DİYARBAKIR - Diyarbakır'da 1991’de kaçırılarak katledilen HEP İl Başkanı Vedat Aydın, mezarı başında anıldı. Anmaya katılanlar, aynı zihniyet tarafından katledilen Aydın ve Deniz Poyraz’ın hayallerini gerçekleştireceklerini söyledi. 

MA'nın haberine göre; Diyarbakır'da 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırılarak katledilen ve cenazesi 2 gün sonra Elazığ'ın Maden ilçesinde bir köprünün altında bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın,  Mardinkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve parti yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Abdullah Zeytun, görevden alınan belediye eşbaşkanları, Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ve yurttaşlar katıldı. 

‘HAYALLERİ KURSAKLARINDA KALDI’

Anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Vedat Aydın’ın işkenceyle öldürülmesiyle Kürt iradesi, siyaseti ve demokrasi mücadelesinin hedef alındığını belirterek, “Kürt halkı hakikatini ortadan kaldırmak istediler. Ama hayalleri kursaklarında kaldı. Vedat Aydın’ın fikriyatı hedef alındı. Vedat Aydın’ın fikriyatı, Kürt halkının özgürlüğüydü, onurlu bir barıştı, hak, hukuk ve adaletti. Vedat Aydın’ı bizden kopardılar ama binlerce Vedat Aydın doğdu, bu onur mücadelesini yürütüyor” diye konuştu. 

AYNI ZİHNİYET POYRAZ’I KATLETTİ

Aynı zihniyetin 17 Haziran’da Deniz Poyraz’ı katlettiğini ifade eden Ceylan, “Kürt halkı Deniz Poyraz’ın katledilmesiyle alanlara çıktı. Kürt halkı dün olduğu gibi bugün de özgürlük ve demokrasi talebiyle yine alanlarda. Kürtlere farz kıldıkları bu katliamlarla sadece Kürtlere, HDP’ye, demokratik siyasete zarar verdiklerini düşünüyorlar. Bu halklara, topluma zarar veriyor. Toplumsal barışı katlettiler. Bir kez daha ısrarla söylüyoruz, Kürt halkına, Türkiye halklarına kazandıracak tek şey, Vedat Aydın’ın, Deniz Poyraz’ın mücadelesidir. Bizler Vedat Aydın’ın da Deniz Poyraz’ın da hayallerini gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

FAİLLERİ TANIYORUZ

Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise ağabeyinin katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçtiğini, ancak faillerin açığa çıkarılmadığını söyledi. Ağabeyinin katledilmesinin “politik cinayet” olduğunu ifade eden Aydın, “Faili bulunmayan bir cinayette, devletin fikri, parmağı vardır. O gün de böyleydi, bugün de böyle. Devlet bu işin içinde. Kürt halkının özgürlük mücadelesini tasfiye etmek için korku politikalarını devreye koydu. Vedat Aydın bu nedenle hedef alındı, katledildi. Failleri tanıyoruz, itiraflar var. Ama devlet kör, sağır, dilsiz oynuyor” ifadesinde bulundu.  

Devletin Kürt politikaları değişmediği sürece 17 bin faili meçhul cinayetin faillerinin açığa çıkarılmayacağını dile getiren Aydın, anmaya katılanlara teşekkür etti. 

‘MİRASIYLA MÜCADELE EDECEĞİZ’

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun da, Vedat Aydın’ın insan hakları savunucusu olduğunu hatırlatarak, “Bizler de onun bize bıraktığı cesaret mirasıyla mücadele edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991’de gece vakti Diyarbakır’daki evinden kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından gözaltına alındı. Aydın’ın cenazesi iki gün sonra 7 Temmuz’da Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarındaki bir köprü menfezinin altında işkence edilmiş halde bulundu. Diyarbakır'da düzenlenen cenaze törenine katılan yüz binlerce kişinin, 10 Temmuz günü Mardin Kapı Mezarlığı’na düzenlediği yürüyüşe yönelik polis saldırısı sonucunda 8 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi ise yaralandı.

DOSYASI 30 YIL SONRA DÜŞÜRÜLDÜ

Aydın'ın faillerinin bulunması için yürütülen soruşturmadan ise sonuç alınmadı. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisizlik kararının ardından dosya Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. 20 yıl boyunca rafta bekletilen soruşturma dosyasında, 3 Kasım 1996’daki Susurluk kazasının ardından hazırlanan raporda, cinayetin devlet içinde odaklanan bir çete tarafından yapıldığı belirtilmesine rağmen bir gelişme sağlanmadı. Dosyanın zamanaşımı kapsamında düşmesine kısa bir süre kala JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın cinayete ilişkin itirafları dosyaya girdi. Bu gelişmeyle birlikte 2011 yılında dosyanın zaman aşımı süresi 10 yıl uzatıldı. Olay yeri Diyarbakır olması nedeniyle soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına devredildi. Bölgedeki 90’lı yıllarda işlenen “faili belli” cinayetlerin ilki olarak görülen soruşturma dosyası, 5 Temmuz’da zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Editör: Haber Merkezi