HABER MERKEZİ – Devlet Demiryolları, Diyarbakır’ın en merkezi noktalarından geçen demiryoluna 12 kilometrelik çift taraflı duvar örmeye başladı. Kenti ikiye bölecek projeye büyük tepki var.


Diyarbakır kent merkezinden geçen 12 kilometrelik demiryolu boyunca Devlet Demiryolları tarafından duvar örülüyor.

Kenti ikiye bölecek olan duvar çift taraflı olarak, bir metre 80 santimetre yüksekliğinde, 50 santimetre genişliğinde projelendirildi.

Kentteki 21 sivil toplum örgütü (STÖ), kenti ikiye bölecek beton duvarın yapımına tepki gösterdi.

Diyarbakır Ticaret Odası, kentteki iş insanları dernekleri ve TMMOB’a bağlı odaların aralarında bulunduğu 21 STÖ, yaptıkları yazılı açıklamada, duvarın kentin bütüncül gelişmelerine dikkat edilmeden ve kent dinamikleriyle paylaşılmadan gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Meclis gündemine taşındı


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel de kentin dokusunu bozacak duvarı Meclis gündemine taşıdı.

Güzel, duvar yapımının sivil toplum örgütlerinin tepkisine rağmen başlatıldığını, projeyle kentin ikiye bölündüğünü ve kentin yapısının tamamen değiştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekti.

Yaya erişimi engelleniyor


Yapılacak duvarın olası sonuçlarına değinen Güzel, şu ifadelere yer verdi:
Yol yapımı ile Diyarbakır Ofis semtindeki yaya geçiş noktaları kapatılmakta, Ofis-Koşuyolu-Batıkent Sitesi ve bölgede bulunan anaokulu, ilköğretim, liselerde eğitim gören öğrencilerin geçişleri engellenmekte, Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde, sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve taleplerine yönelik yaya, araç geçişleri kısıtlandırılmakta, Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü çevresinde bulunan eğitim yapıları ile tren yolunun diğer tarafında kalan yerleşim bölgesinden, burada eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ulaşımı engellenmekte, Yenişehir Belediyesi ve yakınında bulunan alışveriş merkezi gibi yoğun yaya kullanıcısı olan alanlara yaya erişimi ortadan kaldırılmakta, Eski Tekel Fabrikası’ndan Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, oradan 4. Sanayi Sitesi’ne kadar ki güzergahta hiçbir yaya ulaşımı bırakılmamakta, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve 4. Sanayi Sitesi’ne kadarki güzergahta yoğunluklu küçükbaş olmak üzere hayvan otlatan vatandaşların geçişleri engellenmekte, şehrin bazı bölgelerinde yaşamını sürdüren sahipsiz veya yabani hayvanların yaşamı hiçe sayılmakta ve bu hayvanlar kentin bir bölgesine hapsedilmekte, tren yolunun her iki tarafında bulunan ailelerin, komşuların, esnafın tüm ilişkileri koparılmaktadır.

Ayrıca projenin yapımı için milyonlarca TL harcanacak olmasına rağmen Diyarbakırlılar için bu projenin herhangi bir faydası olmadığı da aşikardır. Bununla beraber şehir merkezinde yapılmaya başlanan bu yol çalışması için herhangi bir Çevre Etki Düzenlemesi (ÇED) raporu hazırlanmamış, şehirdeki kurumların ve Diyarbakır halkının görüş ve önerilerine başvurulmamıştır.

‘Projenin durdurulması için adım atılacak mı?’


Güzel, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu soruları sordu:

  • Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanılan proje Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

  • Diyarbakır halkına ve şehirdeki Sivil Toplum Kurumlarına başvurulmadan, herhangi bir ÇED raporu hazırlanmadan uygulanmaya konulan bu projenin yapılış amacı nedir? Hangi kamusal fayda gözetilerek yapılmaktadır?

  • Projenin maliyeti ne kadardır? İşsizliğin ve yoksulluk sınırının yüksek olduğu Diyarbakır’da halkın ihtiyaçlarına yönelik yatırımlar yapılması yerine neden böylesi bir proje ile ihtiyaç dışı harcamalar yapılmaktadır?

  • Yaya yolunun tamamen kapanacağı bu proje ile hem ticaretin hem insani ilişkilerin hem şehrin dokusunun zarar göreceği ve projenin herhangi bir kamusal fayda taşımadığı göz önünde bulundurularak bu projenin durdurulması için acilen adım atılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi