DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, gerçekleştirilen 28’inci Olağan Dönem Toplantısı’nda Diyarbakır Kent Konseyi Başkanı olarak seçildi.


ÖZGÜR MANŞET'in haberine göre; Diyarbakır Kent Konseyi, 28’inci Olağan Dönem Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Diyarbakır Tabipler Odası, Diyarbakır Barosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ile partinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve ilçe belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Gerçekleştirilen toplantının Divan Kurulu’na Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Rosa Kadın Derneği üyesi Adalet Kaya ve Özgürlük için hukukçular Derneği Amed şube yönetimi adına

Özüm Vurgun seçildi.


‘ KENT KONSEYİ KAYYUMDAN SONRA ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ’


Baro Başkanı Cihan Aydın, yaptığı konuşmasında Diyarbakır’da kayyumdan önce ve kayyumdan sonra bir kent hafızasının oluştuğunu ifade etti. Aydın, “Maalesef kötü bir hafıza oluştu. Örgütlü yapılara yönelik son derece kötü bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Kayyum geldikten sonra biz Diyarbakır Kent Konseyi’ni göremez olduk. Güçlü bir örgütlü yapı vardı. Kayyumdan sonra çalışmaz hale geldi” eleştirilerinde bulundu.

Ardından Kent Konseyi’nin geçmiş dönemde yaptıkları çalışmaları anlatan sinevizyon gösterimi yaptı.


MIZRAKLI: TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR


Toplantının açılış konuşmasını ise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı yaptı. Sinevizyon gösteriminde Selahattin Demirtaş, Osman Baydemir, Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın resimlerinin yer almasına dikkat çeken Mızraklı, sözkonusu isimlerin şehrin iyileşmesi için öncü olduklarını söyledi. Kent Konseyi’ni uzunca bir aradan sonra şimdi yeniden var etme çabası içine girdiklerini vurgulayan Mızraklı, “Kent Konseyleri normalde yasal süreç gereği 5393 sayılı yasanın 7’inci maddesine göre tesis edilmiş. Kent Konseyi Türkiye’de 1997 yılından sonra işleyişe konuşmuş kurumlar niteliğindedir. Diyarbakır Kent Konseyi açısından güçlü bir birikimi ve hafızası var. Gerçekten Türkiye’nin en iyi çalışan kent konseyi olmuştur. Örneğin Gençlik Meclisi’nin çalışmaları bütün Türkiye’ye örnek olarak gösterilmiştir” dedi.


‘AMED, BARIŞI TALEP EDİYOR’


Prosedür gereği Kent Konseyleri’nin yerel seçimlerinin ardından ilk 3 ay içinde toplanması gerektiğini kaydeden Mızraklı, Diyarbakır Kent Konseyi’nin yine farklılık göstererek, Türkiye’de ilk toplanan kent konseylerinden biri olduğunu belirtti. Diyarbakır’da yerel seçimlerden önce Kent Sözleşmesi çalışması yaptıklarını hatırlatan Mızraklı, bu süreçte şahit olduklarını şöyle dile getirdi: söyledi “Şunu gördük ki Amed tarihine, kültürüne, hafızasına sahip çıkıyor. Bunun için arayışları var. Gerçekten Amed’de ciddi bir sosyal kapasite birikmiş durumda. Hayatın her alanında yarına dönük güçlü beklentileri var. Hepsinden öte Amed barışı talep ediyor. Barışa giden yol, toplumun iyilik durumunu gerektiriyor. Toplumun bütün kesimleri eğer yarın için böyle bir iyilik halini talep ediyorsa, bizlere de düşen bu iyiliğin tesis edilme noktasındaki görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek olacaktır.”


Sonrasında gidilen seçimlerde yeni Kent Konseyi Başkanı olarak Selçuk Mızraklı seçildi.


40 kişiden oluşan Yürütme Kurulu’nun belirlenmesinin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik plan hazırlık sunumu yapılıp, katılımcıların dilek ve temennileriyle olağan toplantı son buldu.
Editör: Haber Merkezi