İSTANBUL - İktidarın bütün çabalarına rağmen Türkiye’de ekonomik krizin görüldüğünü ifade eden EHP Siyasi Büro Üyesi Hakan Öztürk, buna karşı EHP Kriz Komitesi’ni kuracaklarını söyledi.


Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye’de yaşanan ekonomik krize dikkat çekmek amacıyla "Yok deseler de kriz geliyor" başlığıyla Kadıköy’de bulunan parti binalarında basın toplantısı düzenledi.


Toplantıda söz alan EHP Siyasi Büro Üyesi Hakan Öztürk, seçimlerin hemen ardından tek adam rejiminin devreye girdiğini belirterek, "Muhalefet daha ‘kaybettik’ rehavetini üstünden atıp harekete geçmemişken her türlü merci tek adama bağlandı. Bundan sonra sosyalistler olarak önümüzdeki bir numaralı konu rejimin geriletmesi olacak. Bu nedenle, tek adam rejimini tökezletebilecek noktalara odaklanmak bizim için kaçınılmaz. Bu noktaların en önemlisi ise kuşkusuz ekonomik krizdir’’ dedi.


‘EBEDİ KAPİTALİZM YOKTUR’


İktidarın krizin üstünü yokmuş gibi örttüğünü dile getiren Öztürk, bu nedenle öncelikle yapmaları gerekenin krizin varlığını ortaya koymak olduğunu söyledi. Krizin geldiğini öne sürmenin yalnızca Marksistlere özgü olmadığını vurgulayan Öztürk, “Ancak krizin geldiğini açıkça işaret etmek, nedenlerini ve sonuçlarını tartışmak biz Marksistlere özgüdür. Liberaller ise krizi öngöremez, çünkü onlar sermaye sınıfının suç ortaklarıdırlar. Bu nedenle bizi kapitalizmin güçlenerek çıktığına veya krizin teğet geçtiğine ikna etmeye çalışırlar. Oysa kapitalizmin, ancak çökmezse krizlerden güçlü çıkabilme ihtimali vardır. Ebedi kapitalizm yoktur’’ ifadelerini kullandı.


'TEK ADAM REJİMİ BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALACAK’


Tek adam rejiminin kendisinin ayakta kalabilmesi için kendisine bağlı bir sermaye bloğunu yaratmak istediğinin altını çizen Öztürk, bunun için her türlü ayrıcalığı tanıdığını ve her türlü kural ihlalini uyguladığını söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: “Dünyadaki kapitalizm daha fazla artı değere el koymakla ilgilenirken, bizdeki kapitalizm yandaş sermayedarların inşaat yaparak daha fazla kar etmesiyle ilgileniyor. Düşük faizi bu nedenle istiyorlar. Ancak kapitalizmin de kendine göre hareket yasaları vardır. Tek amacı, daha fazla artı değere el koymak olan dünya kapitalizmi bile bu amacına ulaşamadı. Şu ana kadar dünya çapında yaşanan üç büyük ekonomik buhran da bu nedenle yaşandı. Dünya rekoruna sahip borç parayla, sadece inşaat yapmaya çalışan tek adam rejimi de çok yakında boyunun ölçüsünü alacak.”


EHP KRİZ KOMİTESİ KURULUYOR


Sosyalistlerin krizin geldiğini ortaya koymaları gerektiğini ve bu yüzden EHP Kriz Komitesi’ni kuracaklarını dile getiren Öztürk tartışma başlıklarını şöyle sıraladı: “Kapitalist üretimde sermaye sınıfının, emek gücünün ürettiği artı değere el koyması. Sermaye birikim sürecinin yasaları. Ekonomik krize giden süreçler. Krizin, sermaye sınıfı ve işçi sınıfı üzerindeki etkileri. Şimdiye dek yaşanan krizler ve sonuçları. Tek adam rejiminin borçlanarak ve inşaat yaparak yaratmaya çalıştığı ekonomik büyüme. Sosyalistlerin ekonomik krize giderken görevleri.”
Editör: Haber Merkezi