ANKARA - ILO 190 Sözleşmesi’nin kabul edilmesi çağrısında bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi büyütme kararlılığında olduklarını belirtti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu "Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 190 sayılı (İş yerinde şiddet ve tacizle mücadele sözleşmesi) Sözleşmesi’ne ilişkin Çankaya Belediyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada “ILO 190 Sözleşmesi onaylansın” yazılı pankart açılırken “Kadın cinayetleri politiktir” ve “6284 sayılı yasayı uygula” dövizleri taşındı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

MÜCADELE SÜRECEK

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması ve uygulanması için meydan meydan, kent kent, iş yeri iş yeri mücadele ettiklerini aktardı. Çerkezoğlu, “Bu gün Ankarada’yız, diğer bölgelerde de mücadelemizi sürdüreceğiz. ILO 190 Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla ilgili de talebimizi ve irademizi DİSK’li kadınlar olarak devam ettireceğiz” dedi. İş yerlerinde başlayan bu iradeyi meclisteki siyasi partilere kadar bütün muhatapları ile buluşturmak istediklerini belirten Çerkezoğlu, “ILO 190 sayılı sözleşme imzalanana kadar bu mücadeleyi hep birlikte büyütme kararlılığındayız” şeklinde konuştu.

‘EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR’

DİSK Kadın Komisyonu adına konuşan Zeynep Mucukgil, Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadelenin öncüsü olan ve 25 Kasım 1960'da öldürülen Mirabel kız kardeşlerin anısının, dünyanın dört bir yanındaki kadınların mücadelelerinde yaşadığını belirtti. DİSK’li kadınlar olarak 25 Kasım’da isyanı yükselttiklerini ifade eden Mucukgil, “Siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları, eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor. Kadınları erkek şiddetine karşı korumasız bırakıyor. Kadına yönelik şiddeti önlemek, kovuşturmak, ortadan kaldırmak için düzenlenmiş ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek için atılan adım bu örneklerden yalnızca biridir. Bilinmeli ki, biz DİSK'li kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmeyeceğiz, ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

UYGULANMALI

ILO 190 sayılı Sözleşmesi'nin onaylanması için kampanyayı büyüteceklerini belirten Mucukgil şöyle devam etti: “Emeğimize, ekmeğimize ve hayatlarımıza sahip çıkacağız. Her alanda inatla ve umutla mücadele eden kadınlar olarak taleplerimiz açıktır ve nettir: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın. Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir. İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.”

Açıklama “Jin, Jiyan Azadî” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla son buldu.

Editör: Haber Merkezi