DİSK, 24 Haziran’daki seçimler için işçilerin seçim bildirgesini ve ‘AKP Döneminde Emek’ adıyla bir rapor açıkladı. Raporda sermaye yanlısı politikalara dikkat çekilirken, AKP’nin 16 yılının yapacaklarının teminatı olduğu vurgusu yapıldı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Beşiktaş’ta bulunan Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında seçime ilişkin tutumunu ve DİSK-AR’ın hazırladığı “AKP Döneminde Emek” raporu ile işçilerin seçim bildirgesini açıkladı. Toplantının yapıldığı salona “İşçiler 16 yılda neler kaybetti? Ülkemize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz” pankartı açıldı. Toplantıya, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca ve temsilciler katıldı. İktidarın rejim değişikliğini bir an önce hayata geçirebilmek için baskın seçim kararı aldığını belirten Çerkezoğlu, hükümetin OHAL’den istifade ettiğini belirterek, “Grevlerin yasaklandığı, sendikal hak ve özgürlüklerin gasp edildi, işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını gerileten sermaye yanlısı politikalara ise 16 yıldır tanığız!” dedi. Çerkezoğlu, 16 yılda işçilerin neler kaybettiğinin geniş olarak DİSK-AR’ın hazırladığı “AKP Döneminde Emek” başlıklı raporda yer aldığını söyledi.

DİSK’li işçilerin seçim bildirgesi

İşçilerin seçim bildirgesinde ise, OHAL uygulamasının derhal sonlandırılmalısı, ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmalısı isteniyor. Emeklilikte insanca yaşayacak düzeyde emekli maaşı talep edilirken, özel sigorta şirketlerine kaynak aktarmaya yarayan zorunlu bireysel emeklilik uygulamasına son verilmesi bildirgede yer alıyor. Bildirgede, “İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımına son verilmeli; işsizlik sigortasından yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı; işsizlik ödeneklerinin miktarı ve süresi artırılmalı; kamuda kadrolu ve güvenceli istihdam artışı sağlanmalı; çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılmasına son verilmeli; özelleştirmeler durdurulmalı ve geçmişte özelleştirilmiş kurumlar kamuya tekrar kazandırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Oylar emeği savunana

Bildirgede son olarak, “Asgari ücretin işçinin insanca yaşayacağı düzeye yükseltilmesi, vergiden muaf olması ve sadece enflasyon değil, milli gelir artışı da asgari ücrete yansıtılması talepler arasında. AKP’nin 16 yıldır yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır. DİSK tüm işçileri, sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere TAMAM demeye çağırmaktadır. 24 Haziran 2018 Cumhuriyet tarihinin kader anıdır. DİSK tüm işçileri seçim güvenliği için sorumluluk almaya, emeği, barışı, kardeşliği ve demokrasiyi savunan siyasi partilere ve adaylara oy vermeye çağırmaktadır” denildi.

Vergi de işçilere yüklendi

AKP döneminde sendikal hakların sistematik olarak ihlal edildiği belirtilen DİSK-AR’ın raporunda, 16 yıllık AKP iktidarı sonunda, her yüz işçiden sadece 10’unun sendikalı, 7’sinin toplu sözleşme kapsamında olduğu belirtiliyor. Kadınlarda sendikalaşma oranı ise, sadece yüzde 8 olduğu ifade edildi. 16 yılda 15 grevin ertelendiği ve 200 bine yakın işçi grevinin fiilen yasaklandığı, grev hakkının fiilen yok edildiği raporda yer alıyor. 2004’ten 2017’ye reel asgari ücret, reel milli gelir artışı karşısında yüzde 30 kayba uğradı. Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en bozuk olduğu ülkeler arasında yer alıyor. 6 milyon üzerinde işsiz olduğu, genç işsizliği ve kadın işsizliğinin zirve yaptığı raporda belirtiliyor. Raporda, işçi sınıfının taşeronlaştırmasına vurgu yapılırken, kiralık işçilik uygulamasının taşeronluğa rahmet okuduğuna dikkat çekiliyor.
Editör: Haber Merkezi