ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ MERSİN – Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, kayyum atanan Akdeniz Belediyesi’ne HDP’den eşbaşkanlığa aday olan Aleddin Erdoğan’ın adaylığının İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilmesine tepki göstererek, mahkeme kararının uygulanmasını istedi.


Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 31 Mart yerel seçimleri için Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) kayyum atanan Akdeniz Belediyesine eşbaşkan adayı olan Aleddin Erdoğan’ın adaylığının İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilmesine tepki gösterdi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan açıklamaya, HDP, Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Mersin Tabip Odası gibi birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcisi katıldı. “İlçe Seçim Kurulunu demokrasiye çağırıyoruz” pankartı açılırken, platform adına Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen açıklama yaptı.


‘SEÇİME MÜDAHALE EDİLİYOR’


Her seçim öncesi antidemokratik karar ve uygulamalara tanıklık ettiklerini vurgulayan Antmen, yaklaşan seçim için kuşkularının arttığını söyledi. Antmen, “Bizler, Emek ve Demokrasi Platformu olarak Sayın Burhanettin Kocamaz’ın evraklarının İlçe Seçim Kurulu'na geç verilmesini de, Demokrat Parti’den adaylığının İl Seçim Kurulu tarafından reddedilmesini de seçimin olağan akışı içerisinde bir olaydan ziyade, derin ilişkilerin seçime müdahalesi ve seçime girmeden sonuçların ayarlanma telaşı olarak görüyoruz. YSK’nin bu durumu görerek demokratik bir karar alması gerektiğine dair umudumuzu da halen koruyoruz. Ancak, ilimizdeki antidemokratik uygulamalar bununla sınırlı değil. HDP Akdeniz Belediye Başkan adayı Sayın Aleddin Erdoğan’ın, Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2018 yılında almış olduğu 6 bin TL para cezası gerekçe gösterilerek İlçe Seçim Kurulu tarafından adaylığı reddedilmiştir” dedi.


MAHKEME KARARI UYGULANSIN


Erdoğan’ın adaylığı noktasında hiçbir engel olmadığını hatırlatan Antmen, Mersin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazda mahkemenin, "TCK’nın 53. maddesinde belirtilen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması yönünde bir kararın mevcut olmadığı, bu nedenle de yasaklanmış haklarının mevcut olmadığı anlaşılmakta, bu nedenle de talep hakkında karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde bir karara verdiğine dikkat çekti. "Mahkeme Sayın Erdoğan’ın adaylığı önünde hiçbir engel olmadığını belirtmiştir” diyen Antmen, İl Seçim Kurulu'nun mahkemenin bu kararının gereğini yapıp, bu antidemokratik uygulamaya bir son vermesini istedi.


İL SEÇİM KURULU LEHİNE KARAR VERSİN


CHP Balçova Belediye Başkan adayı Mehmet Ali Çalkaya’nın da 2018 yılında aldığı bir para cezası nedeniyle adaylığının düşürüldüğünü ancak  İzmir İl Seçim Kurulu'nun toplanarak Çalkaya lehine bir karar verdiğini belirten  Antmen, "Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak İzmir İl Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu karar ve sayın Erdoğan’ın Mersin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden almış olduğu ‘yasaklanmış haklarının mevcut olmadığına’ dair karar gözetilerek acilen Akdeniz Belediye Başkan adaylığının iade edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yıllarca Mersin Eğitim Sen başkanlığı yapmış olan arkadaşımızın seçimi kazandığı taktirde Akdeniz Belediyesi’nde örnek bir belediye başkanı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


Açıklama alkışlarla son buldu.

Editör: Haber Merkezi