DİYARBAKIRÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: DTSO Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme tartışmalarına ilişkin, "Sözleşmesi’nin iptal edilmesi veya herhangi bir maddesine şerh konulması kadın cinayetlerini ve ‘cezasızlık’ kültürünü tetikleyecektir" dedi.


Diyarbakır Ticaret ve Saniye Odası (DTSO) Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’de her ay 20 ile 30 kadının öldürüldüğünün hatırlatıldığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı.


'CEZASIZLIK KÜLTÜRÜNÜ TETİKLEYECEKTİR'


İstanbul’da imzalanan ve Türkiye’nin ilk imzacısının olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin başta cinsiyet nedeniyle kadınlara uygulanan şiddet olmak üzere, şiddete uğrayan her bireyi korumayı ve şiddeti önlemeyi esas alan uluslararası bir sözleşmenin olduğunun hatırlatıldığı açıklamada "Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, bir insanın cinsiyeti nedeniyle zulme maruz bırakılmasının önlenmesi, zulme maruz bırakılanların korunması ve bunu uygulayanların gerektiği şekilde cezalandırılması için devletlere yol gösteren uluslararası bir metindir. İstanbul Sözleşmesi, temel insan haklarına dayanır ve insan hakları tartışmaya açık bir hak değildir. Bu anlamda suça teşebbüsün azalması ve suçluların ceza alması için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi veya herhangi bir maddesine şerh konulması kadın cinayetlerini ve ‘cezasızlık’ kültürünü tetikleyecektir" denildi.


DTSO Kadın Meclisi, açıklamanın sonunda her alanda şiddetin artık son bulması amacıyla İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve sözleşmenin iptal tartışmalarına son verilmesi talep edildi.
Editör: Haber Merkezi