DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi’nin dönem sözcülüğüne Seda Berekatoğlu seçildi.


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde 2019 yılında kurulan Kadın Meclisi, yeni sözcüsünü seçmek için DTSO binasında toplandı. Koronavirüs nedeniyle basına kapalı yapılan toplantıya Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural, 2018 yılında başlattıkları Kadın Meclisi yolculuklarının bugün, temsil güçlerini artırdıkları ve ekonomik alanda kadınların taleplerini daha etkin bir şekilde dile getirdikleri bir noktada olduklarını söyledi.


Kadın girişimcilerin ekonomik alanda güçlendirilmesi ve temsiliyetinin arttırılması hedefiyle Kadın Meclisi’nin kurulduğunu hatırlatan Vural, “2019 Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz seçimlere DTSO’ya kayıtlı 230 kadın girişimci katılım sağladı ve 48 kişilik Kadın Meclisi seçimleri yapıldı. DTSO’ya kayıtlı yaklaşık 2 bin işletme sahibi, ortağı, temsilcisi kadın üyeye ulaşılmaya çalışıldı ve bir dizi toplantı ile aktif olarak faaliyet gösteren kadınlar ve kadın sivil toplum kuruluşlarının Kadın Meclisi tüzüğü hazırlık çalışmalarına katılımı sağlandı. Bu çalışmalar kapsamında kadınların temsilci, ortak ve sahibi olduğu işletmelerin büyük çoğunluğunun aslında erkekler tarafından yönetildiği de yapılan saha çalışmasında tespit edilen çarpıcı ve üzücü bir sonuç oldu” dedi.


EKONOMİK ÖRGÜTLENME


Türkiye’de ilk defa kurulan ve benzeri olmayan Kadın Meclisi hazırlık çalışmalarında, kadınların ekonomik alanda karşılaştıkları kısıtlar, ekonomik örgütlere katılımda yaşanan sorunlar ve kadınların bu alana ne kadar yabancı olduklarının bir kez daha görüldüğünü kaydeden Vural, tüm bu zorluklara rağmen seçilen Kadın Meclisi’nin yaklaşık 1,5 yıllık bir dönemde kadın girişimciler ile dayanışmayı güçlendirdiğini ifade etti. DTSO bünyesinde 48 kadının yer aldığı bir meclisin kurulmasının ciddi bir başarı olduğunu belirten Vural, Kadın Meclisi’nin faaliyetlerini anlattı. Diyarbakır kadının işgücüne katılımının ve istihdamının düşük olduğu bir kent olduğunu dile getiren Vural, “Özel sektörün yapısı, kadınların geleneksel rolleri, işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları ayrımcılık vb. gibi sorunlar nedeni ile istihdamdaki kadınların oranı oldukça düşük. Kentin toplam nüfusunun yüzde 52’si 0-24 yaş arasında ve bu nüfusun yarısını genç kadınlar oluşturuyor. Genç kadınların eğitimi ve istihdamının geliştirilmesi için DTSO Proje Birimi koordinasyonunda çeşitli projeler hazırlandı. Genç kadınların geleceğin yetkinlikleri alanında eğitimi için hazırlanan projeler 2021 yılında uygulanmaya başlanacak” diye konuştu.


PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ


Pandemi dönemi her alanda olduğu gibi Kadın Meclisi’nin de çalışmalarını olumsuz etkilediğini hatırlatan Vural, şöyle konuştu: “Pandemi döneminde kadınların iş yükleri erkeklere göre çok daha fazla arttı. Kadın girişimciler, çalışan kadınlar, görünmeyen ev işleri ile uğraşan kadınlar bu dönemdeki ek yükler nedeni ile sivil toplum ve gönüllü çalışma alanlarına zaman ayıramadılar. Kadın Meclisi tarafından yerelde kadın girişimcilere yönelik yapılan saha çalışmasında da pandemi döneminde kadınların karşılaştıkları ek yükler, işletmelerde finansal sorunlar ve kadına yönelik şiddet olaylarında artış çok daha net olarak görüldü”


DÖNEM SÖZSÜSÜ DEĞİŞTİ


Konuşmanın ardından DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural, görevini dönem sözcülüğüne oy birliği ile seçilen Seda Berekatoğlu’na devretti.
Editör: Haber Merkezi