Demokrasinin ancak Kürt özgürlük hareketiyle ortaklaşarak kurulabileceğini vurgulayan Tarık Ziya Ekinci, demokratik kesimleri güçbirliğine, CHP’yi korkmayı bırakmaya, HDP’yi gücünün farkına varmaya çağırdı

Türkiye sosyalist hareketinin ve Kürt özgürlük mücadelesinin deneyimli ismi Tarık Ziya Ekinci, ittifak konusunu ele aldı. Gazeteduvar’dan Hakkı Özdal’a konuşan Ekinci, çarpıcı tespitlerde ve önerilerde bulundu. Demokrasinin ancak özne olan Kürt özgürlük hareketiyle ortaklaşarak inşa edilebileceğini vurgulayan Ekinci, “CHP’nin ödü kopuyor, Erdoğan’ın korkusundan, onun ‘Kürtlerle işbirliği yaptı, memleketi satıyor’ propagandasından endişe ediyor. CHP korkmayı bırakmalı, işbirliği yapmalı” dedi.

‘Korkudan kurtulun’

CHP’yi cesur olmaya ve Tayyip Erdoğan korkusundan kurtulmaya çağıran Ekinci, “CHP’nin ödü kopuyor, Erdoğan’ın korkusundan, onun ‘Kürtlerle işbirliği yaptı, memleketi satıyor’ propagandasından endişe ediyor. Yoksa CHP, HDP ile işbirliği yapmak ve birlikte demokrasi mücadelesini yükseltmek zorundadır. Bu olmadığı takdirde CHP de güdük kalacak, HDP de güdük kalacak. Bu korkunun bir anlamı yok” dedi. Ekinci, “CHP’nin bir an evvel kendine gelmesi ve Türkiye’de ileri konumda olan HDP ile işbirliği yapmanın yollarını araması lazımdır. HDP buna hazırdır diye tahmin ediyorum. Böyle bir işbirliği yapmaktan kaçmazlar ve korkmazlar” ifadelerini kullandı.

Demokrasinin tek yolu

Ekinci, Türkiye’yi demokratikleştirecek şifreyi ise şu tespitiyle aktardı: “Bugün demokrat aydınlarımızın, akademisyenlerimizin bir çoğu, Türkiye’de demokratik bir hareketi canlandırmak ve alternatif oluşum yaratmak gerekir, diyorlar. Nasıl yapacaksınız? Onun izahı yok. Demokrat insanları toplayacak, bir parti kuracak. Böyle bir şey olmaz, boş bir hayaldir. Ben Kürt özgürlük hareketini Türkiye özgürlük mücadelesinin öznesi olarak görüyorum; içinde Kürt özgürlük hareketi olmayan hiçbir siyaset Türkiye’de demokrasiyi kuramaz. Bugün demokratikleşme, Kürt özgürlük hareketi ile işbirliği yapmak, onun varlığını tanıyarak mümkündür. Hayatın gerçeği budur.”

HDP kendi gerçeğini bilmeli

HDP’yi gücünü kavrayamamakla eleştiren Ekinci, “Bugünkü iktidarın alternatifi olabilecek tek parti olarak görüyorum HDP’yi. HDP bugün çağdaş nitelikte demokrat partidir ve ileri bir demokrasi anlayışını benimsemiştir -hatta onlar ‘radikal demokrasi terimini kullanıyorlar. Bu nitelikleriyle HDP, Türkiye’de iktidar alternatifi olabilecek tek partidir. Ama ne yazık ki HDP’nin politikasını belirleyen arkadaşlar bu gerçeği kavrayabilmiş değiller. Gerçekten HDP görevini yaparsa, Türkiye sathında düşündüklerini yaşama geçirebilecek şekilde çalışabilirse anamuhalefetin alternatifi olabilecek bir partidir. Erdoğan bunu çok iyi bilmektedir” dedi.(yeni yaşam gazete)
Editör: Haber Merkezi