DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEM- DEVA Partisi Diyarbakır İl Gençlik Çalışmaları Başkanlığı, “Gencim, Çalışkanım ve İşsizim” sloganıyla pankart açıp İŞ-KUR’un önünde bir araya gelerek Türkiye’de son 10 yılda yürütülen yanlış ve hatalı politikalar sebebiyle işsizliğin her geçen gün arttığını, bu yanlış ve hatalı politikalardan en fazla ülkenin gençlerinin etkilendiğini, bu yüzden de Türkiye’de “Ev Genci” denilen bir kavramın gençlerin hayatına girdiğini açıkladı. Gençlerin bu etkinin sonuçlarında sert bir şekilde yaşadığını söyleyen DEVA partisi Diyarbakır İl Gençlik Çalışmaları Başkanı Yücel Karadaş“Ülkemizdeki genç nüfusun yüzde %40’a yakını işsizliğin meydana getirdiği sosyo-ekonomik tahribatlar nedeniyle toplumsal rollerini yerine getiremedikleri fikriyle karamsarlığa ve geleceğe dair ciddi umutsuzluğa kapılmış durumdadırlar.  İşgücü piyasasına girmeye çalışan gençlerin aldıkları eğitime uygun iş bulamama, çalışmak zorunda oldukları işlerden beklentilerini karşılayamamaları gelecek kaygılarını arttırmaktadır.” dedi.

“MEVCUT POLİTİKALARIN YETERSİZ OLDUĞU AŞİKARDIR”

Geçtiğimiz yıllarda bölgenin özelinde iş bulamayıp batı illerine göç eden gençlerin, bugün ülkeden de umudunu kestiğini belirten Karadaş, “Gençlerimiz yurt dışına çıkabilmenin yollarını aramaktadır. Siyasi iktidarın çoğu zaman politikasızlıkla eşdeğer gördüğümüz mevcut politikaların yetersiz olduğu aşikardır. Bu politikasızlığın doğrudan sonuçları ise gençlerin hayatlarında karşılığını bulmaktadır. Yeni bir hayata adım atmak için ihtiyaç duydukları umuttan yoksun olan bu ülkenin gençleri, iş bulamamakta, yeni bir hayat kuramamakta ve daha da önemlisi artıkülkelerinden kaçmanın yollarını aramaktadırlar. Türkiye’de bugün, her dört gençten biri ne yazık ki ne okulda ne de işte. Bu durumun karşılığında hayatımıza “Ev Genci” diye bir kavram girmiş bulunmaktadır.” Şeklinde konuştu.

 “DİYARBAKIR’DA İŞ-KUR’A YAPILAN BAŞVURULARIN 100.000-150.000 ARALIĞINDA”

İşsizlik ve İŞ-KUR başvuruları ile alakalı da konuşan Karadaş, “En son açıklanan makyajlı TÜİK verilerine göre; Türkiye geneli işsizlik oranı %13.9 iken, genç işsizlik oranı %25.6 olarak tespit edilmiştir. Yine Güncel TÜİK verilerine göre, bölgemizde bulunan iller, işsizlik ve aktif işgücüne katılım oranlarında maalesef ülkemiz bazında ilk sıralarda gelmektedir. Başkanlığımızca İş-Kur ile şifaen yapılan görüşmelerde sadece ilimiz Diyarbakır’da İş-Kur’a yapılan başvuruların 100.000-150.000  aralığında olduğu ifade edilmiştir. Devlet tarafından bölgemiz özelinde uygulanan güvenlikçi politikaların gözden geçirilmesi gerektiği, hukuk alanında yapılacak reformlarla özgürlük ve refah ortamının sağlanmaya çalışılması gerektiği belirlenmiştir.” diye konuştu.

“DEVA, GENÇ NÜFUSUMUZU ÜLKEMİZİN EN DEĞERLİ VARLIĞI VE SERVETİ OLARAK GÖRMEKTEDİR”

Gençlerin aktif iş gücü programlarında daha fazla yararlanmasını sağlayacak niteliklerin oluşturulması gerektiğini aktaran Karadaş, “Kendi işini kurmak isteyenlere verilen girişimcilik desteklerini, fırsat eşitliği ve etkinliği sağlayacak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira,ülkemiz açısından uzun vadede en önemli tehlikelerden birinin genç işsizliği olduğunu hele ki okuyan genç işsizlik oranının gün geçtikçe arttığını açık ve net bir şekilde görüyoruz. DEVA Partisi, genç nüfusumuzu ülkemizin en değerli varlığı ve serveti olarak görmektedir. Gençlerimizin özgüveni yüksek, geleceğe güvenle bakan, algıları açık, dünyayla entegre olmuş üretken bireyler olmalarını temel hedefimiz olarak görüyoruz.” dedi.

Kaynak:https://mucadelegazetesi.com.tr/haber-diyarbakir-deva-dan-gencim-caliskanim-ve-issizim-aciklamasi-104497.html Editör: Devrim AKTÜRK
Editör: Haber Merkezi