HABER MERKEZİ JINNEWS - Tutuklu bulunduğu cezaevinde başlattığı açlık grevi eyleminin 10'uncu gününe giren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla beş ayrı kentte iki gün sürecek açlık grevi eylemleri başladı.


PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için  Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik  Partisi (HDP)  Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde başlattığı açlık grevi 10'uncu gününe girdi. HDP öncülüğünde bugün başlayan ve iki gün sürecek olan açlık grevi eylemi Diyarbakır, Adana, Van, Hakkari ve Urfa'da yapılacak.


Diyarbakır


Diyarbakır'da Leyla'ya destek amacıyla HDP ile DBP'li siyasetçiler 2 gün sürecek açlık grevi eylemine başladı. Eylem öncesi yapılan açıklamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Naşide Toprak ve İbrahim Çiçek ile yurttaşlar katıldı.


Açıklama HDP İl binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu'nda yapılırken, salona "Tecridi kıralım, faşizmi püskürtelim", "Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır" yazılı pankartlar asıldı ve eylemciler Leyla Güven'in fotoğrafının bulunduğu önlükler giydi.


'Eylem ve etkinliklerimiz sürecek'


Açlık grevi eylemcileri adına açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Leyla'nın haklı bir mücadele yürüttüğünü ifade etti. Leyla'nın "Ben Sayın Öcalan'ın sunduğu perspektiflerden etkilenerek siyasete başladım" sözlerini hatırlatan Dersim, "Biz de Sayın Öcalan'ın ideolojik çözümlemelerinden ve sunduğu perspektiflerden etkilenerek bu halkın iradesi olmaya karar verdik. Leyla Güven'in sözlerinin arkasındayız. Bu anlamda Leyla Güven'in talebi hepimizin talebidir. Bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecrit kalkana kadar eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz" diye belirtti.


'Halkımızla birlikte direneceğiz'


5 ayrı kentte açlık grevi eylemi başlatıldığını ifade eden Dersim, "Amed'te 16 kişi olarak eylemi başlatıyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkana kadar, ailesi ve avukatları ile görüştürülene kadar bu talebimizde ısrar edeceğiz. Kürt halkının önderi üzerindeki tecrit ile Kürt halkı yok edilmek isteniyor. Kürt halkı ve Kürt halkının önderi üzerindeki tecrit sona erene kadar, halkımızla birlikte direneceğiz. Bir kez daha tekrarlıyoruz; Leyla Güven'in talebi, gençlerin, kadınların talebidir. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bir an önce kaldırılmalıdır" diye konuştu.


Dersim, açlık grevinin sona ermesi ardından Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve Leyla'ya destek olmak amacıyla eylem ve etkinliklerin sürdürüleceğini belirtti.


Açıklamanın ardından açlık grevi eylemi başladı.


Hakkari


Hakkari'de HDP milletvekillerinden Nuran İmir ile Sait Dede'nin de aralarında bulunduğu HDP ve DBP il ilçe örgütleri, DBP Hakkari İl binasında iki gün sürecek açlık grevi eylemine başladı.


Açlık grevine başlamadan önce açıklama yapan Sait Dede, Leyla'nın rekor bir oyla Hakkari'den milletvekili seçildiğini hatırlatarak şunları dile getirdi: "Normalde seçilenlerin yargılanması durdurulup derhal salıverilmesi gerekirken Leyla Güven'e ayrı bir hukuk uygulandı. Devlet kendi anayasasına uymamış oldu. Anayasa'nın 83. Maddesi ortadayken, emsal kararlar ortadayken ne yazık ki seçilen yer Hakkari ve seçilen kişi Leyla Güven, parti ise HDP olunca farklı bir uygulama ile karşı karşıya kaldık. Tabi biz bunun bağımsız bir yargı kararı olmadığını, siyasi bir karar olduğunun farkındayız. Biz de Hakkari halkı olarak Leyla Güven'in taleplerinin arkasındayız. Tecrit derhal kaldırılmalı ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşturulması gerekiyor. Tecrit son bulana kadar bundan sonrada bu tür eylemlerimiz devam edecektir."


