ANKARA - HDP’ye yönelik dönük kapatma tehdidine karşı “demokratik birlik” vurgusunda buunan EMEP MYK Üyesi Selma Gürkan, iktidarın baskı politikalarına karşı alanlarda olacaklarını söyledi.

Emek Partisi (EMEP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Selma Gürkan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açılması ve Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kaldırılan İstanbul Sözleşmesine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu. 

HDP’ye yönelik kapatma davasına işaret ederek, iktidarın parti kapatmayla sonuç alamayacağını belirten Gürkan, geriye dönüp baktıklarında çok kez parti kapatma ve kapatma girişimi olduğunu, bunun sonuç vermeyeceğini iktidarın kendisinin de bildiğini dile getirdi. Gürkan, “Ortada bir güç, talep, bir siyasi irade var. Siyasi iktidar ne yaparsa yapsın, siyasi irade kendini göstermenin bir yolunu bulacaktır” dedi.

‘SALDIRILAR YALNIZCA HDP’YE DEĞİL’

İktidarın HDP üzerinden toplumun hak ve özgürlüklerine saldırdığının altını çizen Gürkan, HDP’ye dönük yönelimi yeni bir siyasi rejimin çabaları olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Gürkan, “Tek adam, tek parti yönetimi aslında daha otoriter ve gerici bir siyaset izlemek istiyor. Rejim bu politikasıyla kendisini baskı, yasak ve şiddet üzerine inşa etmek istiyor. HDP’ye yönelik bu girişimler siyasi iktidarın, politik yöneliminden bağımsız ele alınamaz. HDP’ye yönelik saldırılar sadece HDP’ye yönelikte değil, Türkiye’deki demokratik hak ve özgürlüklerin tamamına yönelik bir saldırıdır. Örneğin grev yasakları, toplu yürüyüşlere yönelik yasaklar bunun bir parçasıdır“ ifadelerini kullandı. 

‘MÜCADELEYİ BİRLİKLE PÜSKÜRTEBİLİRİZ’

Gürkan, iktidarın baskılarına karşı Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğinin de altını çizdi. İktidarın bu yönelimine ve attığı adımları durdurabilmek için demokrasi mücadelesini güçlü tutmak gerektiğini söyleyen Gürkan, şunları ifade etti: “Gerici bir rejim inşasını durdurmanın yolu birlik olmaktan geçer. HDP’nin kapatılmasını engelleyecek güç işte bu demokrasi güçleridir. Türkiye’deki demokratik güçler, hak ve özgürlüklere sahip çıkmalı, karalılıkla mücadele ederek HDP’nin kapatılmasını engellemelidir. Hükümetin attığı bu adım geri püskürtülebilir. HDP’yi kapatma girişimlerine karşı mücadele edeceğiz.” 

‘GERİCİ VE OTORİTER BİR DÜZEN İNŞA EDİYORLAR’

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesine de değinen Gürkan, “Sözleşmenin kaldırılmak istenmesi iktidarın gerici bir toplum yaratma isteğindendir. Geri çekilme sürecinde tek adam, tek parti yönetiminin bir gecede alabileceği kararları göstermesi bakımından önemlidir. Bu iktidarın siyasi hayalinin bir parçası olarak gerçekleşmiştir. Gerici ve otoriter bir düzen inşa etmeye çalışıyorlar” diye belirtti.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Erdoğan’ın, İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede kaldırarak “konunun tamamen bittiği” düşüncesine kapıldığını söyleyen Gürkan, kadınlar için ‘eşitlik mücadelesi’ anlamına gelen Sözleşme için kadınlar olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Kadına yönelik şiddete karşı devletin tedbir almasını zorunlu hale getiren Sözleşmenin mücadele birikimi sonucu kabul edildiğini ifade eden Gürkan, “Bu birikim, hem o dönem siyasi iktidarın Avrupa Birliği’ne (AB) girme tartışmaları hem daha burjuva liberal kesimlerle kurduğu ittifakın sonucuydu. Her ne kadar Erdoğan ‘iş bitti’ dese de, biz işin bittiğini düşünmüyoruz. Kadın hareketi özgürlük ve eşitlik mücadelesiyle işin bitmediğini bize göstermektedir” dedi.

‘HER YERDE OLACAĞIZ’ 

Kadın mücadelesini bağlı kadınların özgürlükleri için alanlarda olduklarını söyleyen Gürkan, “8 Mart eylemleriyle alanlarda haklılığımızı ortaya koyduk. 21 Mart Newroz gösterilerinde söyleşi yapıyoruz. Aslında mücadele dinamiklerinin bir enerjisinin olduğunu görüyoruz.  Önümüzde 1 Mayıs var. 8 Mart ve 21 Mart’ta olduğu gibi her yerde olacağız” diye konuştu. 

MA / Mehmet Ali Ertaş - Hakan Yalçın

Editör: Haber Merkezi