ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Dünya basını Türkiye ekonomisinin kırılganlığına dikkat çekerek yerel seçimlerin Erdoğan için bir test olacağı görüşünde birleşti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, yerel seçimlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için bir referanduma dönüştüğünü yazarken, ekonomik gidişat nedeniyle AKP'nin İstanbul ve Ankara'yı kaybetmekten korktuğu yorumunda bulundu.

Haberde "Türkiye resesyonda, enflasyon yüzde yirmilerde ve liranın değerinin üçte bir oranında düşmesi şirketlerin iflas etmesine yol açıyor" dendi.

REUTERS: ERDOĞAN BÜYÜK ŞEHİRLERİ KAYBEDEBİLİR

Reuters haber ajansı da “Türkiyeliler, anketlerde Erdoğan’ın kaybedebileceği büyük şehirlerde oy kullanmaya başladı" yorumunda bulunurken, ekonomik gelişmeler nedeniyle seçmenlerin Erdoğan'ı cezalandırabileceği ifade edildi.

EL CEZİRE: ERDOĞAN ZORLANABİLİR

Katar merkezli El Cezire'de yapılan yorumda anket sonuçlarının Erdoğan'ın büyük şehirlerde zorlanabileceğine işaret ettiği belirtildi.

Haberde gazeteci Taha Akyol'un "AK Parti güncel ekonomik meseleleri tartışmaktan uzak durmak için çok çaba sarf ediyor" yorumuna yer verildi.

FRANCE 24: ERDOĞAN İÇİN BAROMETRE

Fransa'da yayın yapan France 24 kanalında yapılan yorumda da ekonomik gelişmelere dikkat çekilerek seçimin Erdoğan'ın popülaritesini ölçecek bir barometre görevi göreceği ifade edildi.

Haberde Erdoğan'ın "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" sözleri hatırlatıldı.

THE GUARDIAN: KRİTİK BİR TEST

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi de seçimlerin Erdoğan için kritik bir test olduğu yorumunda bulundu.

Haberde Erdoğanın 16 yıllık iktidarı boyunca ülkenin ekonomisinin istikrarlı olarak güçlendiği ancak ekonomik krizle birlikte işçi sınıfından AKP'lilerin hayatlarının zorlaştığının altı çizildi.

Almanya'da yayın yapan N-TV, Tagesschau 24 ile Welt gibi haber kanalları saat başı bültenlerinde, seçim öncesi görüntüler de ekranlara taşınarak, Türkiye’nin ekonomisiyle ilgili görüntülü bilgiler paylaştı. “Erdoğan seçimleri kazanmak istiyor’’ başlıklı haberlerde, iktidar ve muhalefetin açıklamalarına yer verildi.

Tagesschau 24 haber kanalı, saat başı haberlerinde, Türkiye muhabirine bağlanarak, görüntüler eşliğinde son durumların değerlendirme ve bilgilerini izleyicileriyle paylaştı.

LE MONDE: ERDOĞAN KAYBETMEKTEN KORKUYOR

Uluslararası basın ve kamuoyunda hafta boyunca yerel seçimler ile ilgili analizler yayımlandı.

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi "Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul ve Ankara'yı kaybetmekten korkuyor" yorumunda bulundu.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

"Kasımpaşa'nın eski çocuğu Erdoğan, sıklıkla "İstanbul'u kazanmak, Türkiye'yi kazanmaktır" diyor. Fakat, 2002'den bu yana bütün seçimlerin galibi olan AK Parti, bu sefer tehlike altında. Tehdit bu sefer ciddi, 2009'dan bu yana ilk kez ekonomik durgunluk hane halkının başına geldi. Anketler; Ankara, İstanbul, Bursa, Mersin, Adana, Antalya da dahil olmak üzere birçok büyük kentin kontrolünü kaybedebileceğini gösteriyor. Ampulün Partisi'nin Ankara ve İstanbul'u kaybetmesi Erdoğan için korkunç bir hayal kırıklığı olacaktır."

'DÜŞÜŞ TRENDİ ARTACAK'

Almanya merkezli Deutsche Welle'nin haberinde aşağıdaki yorumlar yapıldı:

"Türkiye'deki problemler, sadece buz dağının görünen kısmı. Seçimden sonra sıkıntılar artabilir. Erdoğan İstanbul ve başkent Ankara'yı elden kaçırabilir. Pazar günü yapılacak yerel seçimler bir dönüm noktası. Geçtiğimiz yıl ekonomik sorunları hızla atan Türkiye'de sadece muhalefet değil, AK Parti destekçileri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı suçluyor. Ekonomik önlemler almak yerine durum ile ilgili Batılı güçleri suçlayan ve Türkiye'nin bu güçlerin saldırısı altında olduğunu söyleyen Erdoğan, seçimlerden sonra krizin sona ereceğini ilan etse de durum öyle değil. Bu buzdağının görünen yüzü. Düşüş trendleri daha da artacak. Erdoğan'ın siyasi kariyerinin başladığı İstanbul'un kaybedilmesi, onun için bir sembolik düşüş anlamına gelecek. CHP gerçekten İstanbul'u kazanırsa, bu AK Parti için kabullenmesi zor bir hezimet olur."

'RİZE'DE BİLE ENDİŞE VAR'

The Guardian gazetesinde geçtiğimiz günlerde yapılan değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:
"İlk defa, AK Parti utanç verici bir ihtimalle karşı karşıya, İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere birçok şehrin kontrolünü kaybetti. Güvenilir kamuoyu yoklamalarından biri, ana muhalefetteki CHP adayı Masur Yavaş'ı 5 puan öne geçirdi. Karadeniz'de AK Parti'nin kalesi olan Rize'de bile, hükümetin politikasının işsizliğe neden olduğu yönünde artan bir bilinç var. Eskiden daha konforlu bir hayat yaşadığını iddia eden vatandaşlar, bu sefer oy kullanmayacaklarını, gül bahçesinde yaşamadıklarını söylediler."

RFI: SEÇİM DÖNGÜSÜ BİTİYOR

Fransız RFI radyosu da "Son beş yılda 8. kez sandığa giden Türkiye, bu uzun seçim döngüsünden kurtuluyor. İstanbul'u elinde tutması beklenen AK Parti, Ankara'yı ve Batı'daki bazı Büyükşehirleri muhalefete kaptırabilir" yorumunu yaparken şu ifadelere yer verdi:

"Bu Türkiye'nin 5 yılda girdiği 8. seçim. Bu seçim, uzun bir seçim döngüsünün sona ermesi hükmünde olacak. Erdoğan, seçim sürecini bir başkanlık kampanyası gibi lanse ederek son iki günde 14 konuşma yaptı. Ancak biz, seçmenlerin daha az mobilize olduğunu düşünüyoruz. Bu kesinlikle orta sınıflara ve işçilere çok fazla vuran ekonomik krizden ötürü. Türk yetkilileri endişelendiren ve Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkatleri başka tarafa yönlendirmeye çalışmasının nedeni bu. Stratejileri işe yarayacak mı göreceğiz. AK Parti, İstanbul ve Ankara'yı elinde tutmalı; ancak bu illerin muhalefet tarafında geçme ihtimali de oldukça açık."

KATHIMERINI: GÖĞÜS GÖĞÜSE MÜCADELE

Yunanistan'da yayımlanan gazetelerden Kathimerini, seçimleri "Kampanya süreci, yerel seçimden ziyade genel seçim havası yarattı. CHP'nin kalesi İzmir sarsılmayacaktır. İstanbul'da ise göğüs göğüse bir mücadele bekleniyor" sözleriyle okuyucusuna taşıdı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
Editör: Haber Merkezi