DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kürt ulusal birliğine giden yolda akıl birliğinin önemine dikkati çeken İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan, dünya konjonktürün Kürtleri birliğe sevk ettiğini ve bunun zorunluluk olduğunu söyledi.
MA'nın haberine göre; Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarıyla önemi açığa çıkan Kürt ulusal birliği, Kürt partilerini harekete geçirdi. Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Kürt partileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda 10 Kürt partisi, “Kürdistan İttifak Çalışması” adıyla seçim ittifakları dışında ilk kurumsal adımını attı. Çalışmalarda yer alan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, çalışmalara ve 18-19 Ocak’ta gerçekleştirilecek toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


'KÜRTLER BİRLİK OLMAK ZORUNDA’


PİA Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan, dünya konjonktürün Kürtleri birliğe sevk ettiğini ve Kürtlerin birlik olmak zorunda olduklarını belirterek, "Dünyada var olan bir savaş durumu Kürtlerin birliğinin oluşmasını önemli bir halle getiriyor. Yani Kürtler istese de istemese de birlik olmak zorunda. Öncelikle her bir parça kedi arasında birlik oluşturmalı. Toplumun tüm tabanına yaymalı ve her kesim birliğin içinde olmalı. Kürtler dünyanın neresinde bulunuyorlarsa, ortak bir amaç için birlik içinde olmalı" dedi.


Birliğe giden yolda akıl birliğinin önemine dikkati çeken Doğan, bunun oluşması halinde yürütülen mücadelede bölünmenin önüne geçilebileceğinin altını çizdi. Toplumda oluşturulan “Kürtlerin birliği imkansız” algısını kırma hedefinde olduklarını vurgulayan Doğan, "18-19 Ocak’ta düzenleyeceğimiz çalıştayda, tarihçi, akademisyen, siyasetçi, milletvekilli, rûsipî, seyda, şêx ve imamların da bulunduğu 150'ye yakın kişinin toplanmasının düşünüyoruz. Sonrasında halkın isteklerini elle alacağız. İkincisi ve en önemli adımlardan bir olan diplomasiyi ele alacağız. Dünya siyasetinde önemli bir yer tutan diplomasi, Kürtlerin de gündeminde olacak" şeklinde aktardı.


‘ÜÇÜNCÜ ADIM’


Toplantının olağanüstü koşullarda gerçekleştirildiğine ve birlikte çalışma kararı alındığını kaydeden HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin de yol ve yöntem tartışmasının yürütüldüğünü söyledi. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara işaret ederek, “Arap kemeri” oluşturmak istendiğini ifade eden Maçin, “24 Haziran ile 31 Mart'ta bir ittifak durumu gelişti. Açıklanan deklarasyon ise birlik için atılan üçüncü adım. Ulusal ittifakın yapısı, çerçevesi, bileşenleri, işleyişi, yol ve yöntemine ilişkin 18-19 Ocak’ta iki günlük yoğun katılımlı çalıştay gerçekleştirilecek. Birlik için önemli olan çalıştayda yol ve yöntemler elle alınacak" diye konuştu.


Dünya kamuoyunun ve demokratik yapıların Kürtleri desteklediklerini dile getiren Maçin, Kürtlerin ortak akıl ve stratejik siyaset ile birliği sağlayabileceğini ifade etti. Kürt halkının birlik için hazır olduğunun altını çizen Maçin, birliğin oluşması durumunda Kürtlerin her alanda ulusal kazanç sağlayacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi