ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Dünya basınında sanal ortamda düzenlenecek olan 1 Mayıs kutlamaları yer aldı. Almanya’da ise kısıtlama tedbirlerine rağmen birçok kentte yapılacak olan sokak kutlamalarına karşı polisin aldığı önlemler, “gerilla taktiği” şeklinde öne çıktı.


Dünya basını gündeminde koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan önlemler ve kısıtlamalar altında kutlanacak olan 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne geniş yer ayrıldı. Der Spiegel, Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel ile Almanya’da 1 Mayıs eylemleri hazırlıklarına yönelik röportaj yayınladı. Geisel’in, Berlin’de sokağa çıkma kısıtlamalarına rağmen 1 Mayıs çağrısı yapan işçi ve sendikalara polisin tahammül etmeyeceğine yönelik tehditkar açıklamaları dikkat çekti. Geisel’in, “Etkinliklerin en fazla 20 kişi ile yapılmasına izin verilecek. 1 Mayıs tamamen virüse karşı korumaya adanmış durumda. Buna karşı gelişecek her eyleme karşı polis sert aksiyon alacak” ifadeleri öne çıktı.


BERLİN’DE 5 BİN POLİS


Der Tagesspiegel Gazetesi, “Berlin 1 Mayıs’ında 5 bin polis ve daha az tolerans” başlıklı haberinde, karantina altında Almanya’da sol-hareketlerin 1 Mayıs planlamalarına dikkat çekti. Haberde, özellikle Berlin’de merkezi olmayan farklı noktalarda sokağa çıkılacağı yazıldı. Haberde, şu bilgiler yer aldı: “Çarşamba gecesi, Friedrichshain'deki Rigaer Caddesi'nde polis güçlerine saldırı düzenlendi. Polis ayrıca 1 Mayıs için bir tür gerilla taktiği için hazırlanıyor. Korona krizi nedeniyle 20'den fazla katılımcıyla gösteriye izin verilmeyecek. Bu taktik kapsamına polis Perşembe akşamından başlayarak, daha küçük çapta, yerel ve otonom eylemlere odaklanacak. Bu polis için özel bir mücadele olacak. Merkezi sol kanat gösterilerde alışık oldukları taktikleri ve eylemlerde şiddetin faillerini hızla yakalama gibi taktikler bu sefer işe yaramıyor. Polis bunun yerine ‘oda koruma taktiğine’ güveniyor. Buna göre kritik olarak belirlenen kimi alanlar, eylemlere hızlı şekilde müdahale edebilmek için büyük ölçekte kontrol altına alınıyor. Andreas Geisel, polisin barikatlar kuracağını, erken müdahale edeceğini ve yasaklı eylem grubu toplanmalarına karşı gerekli adımlar atılacağını duyurdu.


BÜYÜK POLİS KONUŞLANMASI


Bu nedenle, izin verilen az sayıda mini gösteri olmasına rağmen büyük bir polis konuşlanması olacak. Yaklaşık 5 bin polis Berlin'de görev yapacak, diğer eyaletlerden bin 400 ek kuvvet talep edilecek ve Brandenburg'dan başka bir helikopter filosu bile istenecek. 2019 yılında 5 bin 500 polis memuru görevliydi, o zaman çok daha fazla gösteri ve kutlama vardı.”


İTALYA’DA SANAL 1 MAYIS


İtalyan La Repubblica Gazetesi’nin manşetinde, “Sanal 1 Mayıs” başlığıyla San Giovanni Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs konserlerinin televizyonlarda canlı yayınlanacağı duyuruldu. Haberde, “2020 İşçi Bayramı geçit törenleri olmadan gerçekleşiyor ve işsizlik korkusu hakim. Pandemi geleneksel gösterileri engellerken işsizlik krizini de büyüttü” diye belirtildi.


PERU’DA ÇALIŞAN İŞÇİLERE 3 MAAŞ


Latin Amerika’da koronavirüsün en sert vurduğu ülkelerden olan Peru’da yayın yapan El Comercio Gazetesi, ülkede yaşamını yitirenlerin sayısının bini geçtiğini ve toplam vaka sayısının 36 bini aştığını bildirdi. Gazetenin 1 Mayıs gündeminde, “1 Mayıs’ta çalışacak işçiler üç maaş alacak” başlıklı haberi dikkat çekti. Haberde, “Tüm dünyada özel ve kamu sektörü çalışanları için ulusal tatil günü olarak kabul edilen Uluslararası İşçi Bayramı’nda çalışan işçiler için özel ücretlendirme gerekiyor. Victor Zavala, 1 Mayıs’ta çalışan işçilerin maaşlarının üç katına denk gelen bir ödeme alacaklarını açıkladı” bilgileri yer aldı.


TRUMP’TAN ‘KANIT VAR’ İDDİASI


The Guardian, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Virüsün Çin laboratuvarlarında ortaya çıktığı” iddiasına ilişkin yeni detaylar paylaştığını duyurduğu haberinde, “Trump, ABD istihbarat teşkilatlarının virüsün ‘insan yapımı veya genetik olarak modifiye edilmediğine’ karar vermesine rağmen, koronavirüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaynaklandığı kanıtlayan kanıtlar gördüğünü iddia ediyor” ifadeleri yer aldı. Reuters ise, Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un, Trump’ın iddialarının hiçbir kanıt taşımadığına yönelik açıklamaları servis etti.


FRANSA’DA KORONA HARİTASI


Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran’ın, 30 Nisan Perşembe akşamı, Fransa’nın bölgelerini enfeksiyon riskine bağlı olarak kırmızı, turuncu veya yeşil olarak sınıflandırmak için kullanılan göstergeleri sunduğunu yazan Le Monde, hükümetin çıkardığı koronavirüs haritasını “geçici ve eksik” diye eleştirdi.


KRİZ APPLE VE AMAZON’A YARADI


Apple’ın yılın üç ayında kazancının yaklaşık yüzde 1 oranında büyüdüğünü açıklaması, “Ülkenin çoğu kilitlenince, tüketiciler paralarını harcamak için başka yollar bulduğu için Amazon ve Apple gibi teknoloji şirketleri fayda sağladı” yorumuyla, NYT’de öne çıkan haberlerden oldu. Şirketin Çin'de satış düşüşlerini telafi edebildiğini duyuran NYT, “İnternet servislerinin, Apple Watch ve AirPods satışlarının artmasıyla şirketin geliri arttı. Analistler, dünya çapında virüsle ilgili kısıtlamalar nedeniyle mevcut çeyreğin çok daha kötü olmasını bekliyorlar. Apple, 50 milyar dolarlık hisse senedi geri alımını açıklayarak, finansal ayağının gücünü gösterdi” diye yazdı.


Çeviri: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi