DİYARBAKIR - Tutuklu yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında açlık grevi eylemi başlattığını duyuran DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in tarihi bir eylem başlattığını ifade eden DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, “Leyla Güven’in tutukluğu Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir sonucudur” dedi.


Türkiye'nin Efrin'e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çalışmaları nedeniyle 31 Ocak'ta tutuklanan DTK Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında Diyarbakır 9'uncu Ağır Mahkemesi’nde açılan davanın 7 Kasım’da görülen 3’üncü duruşmasında da tahliye çıkmadı. Güven, kelepçe dayatmasını reddederek duruşmaya katılmadı. Daha sonra Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan Güven, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattığını duyurdu. Mahkemenin adil davranmadığını ifade eden Güven, bundan sonra mahkemeye savunma yapmayacağını da söyledi.


‘KÜRT HALKININ TEMSİLCİSİ OLMANIN GEREKTİRDİĞİ DURUŞ’


DTK Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Güven’in tutukluluğu ve başlattığı açlık grevi eylemini değerlendirdi. Güven’in her Kürt siyasetçi gibi PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın perspektiflerinden etkilenerek Kürt siyasi hareketi içerisinde yerini aldığını ifade eden Öztürk, “Kürt halkının nazarında hiç bir şey Sayın Öcalan’dan daha önemli değildir. Bu halk yıllardır bunun için bedel ödüyor, daha büyük bedeller ödemek için de hazırız. Leyla Güven de Kürt siyasi hareketinin, DTK Eşbaşkanı olmanın, Kürt halkının temsilcisi olmanın gerektirdiği duruşu sergiledi. Bu duruşunu ve eylemini kutluyoruz” dedi.


Kürt siyasetçilerin yargılandığı mahkemelerin tiyatrodan ibaret olduğunu belirten Öztürk, “Leyla Güven bu tiyatronun farkında ve bu oyunda yer almayacağını söyledi. Bizim duracağımız yer bellidir. Halkımıza, yarınlarımıza sahip çıkacağız. Aydınlık yarınlar için bu duruşu sergiledi” diye konuştu.


'GÜVEN’İN TUTUKLULUĞU TECRİDİN SONUCUDUR’


Leyla Güven’in başlattığı eylemin milletvekili seçilmesinden dolayı tahliyesine dönük ve olumsuz cezaevi koşullarının iyileştirilmesi dolayısıyla olmadığına dikkat çeken Öztürk, “Kürt halkı ve Türkiye halkları için bu eylemi başlattı. Kürt halkı ve Türkiye halkları rehin alınmış durumda, tecrit altındadır. Leyla Güven’in tutukluluğu da Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir sonucudur” ifadesinde bulundu.


‘TARİHİ BİR EYLEM BAŞLATTI’


Leyla Güven’in Kürt siyasi geleneği ve kadın mücadelesinin sürdürücüsü olarak tarihi bir eylem başlattığını kaydeden Öztürk sözlerini şöyle tamamladı:“CHP Milletvekili Enis Berberoğlu kesinleşmiş cezası olmasına rağmen tahliye edildi. Çok yerinde bir karar, destekliyoruz. Ancak Leyla Güven hakkında herhangi kesinleşmiş bir karar yok. Kürt siyaseti için ayrı bir hukuk işliyor. Leyla Güven bunu kabul etmediği için eyleme başladı. Böylesi bir süreçte tarihi bir eylem başlattı.”  kaynak: MA / Özgür Paksoy

                                                                                                        
Editör: Haber Merkezi