1 Eylül Dünya Barış Mitingi için bölgenin bir çok yerinden gelerek Diyarbakır İstasyon Meydanı dolduran onbinler savaşa karşı barış talebini yükseltti. Mitingde ‘Barış tecrit edilemez’, ‘Faşizm kaybedecek, özgürlük kazanacak’, ‘Zulme hayır, barış’ mesajları verildi

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde onbinlerce kişi barışın sesini yükseltmek, savaş ve tecrit politikalarına ‘dur’ demek için buluştu. “Çocuk ve gençlerin ölmemesi”, “Tecride son verilmesi”, “Hasta tutukluların bırakılması”, “Ormanların yakılmaması” talepleriyle İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitinge Van, Ağrı, Hakkari, Iğdır ve Muş başta olmak üzere birçok kentten de binlerce kişi katıldı. Miting alanında kurulan platforma “Barış tecrit edilemez” yazılı dev pankart, miting alanına ise Kurmanci, Kurmancki ve Türkçe “Faşizm kaybedecek, özgürlük kazanacak”, “Zulme hayır, barış”, “Ölüme karşı yaşam” ve “Kardeşliğin dünyasını emekle ve mücadeleyle kuracağız” yazılı pankartlar asıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve meslek örgütünün de destek verdiği mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk de katıldı. Miting Tertip Komitesi Başkanı Erkan Erenci, yaptığı açılış konuşmasında, Kürt halkının özgürlük mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Erenci, Türkiye toplumuna uygulandığını ifade ederek, “İnsanlık suçu olan tecridi kabul etmeyeceğiz. Tüm bunlara rağmen özgürlük mücadelemizi sürdürerek, tecridi kıracağız. Tüm halkların 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyorum” dedi. Gazetemiz baskıya girdiği sırada miting konuşmalarla devam ediyordu.

‘Barış mücadelesi güçlendirilmeli’

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısı ile Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde “Ortadoğu’da Savaş Anti Emperyalizm Barış ve Türkiye” adlı panel düzenledi. Panelde konuşan KESK Eşbaşkanı Bozgeyik, Ortadoğu’da barışın sağlanması herkes açısından oldukça önem arz ettiğini söyledi ve “Bugün Ortadoğu’da bulunan tüm ülkelerin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Yeni dönemde kayyumların halk iradesini gasp ettiği, barış için imza attıktan sonra işlerinden olan akademisyenler, halkların iradesi olan milletvekillerinin tutuklandığı bu dönemde biz barış ve demokrasi isteyenler, bir arada durarak barış mücadelesini güçlendirmekte büyük görevler düşüyor” dedi. İstanbul’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bugün saat 15.00’da düzenlenecek mitingin adresi ise Bakırköy Özgürlük Meydanı olacak.

Demirtaş barış için yazdı

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne özel hazırlanan ‘Barış Zamanı’ başlıklı broşür için bir yazı kaleme aldı. Demirtaş, yazısında “Savaşın ve kanın hiç terk etmediği Ortadoğu bölgesi bugün 3. Dünya Savaşı’na doğru gidişin merkezlerinden birisi konumundadır” değerlendirmesini yaptı. Demirtaş’ın “Emperyalizm, Savaş, Ortadoğu, Kürt Sorunu” başlıklı makaleden bazı kısımlar şöyle: “Savaşın ve kanın hiç terk etmediği Ortadoğu bölgesi bugün 3. Dünya Savaşı’na doğru gidişin merkezlerinden birisi konumundadır. Mezhep, ulus, din savaşlarıyla parçalanmış bu bölgede emperyalizm kanlı biçimde hüküm sürmeye devam ediyor. Ortadoğu’nun bağımsızlığına ve birleşik bir güç olmasına giden yol, halkların ve inançların demokratik konfederal birliğinden geçiyor. HDP ve onun arkasındaki toplumsal- siyasal mücadeleler birikimi, halkları ve inançları birbirine kırdıran gerici çerçeveyi yıkarak birleşik Ortadoğu’yu yaratma iddiasındadır. İnsan medeniyetinin ilk atılımlarını gerçekleştiren neolitik devrime sahne olmuş bu topraklar yeniden insanlığın öncülüğüne ancak bu temelde bir demokratik dönüşümle ulaşabilir.”

kaynak yeni yaşam gazetesi
Editör: Haber Merkezi