Siyasi faaliyetleri nedeniyle tutuklanan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in hayatı, erkek egemenliğine karşı verilmiş önemli bir kadın mücadelesi. HDP Hakkari milletvekili adayı gösterilen Güven, seçime cezaevinde hazırlanıyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından cezaevinden aday gösterilen iki isimden biri. Afrin operasyonuna ilişkin açıklamaları ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Güven, 31 Ocak günü tutuklanmıştı. HDP Hakkari 1. sıra adayı Güven, seçim sürecini cezaevinde geçiriyor. Güven’in Konya’da HADEP teşkilatında başlayan, belediye başkanlığı ve milletvekilliği ile devam eden siyasi hayatı, Kürt kadınının özgürlük mücadelesinde örnek gösterilecek bir niteliğe sahip.

Küçük yaşta evlendirildi

Konya Kürtlerinden olan Leyla Güven henüz 16 yaşındayken evlendirildi ve bu evliliğinden 2 çocuğu oldu. 30 yaşına geldiğinde evliliğini sonlandırdı ve çocukları için iş hayatına atıldı. İlkokul mezunu olmasına ve hiç iş deneyimi olmamasına rağmen bir iş buldu ve çocuklarıyla birlikte yeni bir yaşam kurdu. Boşandıktan sonra Konya’da hayatına devam etmesi hiç kolay olmadı. Başta ailesi olmak üzere yeniden evlenmesi ya da ailesinin yanına yerleşmesi konusunda toplum tarafından baskı gördü. Ancak o kendisine dayatılan geleneksel rolleri kabul etmedi ve ekonomik özgürlüğünü elde ettikten sonra kadın mücadelesine siyasetle devam etti.

Kadın mücadelesi değiştirdi

HADEP’in kurulduğu 1994 yılında partiye gidip gelmeye başlayan Leyla Güven, çatışmalı süreç nedeniyle bölgeden Konya’ya göç eden ailelerle tanıştı ve onlara yapılan baskılara tanıklık etti. Bu tarihten sonra Kürt hareketi içerisinde mücadele etmeye başladı. İlk olarak kadın kollarında görev aldı. Özellikle bölgeden göç eden kadınların sorunlarıyla yakından ilgilendi. Aynı zamanda İç Anadolu’daki Kürt kadınlarda Kürt sorunu konusunda bir duyarlılık yaratmaya çalıştı. Bu çabalar sonuç verdi ve Kürt kadınların Konya’da kadın mücadelesine dahil olmasında katkısı oldu, ardından işinden de ayrılarak 2001 yılında merkezi kadın kollarında aktif olarak çalışmaya başladı.

Belediye başkanı seçildi

İlk olarak Adana’da görevlendirilen Leyle Güven, burada bir süre kadın çalışması yürüttükten sonra 2004 yerel seçimlerinde Adana’nın Küçükdikili Belde Belediye Başkanı seçildi. Burada 5 yıl boyunca belediye başkanlığı yapan Güven, özellikle kadınlara yönelik çalışmalarıyla gündeme geldi. Toplu iş sözleşmesine kadınlar lehine maddeler ekleten Güven, eşine şiddet uygulayan ve eşi ile nikahsız yaşayan erkek personelin tazminatsız işten çıkarılması gibi yerel yönetimlerde ilk kez görülen uygulamalara imza attı. Buradaki görevinin ardından Urfa’nın Viranşehir ilçesinden belediye başkanı adayı gösterilen Güven, erkek egemen bakış açısının hakim olduğu Viranşehir’de adaylığına bazı kesimler tarafından sıcak bakılmasa da belediye başkanı oldu.

Cezaevi geri adım attırmadı

Leyla Güven belediye başkanı seçildikten 9 ay sonra ‘KCK’ operasyonları kapsamında tutuklandı. 4,5 yılını geçireceği cezaevine götürülürken belediye personeline “Hizmetleri aksatmayın yeter” diye seslenen Güven’in belediye başkanlığı, o cezaevindeyken sona erdi. 2014 yılında tahliye edilen Leyla Güven, 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP Urfa milletvekili seçildi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre’ye, bir grup milletvekiliyle birlikte asker barikatlarını aşarak giren Güven, günlerce ateş altında kalan ilçede yasağın son bulması için çeşitli girişimlerde bulundu. 1 Kasım’daki erken seçimlerde Meclis’e giremeyen Güven, siyasi faaliyetlerine devam etti. Bu dönemde defalarca gözaltına alındı ve hemen her gününü ifade vermek için adliye koridorlarında geçirdi. Diyarbakır’daki Afrin protestosundan birkaç gün sonra gözaltına alınan Leyla Güven, 31 Ocak’ta tutuklandı. Halen Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu. HDP Hakkari milletvekili adayı olarak, kampanyasını cezaevinden yürütmeye çalışıyor.
Editör: Haber Merkezi