ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Dünya basınında, koronavirüs vaka sayısı Çin'i geçen ABD’de ekonomide “resesyonda mı buz devrinde mi” tartışması başladı. Avrupa merkezli yayınlar ise İspanya ve İtalya’nın yalnız bırakıldığını, Almanya ve Hollanda’nın ise yükü paylaşmak istemediğini yazdı.
Dünyanın korona günlüğünde temel gündem ABD’deki toplam vaka sayısının Çin’deki vaka sayısı geçmesi oldu. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yayınlanan son verilere göre, ABD, 85 bin 500'den fazla vaka ile Çin'i (81 bin 782) ve İtalya'yı (80 bin 589) geride bıraktı. Öte yandan ABD’de Kovid-19’a bağlı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı yaklaşık bin 400 iken, Çin'in (3 bin 291) ve İtalya'nın (8 bin 215) gerisinde kalıyor.


ABD, Mart ayı başında vaka sayısının 70 olduğunu bildirmişti. Bir ay içinde vaka sayındaki bu artış, ülkede çok fazla sayıda test yapılmasıyla açıklanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği konuşmada, test konusunda pek çok özel şirkete teşekkür etti. Trump’ın, yükselen vaka sayısını soran bir gazeteciye verdiği, “Çin’in test yapıp yapmadığı konusunda bir şey söyleyemeyeceğiniz konusunda eminim. Bu biraz zor” cevabı da dikkat çekti.


The New York Times, “Trump’ın sekiz boyunca koronavirüse dair verdiği karışık mesajlardan sonra Amerika koronavirüsün yeni merkezi oldu. Muhabirimiz, gelecek hafta itibariyle muhtemelen tamamen dolacak olan Brooklyn hastanesinin acil servisinde sahne arkasına girdi” diye yazdı. Hastanenin Acil Sağlık Bölümü Başkanı Sylvie de Souza’nın, “Bunun nereye gideceğini bilmiyoruz. Hastalık bize de bulaşacak mı bilmiyoruz. Ama bu, hiçbir çalışanın görevini, çağırıldığı sorumluluğu yerine getirmesine engel olmadı” sözleri de haberde yer aldı.


500 BİNDEN FAZLA TEST YAPILDI


BBC World, ABD Başkanı Trump’ın yüksek vaka sayısı için, “Bu yaptığımız test sayısı için bir övgü. Muazzam sayıda test yapıyoruz” sözlerine yer verdi. BBC, ABD’de koronavirüs testlerinin artık 50 eyalette de mevcut olduğu ve ülke çapında bu zamana kadar 552 binden fazla test gerçekleştiği bilgisini paylaştı.


EKONOMİDE BUZ DEVRİ


Alman Die Zeit, ABD’deki ekonomik krizi öne çıkardı. İşsizlik rakamlarının fırladığı, işletmelerin battığı ABD’yi, koronavirüsün tüm gücüyle vurduğunu yazan Die Zeit, mega-destek paketinin ABD ekonomisini kurtarmaya yetip yetmeyeceğinin belirsiz olduğuna işaret etti.


ABD’li uzmanların bu durumu artık, “bir resesyon mu yoksa bir buz devri mi” çelişkisine düştüğüne yer verilen haberde, şunlar kaydedildi: “Korona pandemisi sadece zamana karşı verilen bir tıbbi yarış olmakla kalmıyor aynı zamanda ekonomik de bir yarış. ABD’de geçen hafta çıkarılan ekonomik destek paketinin hem bireysel ihtiyaçlara hem de büyük kayıplar yaşayan şirketlere yardım edeceği söyleniyor. Sadece Perşembe günü açıklanan işsizlik istatistikleri bile paraya ne kadar acil ihtiyaç olduğunu gösteriyor. 3,3 milyon Amerikalı geçtiğimiz hafta içinde işsiz olarak kayda geçti. Borsada 1929’dan sonra yaşanan en kötü kriz yaşanabilir.”


İspanya’da yayın yapan El Pais Gazetesi, “Avrupa’nın kriz planı Almanya ve Hollanda’nın direnci yüzünden batıyor” manşetiyle çıktı. El Pais, Perşembe günü sona eren Avrupa Zirvesi’ni, “Başbakan Edro Sánchez’in başını çektiği ve ekonomik canlanmayı teşvik edecek bir Marshall planını destekleyen ülkeler ile başını Almanya ve Hollanda’nın çektiği ve büyük çapta bir müdahale konusunda gönülsüz olan ülkelerin kafa kafaya çarpışmasıyla günü sona erdi” diye yorumladı.


‘AB LİDERLERİ ARASINDA ANLAŞMAZLIK’


Politico adlı Avrupa merkezli bağımsız haber sitesi de Avrupa liderlerinin gerçekleştirdiği video-konferans toplantısındaki, ülkeler arasında yaşanan gerginliği öne çıkardı. Zirve, “Sanal zirve, gerçek huysuzluk: AB liderleri ‘corona tahvilleri’ konusunda çarpışıyor” başlığıyla servis edildi. Politica’da yer alan haberde, “Zirve sanaldı, AB liderleri arasındaki öfke ve anlaşmazlık çok gerçekti. İtalya için, koronavirüs krizine yanıt verme konusunda AB dayanışması testi basit bir noktaya geldi; verdiğiniz sözün değeri tahvilleriniz kadar. Ancak Perşembe günkü video konferansta Avrupa çapında binlerce kişiye ulaşan koronavirüse verilen yanıtı finanse etmeye yardımcı olacak ortak bir borç aracı olan ‘korona tahvilleri’ fikrini desteklemeyi reddeden AB devlet ve hükümet başkanları, Roma’nın testini geçemedi” ifadeleri yer aldı.


Africanews, koronavirüse dair Güney Afrika Cumhuriyeti’nde üç hafta boyunca ilan edilen sokağa çıkma yasağını öne çıkardı. “Güney Afrika Başkanı, Apartheid rejiminin sona ermesinden bu yana ilk kez asker üniforması giydi” başlığıyla servis edilen haberde, ayrıca ülkede koronavirüs testleri pozitif çıkan ve karantinayı reddederek dışarı çıkan kişi hakkında polisin “cinayete teşebbüs” suçlamasıyla işlem başlatıldı duyuruldu.


‘NETANYAHU’NUN POLİTİK KARİYERİNİ KURTARDI’


Orta Doğu odaklı haber ajansı Middle East Eye’da öne çıkan gündem başlığı, İsrail’de Netanyahu hükümetine karşı Mavi-Beyaz İttifakı’nın lideri Benny Gantz’ın koalisyon hükümetine katılmayı kabul etmesi oldu. “Koronavirus Benjamin Netanyahu’nun siyasi kariyerini kurtardı” başlıklı haberde, salgının Netanyahu’nun yolsuzluk duruşmasını gölgede bırakarak, ona politik avantaj sağladığı görüşüne yer verildi.


Haberde, şu ifadelere yer verildi: “Tam olarak Gantz bir koalisyon kurabilir gibi gözükürken, salgın İsrail başbakanın acil koalisyon hükümeti kurmasına neden oldu. Başbakanın salgını kontrolden çıkmadan kontrol etmekten başka seçeneği yok: İsrail hazır değil. Sağlık sistemi yıllardır ihmal edilmiş durumda. Netanyahu, hastane yatakları ve solunum makineleri yerine Almanya'dan denizaltı satın aldı. Bu onun egosuna ve politik kariyerine bir başka darbe olabilir. Sağlık sisteminin eksikliklerinin ortaya çıkmasını önlemekten koronavirüs taşıyıcılarını bulmak için gizli servisi kullanmaya kadar mümkün olan her şeyi deniyor.”


Çeviri: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi