DİYARBAIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİDiyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil un fabrikalarının sahipleri ile bir araya geldiler.

Ülke genelinde yaşanan fiyat artışları ile birlikte Diyarbakır’daki un fabrikalarının piyasaya un vermediklerine dair bazı medya kanallarında spekülatif haberler yer almaya başlamıştı. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak üzere un fabrikalarını ziyaret eden Oda ve Borsa Başkanları çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadıklarını belirttiler.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya; “Diyarbakır Ticaret Borsası başkanımız Sayın Engin Yeşil ile birlikte halen faal olan 7 adet un fabrikasını ziyaret ettik. Fabrikalarımız mevcut üretimleri ile bu kentin ve bölgenin un ihtiyacını karşılıyorlar. Talep olması durumunda kapasitelerini 2 katına çıkararak daha fazla üretim yapma kapasitelerine sahiptirler. En kaliteli unu üretmek için çaba sarf eden işletmelerimiz yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda en çok tercih edilen unu üretmeye devam ediyorlar. Un temini konusunda hiçbir kimsenin endişe duymasına gerek olmadığını ifade ettiler.

Bazı toptancı ve fırıncıların un fiyatlarının yüksek olduğu, uzun vadeli ve yeterli miktarda un temin edemediklerine dair şikâyetlerini de yerinde gözlemledik. Un üreticisi firmaların yöneticileriyle görüşmelerimizi yaptık. Öncelikle belirtmeliyiz fabrikalarımızın un satışı yapmamaları gibi bir durum söz konusu değildir. Buğday fiyat artışları doğrudan un fiyatlarına da yansımaktadır. İlimizde un fiyatları ülke ortalamalarının altındadır. Ayrıca hem fiyatlar, hem de üretim ve satış süreçleri TMO tarafından sürekli olarak denetlenmektedir.

Fabrikalar buğdayı nakit olarak aldıklarından unu çok uzun vadeyle satmaları bu dönemde maalesef mümkün değildir. Vadeli satışlar ile ilgili bütün imkanları fabrikalarımız sağlamaya çalışmaktadırlar” dedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil de açıklamasında, “Fabrikalarımız son derece modern üretim yöntemlerini kullanarak un üretmeye çalışıyorlar. Ürettiklerini de başta Diyarbakır olmak üzere bölge geneline dağıtıyorlar. Fabrikaların un satmadıklarına dair söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Sadece kimi fırsatçıların stokçuluk yaparak haksız kazanç elde etmeleri ve vatandaşları mağdur etmelerini önlemek amacıyla, haftalık ve aylık satış kapasitelerinin üzerinde un talep eden toptancı ve fırıncıların taleplerine olumsuz yanıt verilmektedir. Bu da halkımızın çıkarlarını korumak amacıyla başvurulan bir yöntemdir” dedi.

Oda, Borsa ve un fabrikası sahipleri iki konu hakkında fırıncı ve vatandaşları çağrıda bulundular.

Öncelikle; Fırınlarımızın haftalık veya aylık tüketimlerine yetecek kadar un talep etmeleri durumunda istedikleri kadar un alabileceklerini belirttiler.

Ayrıca ekmek israfında da dikkat çekerek vatandaşları daha duyarlı olmaya davet ettiler.

Editör: Haber Merkezi