DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Vekilliği düşürülen DTK Eşbaşbanı Leyla Güven, her dönem olduğu gibi tekrar bir darbe mekaniğinin devrede olduğunun altını çizerek, “Yaşamın her alanında siyaset yapmaya devam edeceğiz. Özgücümüze dayanarak ayakta kalacağız” dedi.


Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, vekilliğinin düşürülmesine karşı ilk tepkisini sosyal medya yolu ile çektiği video ile gösterdi. Leyla, DTK’nin resmi hesabından yaptığı videolu açıklamada “Doğrusu Kürt sorunu demokratik bir çözüme kavuşmadığı sürece bu tür uygulamalarla Kürt halkının seçilmişlerine, iradesine hergün yeni darbeler yaparak kendilerini ayakta tutmaya çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. Yani AKP ile başlamadı kuşkusuz Kürt sorunu” dedi.


‘Darbe mekaniği yenilenerek devam ediyor’


Kürt halkının iradesine karşı darbeler gerçekleştiği vurgulayan Leyla, “1994’te parlamentoya giren Kürt milletvekillerine karşı geliştirilen darbe tam da bugün yeniden 2020 tarihinde yine Kürt iradesine karşı geliştirilen darbe hiç birbirinden farklı değil. Yine 4 Kasım’da 2016’da Kürt halkının seçilmişlerine karşı bu darbe gerçekleştirildi. Parlamento zemininde aynı kayyım aracılığı ile de aynı bir bütünen aslında bir inkar imha konsepti ile karşı karşıyayız. Yani Kürtlere koordinat verenlerin Kürtlerin demokratik siyasetteki ısrarını görmemeleri anlaşılır gibi değildir. Türkiye sürekli Kürtlere karşı bir darbe halinde. Türkiye’de ‘Darbe Mekaniği’ kendini yenileyerek devam ediyor. Darbeler sadece silahlar ile yapılmıyor. Siyasi darbeler en çok da Kürtlere karşı uygulanıyor” şeklinde konuştu.


CHP’ye eleştiri


CHP’nin de tutumunu eleştiren Leyla, vekilliklerin kaldırılmasından sorumlu olduklarının altını çizdi. Leyla, “Yani 2016’da dokunulmazlıklar kaldırıldığında güçlü bir ses ile HDP ile hareket etmiş olsalardı belki bugün bunları yaşamayacaktık. Biz kuşkusuz sadece siyaset zemini olarak parlamentoyu görmüyoruz. Siyaset yaşamın her alanında var. Yaşamın her alanında siyaset yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


‘Kürtler alternatifsiz değildir’


“Eş başkanı olduğum kongre Kürt sorununun demokratik çözüme kavuşması için çok büyük bir çaba sarf ediyor” diyen Leyla, görevine devam edeceğine işaret ederek şunları dile getirdi: “Gerek uluslararası arenada gerekse Türkiye bütünlüğü içerisinde bu çabamızın arayışını sürdüreceğiz. Ama şunu çok iyi bilsinler ki gerçekten bu yöntem sonuç almıyor. Kürtler artık alternatifsiz değildir. Biz kimseden merhamet talep etmiyoruz. Biz diyoruz ki özgücümüze dayanarak ayakta kalacağız. Ve Kürt sorununu demokratik çözüme kavuşturacağız. Bu coğrafya barışı görecek. Demokratik bir cumhuriyette biz kendisini öteki hisseden, var olan bütün halklar ve inançlarla birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Ben de bir Kürt kadını ve Hakkari milletvekili olarak bunu Hakkari, Diyarbakır, İstanbul halkına bir saygısızlık olarak görüyorum. Dolayısıyla bunu yapanların mutlaka yargı önünde hesap vereceğini biliyorum.” ( JINNEWS )


Editör: Haber Merkezi