'Yaşasın halkımızın haklı mücadelesi'


Ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise şöyle konuştu: "Leyla'nın eylemi katliamlara, tutuklamalara ve soykırımlara karşı bir eleştiridir. Ağırlaştırılmış tecrit Kürt diline, kültürüne ve değerlerine karşı yapılmış bir saldırıdır. Amaç Kürt halkının bu ilkelerini ortadan kaldırmaktır. Soykırımcı zihniyeti ancak barış ve demokrasi eylemlerini başlatarak yok edebiliriz. Kürt halkının mücadelesi Sayın Abdullah Öcalan'ın ideolojik mücadelesi ile başladı. Bu mücadele yıllardan beridir aralıksız devam etmektedir. Sayın Leyla Güven`in başlatmış olduğu eylem onurlu ve kutsaldır. Biz başlatmış olduğu eylemi ve duruşunu selamlıyoruz. Leyla Güven başlatmış olduğu açlık grevi ile bizleri mücadele alanlarında direnmeye davet etmiştir. Başlatmış olduğu bu mücadeleye sahip çıkmak hepimizin temel sorumluluğudur. Amed, Adana, Urfa, Van ve Hakkari`de olmak üzere bir çok kentte destek eylemlerimiz olacaktır. Bu süre zarfında halkımızla bir araya gelip eylemini daha da güçlendireceğiz. Buradan başta Hakkari halkı olmak üzere bütün halkımızı eylemimize destek vermeye davet ediyoruz. Bizler mücadele ederek bu zihniyetin duvarlarını yıkabiliriz. Yaşasın halkımızın haklı mücadelesi."


Konuşmaların ardından açlık grevi eylemi başladı.


Van 


Van'da ise HDP il binasında düzenlenen açlık grevi eylemine HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ile Murat Sarısaç, HDP, DBP, TJA, DTK il örgütleri ile birçok yurttaş katıldı. Eylemde "Leyla Güven haklıdır; Tecrit son bulmalıdır" pankartı açıldı.


'Siyasi tutsaklar onurumuzdur'


Eyleme başlamadan önce açıklama yapan Muazzez, Leyla'nın 7 Kasım'da son görülen duruşmasında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek demokratik siyasi mücadele verdiğini açıkladığını belirtti. Muazzez, "Hepimiz biliyoruz ki HEP ile başlayan HDP ile Türkiye'de tüm demokratik hakların, halkların taleplerini dile getiren herkese karşı bir yönelim ve sindirme politikası sürdü. O günden bugüne bir şey değişmedi. Milletvekillerimiz, yöneticimiz, parti üyemiz ve binlerce insanımız düşüncelerinden ötürü tutukludur. Bir kez daha söylüyoruz, siyasi tutsaklar onurumuzdur. AKP hükümetinin Allahın lütfü olarak değerlendirdiği 15 Temmuz'u Kürtlere yönelik savaş gerekçesine dönüştürmüştür" dedi.


'Duruşunu selamlıyoruz'


Muazzez, açıklamasında şunları söyledi: "Bir Kadın olarak, bir Kürt bireyi olarak tecridi kabul etmeyerek süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girdi. Bizde bu onurlu duruşundan dolayı kendisini selamlıyor ve yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Destek amacıyla burada iki günlük açlık grevine başlıyoruz. Umuyoruz ki sesimiz duyulur, Sayın Öcalan üzerinde ki mutlak tecrit son bulur ve demokratik siyasetin önü açılarak Kürt sorunu demokratik yollarla çözülür. Bugün Van Belediyesi'ne kayyım atanmasının da 2. yıl dönümü. Birçok belediyemiz gasp edilerek kayyım atandı. Belediyelerimizin gasp edilmesini de buradan kınıyoruz."

(Kaynak JINNEWS)
Editör: Haber Merkezi