DİYARBAKIR - Sur ilçesinde tek tek ihale edilen ticari alanların enkaza dönüştüğüne dikkat çeken sivil toplum örgütleri, bu alanların mağdur ailelere iş ve istihdam alanı olarak işletilmesini istedi. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yapımı devam eden konut ve ticari yapılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

ATIL ENDİŞESİ 

Yeniden inşa edilen konut ve ticari alanların ne şekilde satılacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Konut alanları kura yöntemiyle hak sahiplerine dağıtılırken, ticari alanların tek tek ihale edilerek satılacağı kamuoyu ile paylaşılmış ve hak sahiplerine iletilmiştir. Konuyla ilgili olarak yetkililerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, geçmişte yapılmış benzer örnekleri (Vedat Dalokay Çarşısı, Celal Güzelses Çarşısı ve Turgut Özel Çarşısı) göstererek, ticari alanların tek tek ihale ile satılması, durumunda kısa sürede atıl duruma düşeceklerine dair endişelerimizi ilettik” denildi.

ENKAZA DÖNÜŞTÜ

Yapıların bugün birer enkaza dönüştüğüne değinilen açıklamada, “Temizlenmeleri için milyonlarca lira harcanması gereken bu yapıların kent trafiğini felç ettiği, sosyal, kültürel ve ticari yaşamı sekteye uğrattığına hep birlikte tanık olduk. Bu tanıklıklardan hareketle geçmiş hatalarımızı bir kez daha tekrarlamadan yeni yaşam alanlarımızı oluşturmamız gerektiğini bir kez daha ilgililere hatırlatmak isteriz. Ticari mekanların tek tek satışı yerine Diyarbakır’daki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulacak bir konsorsiyum marifetiyle kent paydaşlarını da katarak Suriçi’ni tekrar bir çekim merkezi haline dönüştürmek, Sur ilçemizin mağdur ailelerine iş ve istihdam alanı yaratacak şekilde tek merkezden işletilmelerinin daha doğru olacağı inancıyla girişimlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında, DTSO, DTB ve DESOB olarak tek amaçlarının, Suriçi bölgesinin tekrar bir cazibe merkezi olması için kalıcı bir çarşıya kavuşması ve istihdam kapısının açılması olduğu kaydedildi. 

Editör: Haber Merkezi