ADANA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP'nin dayanışma yemeğinde konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Türkiye'nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu hatırlatarak, "Kürt sorunu demokratik çözüme kavuştuğunda Türkiye'de işsizlik sorunu başta olmak üzere diğer bütün sorunlar çözülecektir" dedi.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in katılımıyla Şirin Park Otel'de dayanışma yemeği düzenledi. Salona, "Başarı ve zafer yürüyüşümüz onur ve insanlık sözümüzdür" ve "Büyük bedelleri büyük mücadelenin başarısına dönüştürülelim" pankartı asılırken, etkinliğe Milletvekilleri Rıdvan Turan ve Tülay Hatimoğulları ile Barış Anneleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP),  Devrimci Parti,  Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) ve çok sayıda kişi katıldı.


'ZULME BOYUN EĞMEYECEĞİZ'


Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte sinevizyon gösterimiyle devam etti. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AYKAY-DER yöneticisi Şükran Efetürk, etkinliğe katılanlara teşekkür etti. HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, 23 Şubat'ta Ankara'da yapılacak olan büyük kongreye güçlü katılacaklarını dile getirdi. Barış Annesi Üyesi Latife Aydın, çocuklarının arkasında olup, dimdik ayakta olduklarını ve zulme boyun eğmeyeceklerini söyledi. Son olarak konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Elazığ'da yaşanan depremde ve Van'da meydana gelen çığ faciasında yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu. Adana'nın bir Botan olduğunu dile getiren Güven, savaştan ötürü Adana'ya göç etmek zorunda kalan halkın asla mücadelesinde taviz vermediğini söyledi.


'GERÇEK HAKİKAT HALKIN KENDİSİDİR'


15 Şubat Uluslararası Komploya Türkiye’ye teslim edilen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına dikkati çeken Güven, dünyanın birçok devleti Kürt halkının iradesini kırmak için bu komployu gerçekleştirdiğini ancak Kürt halkının örgütlülüğü ve öncüleri tarafından geliştirilen direnişle bu karanlığa izin verilmediğini söyledi. Güven, "Sayın Öcalan komployu boşa çıkardı. 22 yıldır Öcalan tek başına İmralı’da direniyor. Bütün zindanlarda tecrit devam ediyor" dedi. Kritik bir süreçten geçtiklerini ifade eden Güven, AKP ve MHP iktidarının gider ayak zulmünü artırdığını belirterek, gidici olmaları sebebiyle saldırganlaştığını vurguladı. Güven, cezaevlerinde siyasi tutukluların, İmralı'da Öcalan'ın ve dışarıda da halkın direnişte olduğunu kaydetti. İktidarın hakikati toplumdan gizlediğini ancak hakikatin gizlenemeyeceğini sözlerine ekleyen Güven, hakikatin açığa çıkmaya mahkum olduğunu kaydederek, "Hakikat hiç bir zaman toplumdan gizlenemez. Gerçek hakikat halkın kendisidir. Halkın öz benliğidir."


'DİRENİYORUZ'


AKP ve MHP'nin politikalarına mahkum olmayıp, direndiklerini vurgulayan Güven, direndikçe AKP'nin saldırılarını artığını ancak kendilerinin geri adım atmadığını dile getirdi. Güven, şöyle devam etti: "Şunu çok net söylüyoruz. Biz Seyid Rızaların, Şeyh Saidlerin, leyla Kasimlarin, Sakine Cansız'larin ardıllarıyız. Mazlumların, Hayrilerin ardıllarıyız. Biz haklı bir davanın sahipleriyiz. Biz kendimizin olanı istiyoruz; başka bir şey değil. Biz diyoruz ki bizim topraklarımızın bizim memleketimizin adı Kürdistan'dır. Boynumuzu da götürseler bu böyledir. Dolaysıyla buna razı gelmeyenler ne yaparlarsa yapsınlar, denemedikleri yöntem kalmadı. Türkiye halkları bunları yaşamak zorunda değil. Gerçek bir demokrasi tüm toplumun hakkıdır."


'İKTİDARIN POLİTİKALARI FAKİRLİĞİ ARTIRIYOR'


İktidarın Kürt halkının statüsünü tanımayarak Türkleştirmeye çalıştığını belirten Güven, FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmaları için de kim olduklarının bildiğini ifade etti. Meclis'te açlık ve sefaletten ötürü insanların intihar etmesinin sebebini yüksek sesle dile getirdiklerini belirten Güven, savaş politikalarında ısrar edilmesi nedeniyle fakirliğin arttığını söyledi. Van’ın Çaldıran ilçesinde 13 mültecinin donarak yaşamını yitirmesine değinen Güven, "Bunlar Allah'tan reva mıdır? Bunlar onların inandıkları dine reva mıdır? hakikaten bunları yaşamak zorunda mıyız?" dedi. Türkiye'nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu yineleyen Güven, "Kürt sorunu demokratik çözüme kavuştuğunda Türkiye'de işsizlik sorunu başta olmak üzere diğer bütün sorunlar çözülecektir” diye belirtti. AKP'nin suni gündemlerle iktidarını ayakta tutmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Güven, AKP'nin iktidarlarının sonuna geldiğini söyledi. Güven, 23 Şubat'ta yapacakları Büyük Kongreye katılım çağrısında bulundu.
Editör: Haber Merkezi