızın ayakta duramayacak, oy oranı yüzde 40’lara düşmüş bir partinin, düşüşünü engellemek için yaptıklarına tanıklık ediyoruz.
KIZ KARDEŞLERİMİZİN BAŞARILARI İLE MUTLU OLMAK

Bu arada dünyada başka gelişmeler de oluyor. Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir halkın yoğun protestoları sonucunda görevinden istifa etti ve tutuklandı. Yüz binlerce insanın ölümünden sorumlu, dünyada pek çok ülkeye gidemeyen, ülkesini kocaman bir hapishaneye çeviren Beşir, 30 yılın sonunda artık ülkenin başında değil.

Erdoğan’ın yakın ilişkiler kurmaktan çekinmediği, büyük tepkilere karşın ülkemizde ağırladığı, kendisinin Sudan’a giderek temaslarda bulunduğu bu diktatörün sonunu ekonomik sorunlar, özellikle ekmek zamları ve buna isyan eden Sudan halkının getirmiş olduğunu da ekleyelim. Sonuçta hiçbir zorba sonsuza kadar bir ülkeyi yönetemiyor, halk bir noktada “Yeter” diyor.

Kadınlar Sudan’da protestolarda en öndeydi. Sokaklara çıkan, tepkilerini ortaya koyan kadınlar sonunu getirdi diktatörün, önceki günden beri yayımlanan görüntüler, beyazlar içindeki kadınların söylediği isyan şarkıları tarihin unutulmaz bir yerine not edildi bile.

Bazen hiç yenilmez sanılan bile yenilir, hep iktidarda olacak sanılan bir anda gidiverir işte. Çünkü zulüm, zorbalık, acı, ölüm, yoksulluk, eşitsizlik, adaletsizlik halklara reva görülen her bir kötülük bir yerlerde kalır, unutuluyor gibi görünse de kimse yaşadıklarını unutmaz aslında. Sudan’da ya da dünyanın başka bir coğrafyasında her zaman böyle olur ve olacak.

Demokratik ülke masallarının bizzat iktidar eliyle yok edildiği günlerde, sandıktan çıkan hesaplaşmayı kabul etmeyen iktidarın bu ülkede yaşayanlarla mücadelesinin sonuçlarını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Öte yandan, seçim sonuçlarını kabul etmedikçe meşruiyetini giderek kaybetmekte olan siyasal iktidar, ülkenin sorunlarını giderek ağırlaştırmaktan başka bir şey yapmıyor. Berat Albayrak’ın açıkladığı paket ülkenin emekçilerinin kıdem tazminatı gibi haklarının gasbı ile yola devam edeceklerini açıkça göstermiş oldu.

Yine de bu hafataya kadınlar damgasını vurdu. Kara deliği görüntüleyen kadından, Sudan’da diktatör deviren kadınlara... Kadınları görmezden gelen yönetenlerin, “Asla eşit değilsiniz” söylemleri altında, şiddetin her türüne itaat etmemiz tavsiyeleri ile geçirdiğimiz günleri düşünüp, kız kardeşlerimizin başarıları ile mutlu olmayı ihmal etmeyelim. Bilimde de, diktatör devirmede de son derece başarılı olunmuş bir hafta sonuç olarak. Darısı tüm dünya halklarının başına...

Editör: Haber Merkezi