DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Aralarında sanatçı, akademisyen, yazar ve gazetecilerin de olduğu yaklaşık 300 kişinin katılımıyla  Dil ve Kültürler Ağı tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek 1.Dil Çalıştayı başladı.


Diyarbakır’da Dil ve Kültürler Ağı'nın iki gün sürecek olan 1. Dil Çalıştayı Demir Otel' de başladı. Çalıştaya, aralarında yazar, akademisyen, eğitimci, yayıncı, iş insanları, kadın örgütleri ve kültür sanat kurumlarından 300’e yakın katılımcının yer aldığı yaklaşık 300 kişi katıldı.


‘Yüzyıllık saldırılara karşı bir araya geldik’


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dil ve Kültürler Ağı sekretaryasından dil bilimci Zana Farqinî,  Kürt dili ve kültürünün içinde bulunduğu durumdan herkesin rahatsız olduğunu ifade ederek, bu konuda adım atma amacıyla toplanmanın önemine dikkat çekti. Zana, “Dil ve kültür çalışmalarında birbirinden bağımsız olarak birçok kurum çalışmalarda bulunuyor. Ancak biz bunun yeterli olmadığını görerek birlikte çalışma yapma ihtiyacını gördük. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt kültürü ve dili amansız bir asimilasyon politikasıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu geçen yüzyıl aradan sonra ilk kez Kürt dilinin yok olma sinyali verdiğini gördük. Buna karşı bir araya gelerek dil ve kültürümüze dönük saldırılara karşı nasıl bir yol ve yöntem izlememiz gerektiğini tartışacağız” diye konuştu.


Dil sorununun sadece dil ile ilgilenenlerin değil tüm Kürtleri kapsadığını dile getiren Zana, bundan dolayı Dil ve Kültürler Ağı’nın geniş bir çevreyi kapsadığını kaydetti. İki gün sürecek çalıştayda farklı konuların ele alınacağını aktaran Zana, çalıştayın konu başlıklarını sıraladı. Zana, “Dil ve kimliğin uluslararası arenadaki temsiliyeti, prensiplerimiz nelerdir? Kürt dili ve kültürünün içinde bulunduğu durumu detaylı olarak nasıl ele alınacak” sorularına yanıt aranacağını belirtti.


Çalıştay kapsamında masalar oluşturuldu


Çalıştay için 12 tematik masa kurduklarını dile getiren Zana, “Bu masalar arasında yayıncılar, yazarlar, dil ve eğitim, kültür ve sanat, iş insanları, meslek odaları, insan hakları örgütleri, iletişim masası, akademisyen ve sosyolog, kadın kurumları ve çocuk hakları için açılan kurumlara masalar ayrıldı. Her bir masa ‘ne’ ve ‘nasıl’ sorularından yola çıkarak yapılan öneriler kapsamında rapor hazırlayacak” dedi.


Açılış konuşmasının ardından çalıştay, basına kapalı olarak devam ediyor.

( JIN NEWS )
Editör: Haber Merkezi