DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: MMO ve TMMOB-İKK üyesi Arin Zümrüt, hükümetin kadın mücadelesini sekteye uğratmak istediğini belirterek, " Kadın mücadelesine kaldığım yerden devam edeceğim. Bu tür tatsız olaylar beni mücadelemden vazgeçiremez" dedi.


JINNEWS'in haberine göre;Diyarbakır'da 26 Haziran'da Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 38 kişi gözaltına alınmıştı.  Aralarında Makine Mühendisleri Odası (MMO) yönetim kurulu, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurumu (TMMOB-İKK) üyesi ve aynı zaman Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) üyesi olan Arin Zümrüt’ün de olduğu 38 kişiden 8’i “örgüt üyesi” oldukları gerekçesiyle 30 Haziran’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.


12 Ekim'de görülen ilk duruşmasında tahliye edilen Arin Zümrüt, tutuklanmalarını değerlendirerek, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine değindi.


‘Kadınlar sürekli gözaltına alınıyor’


Yaklaşık dört ay önce yapılan bir operasyonla gözaltına alınan Arin, aynı süreçte İstanbul Sözleşmesi’nin de tartışmaya açıldığını ve kadın platformu üzerinden kadınların sürekli gözaltına alındığını ekledi. Arin, aynı süreç içerisinde üç ayrı operasyon yapıldığını ve bu operasyonlardan birinin Rosa Kadın Derneği’ne yapıldığını kaydetti. Neredeyse her hafta kadınların gözaltına alındığını ve tutuklandığını söyleyen Arin,"İstanbul Sözleşmesi’nin tartışıldığı bir dönemde kadınların vereceği tepkiler ön görüldü ve bu tepkilerin önünü almak için bir yönelim oldu. Böyle bir yönelimin olabileceğini açıkçası düşünüyorduk çünkü kadınlarla ilgili konularda bizi olabildiğince konuşturmamaya çalışıyorlar” diye belirtti.


'Kadın mücadelesi gün geçtikçe daha çok güçleniyor'


Sabaha karşı evine yapılan baskında katıldığı eylem ve etkinliklerin bahane edilerek gözaltına alındığını söyleyen Arin,operasyonların adı farklı olsa da genelinde kadın aktivistlerin gözaltına alındığına ve tutuklandığına işaret etti. Arin, gözaltındayken kendisine, “Neden 8 Mart etkinliklerine katıldın, kimlerden talimat aldın, 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’ne neden katıldın”  gibi sorular sorulduğunu ifade ederek, “Mücadelemiz her geçen gün daha da güçleniyor ve bu mücadeleyi sindirmek için her şeyi yapıyorlar. Mücadelemiz sekteye uğratılmak istendi, isteniyor” dedi.


Dayanışma gösteren kadınlara teşekkür etti


Arin, cezaevinde bulunduğu süre içerisinde kedisine Türkiye'nin birçok ilinden kadınlar tarafından destek mektuplarının geldiğini ekleyerek, dayanışma gösteren ve yanında olan tüm kadınlara teşekkür etti. Arin, "Kadın mücadelesine kaldığım yerden devam edeceğim. Bu tür tatsız olaylar beni mücadelemden vazgeçiremez. Eminim ki bir daha ki duruşmamdan da beraat alacağımı düşünüyorum. Çünkü ellerinde suç olarak lanse edebilecekleri hiçbir şey yok. Yaptığım hiçbir çalışma ve katıldığım hiçbir etkinlik yasadışı değildir” diye kaydetti.


TİHV ve İHD’ye başvuracak


Cezaevinde yaşadıklarına da değinen Arin, pandemiden kaynaklı çok sıkıntılı zamanlar geçirdiklerini, herhangi bir etkinliğin yapılmadığını, birçok kişinin sağlık sorunu olmasına rağmen karantina sürecini hücrede geçirmek zorunda kaldığını ve bundan kaynaklı hasta olsalar dahi hastaneye gidemediklerini aktardı. Arin, "Çıplak arama dayatması yapıyorlar, görüşlerin aza indirilmesinden kaynaklı tutsaklar sorun yaşıyordu. Ayrıca yaşanan tüm bu hak ihlalleri için Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği’ne de (İHD) başvuracağım"dedi.
Editör: Haber Merkezi