ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; EMEP: Sudan’da generaller, iktidarı derhal Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’ne (ÖDBG) devretmeli. Halka ateş emrini veren generaller yargılanmalı.

Emek Partisi (EMEP) tarafından yapılan açıklamada Sudan’da askeri cuntanın halka ateş açarak 35 kişiyi katletmesi kınanarak “Sudan’da iktidar halka devredilmelidir” denildi.

Otuz senedir Sudan’ı baskı, zulüm ve işkence ile yöneten faşist diktatör Ömer Beşir’i deviren Sudan halkının, Askeri Cunta’nın da iktidarı halka devretmesini talep ettiği belirtilen açıklamada; “Sudan’da 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz ve ekmek zamları nedeniyle bir grup işçinin başlattığı ve hızla başkent Hartum ve ülke geneline yayılan gösteriler, Ömer Beşir diktatörlüğüne karşı halk ayaklanmasına dönüşmüştü. Ordunun 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer Beşir dönemi sona ermişti. Ömer Beşir’in suçlarının da ortağı olan Askeri Cunta en kısa zamanda iktidara halka devredeceğini söylemesine rağmen, askeri iktidarını kalıcı kılmak için ne gerekiyorsa yaptı. Bir taraftan halk ayaklanmasının temsilcileri ile iktidarı halka devretmek için sözde görüşmeler yaparken; diğer yandan ABD emperyalistleri ve onların bölgedeki temsilcileri Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kalıcı bir cunta yönetimini desteklemeleri için pazarlıklara girişti” denildi.

“SUDAN HALKINA YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ”


Sudan’da askeri cuntanın iktidarı halka devretmesini isteyen Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG), iktidarı halka devretmemek ve seçim yapmamak için oyalama taktikleri güden askeri cuntayı zorlamak için iki haftalık genel grev ilan ettiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Askeri birlikler önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Halkı sokaklara çıkmaya ve barikatlar kurmaya çağırdı. Hedefi özgürlük ve demokrasi olmayan, artık iktidar gücünü kaybetmiş Ömer Beşir diktatörlüğü yerine yeni bir askeri diktatörlük inşaa etmeye çalışan generaller pazartesi günü iktidarı isteyen halkı katletmekten çekinmediler. Halka ateş açarak en az 35 kişiyi öldürdüler. İktidar güçlerince Sudan halkına yapılan bu saldırıyı kınıyoruz.”

“EMPERYALİSTLER VE İŞBİRLİKÇİLERİ ELLERİNİ SUDAN’DAN ÇEKMELİDİR”


Askeri Cuntanın meşru olmadığı ve generallerin derhal iktidarı Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG)’ne devretmesi gerektiği vurgulanan açıklamada “En kısa zamanda seçime gidilmelidir. Halka ateş edilmesi emrini veren generaller yargılanmalıdır. Emperyalistler ve işbirlikçileri ellerini Sudan’dan çekmelidir. Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkının partisi Emek Partisi olarak Sudan halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini destekliyoruz. Sudan halkına en içten dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Kahrolsun halk düşmanı generaller. Yaşasın Sudan halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesi” ifadeleri kullanıldı.

( Kaynak: Evrensel Gazetesi )
Editör: Haber Merkezi