İSTANBUL -HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı, kampanyaya dair bugüne dek yürüttükleri çalışmalar, düzenledikleri halk buluşmalarında öne çıkan sorunlar ve önümüzdeki programlarına ilişkin MA / Ferhat Çelik'e konuştu.  HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Kürt sorununa dair müzakerelerin Öcalan’ın esasları üzerine oturtulması gerektiğinin altını çizerek, tecrit kalkmadan demokrasinin sağlanamayacağını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği halk buluşmaları sürüyor. Marmara bölgesinde farklı toplumsal kesimlere ziyaretlerde bulunan HDP’liler, gittikleri her yerde ilgiyle karşılaştı. Yine kampanya kapsamında 1 Ağustos’ta Esenyurt’ta düzenlenen halk buluşması ise binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü. Halk buluşmalarında ön plana çıkan başlıklar ise 22 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve buna karşı cezaevlerinde 261 gündür devam eden açlık grevleri oldu. 

KENTİN HER YERİNE GİDİLDİ

İstanbul’da partili 10 milletvekili, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, il ve ilçe örgütü yöneticilerin katılımıyla yaklaşık bir ay boyunca “HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyası çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Avcı, kentin hemen her yerine gidip, dernekler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar dahil olmak üzere ziyaret edilmesi gereken tüm kurumları ziyaret ettiklerini söyledi. Temaslarında Türkiye’nin mevcut sorunları ve sürüklenmek istendiği noktaya ilişkin tartışmalar yürüttüklerini paylaşan Avcı, “Aynı zamanda üyelerimize gittik. Yine sokak çalışmaları yaptık. Bildiriler dağıttık, pankartlar astık, çağrılar yaptık. Sokaklarda, pazarlarda, sokak aralarında halkla buluştuk ve mevcut durumu onlara da anlattık”  diye belirtti.

MANİPÜLASYON TUTMADI 

HDP’nin tüm toplumun ilgiyle takip ettiği bir parti olduğunu ifade eden Avcı, bunu son bir aydır yürüttükleri kampanyayla da çok açık bir şekilde gördüklerini vurguladı. Partilerine dönük siyasi iktidarın ve medyanın manipüle ettiği bir kitlenin olduğuna işaret eden Avcı, fakat sokağa indiklerinde bu manipülasyonun işe yaramadığını gördüklerini kaydetti. Avcı, sokakta yürüttükleri bütün çalışmalarda mülki amirler ve emniyet yetkilileri zor aygıtını kullanarak kendilerini engellemeye çalışsalar da halkla buluşmalarına engel olunamadığını ekledi.

ÖNE ÇIKAN DÖRT BAŞLIK

Gerçekleştirdikleri buluşmalarda özellikle PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ön plana çıktığını paylaşan HDP İl Eşbaşkanı, halkların artık tecridi kabul etmediğinin altını çizdi. Türkiye’nin kendi yasalarına dahi uymadığını söyleyen Avcı, halkın bu tecridi kabul etmediği gibi tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerini desteklediğini aktardı. Avcı, halkın tecridin kaldırılması için iktidara çağrı yaptığını belirterek, şunları ekledi: “Meydanlarda öne çıkan bir diğer mesele ise HDP’ye dönük baskıları kabul edilmediğiydi. Yine halk ırkçı, faşist politikaları kabul etmiyor. Halk tekrardan çözüm sürecine dönülmesini istiyor. Ayrıca sürdürülen ırkçı politikalara yönelik büyük bir tepki var. Yapılan buluşmalarda bu dört başlık ön plana çıktı.” 

KÜRT SORUNUNDA MÜZAKERE 

Kürt soruna dair müzakerelerin Öcalan’ın ifade ettiği esaslar üzerine oturtulmadığı sürece Türkiye’de demokrasinin “D”sinin bile oluşmayacağını dile getiren Avcı, “Esas konular tecrit ve Sayın Öcalan’ın fikirleri doğrultusunda çözüm sürecine dönülmesidir. Bu konuya değinilmediği sürece Türkiye’deki sistemin savaş politikalarında ısrar edeceği, demokrasinin gereklerini yerine getirmeyeceği ve dolayısıyla bu politikanın yol açtığı handikaplarla bizleri uğraştıracağı kesin. Türkiye’nin ekonomisi savaş konseptine gidecek. Bunun yol açtığı sonuçları eğitimde, sağlıkta, işsizlikte, tarımda, ekolojik yıkımda ve kadına dönük saldırılarda görüyoruz. Buradan baktığınızda çözüm kesinlikle savaş konseptinin bitirilmesidir. Eğer savaş konseptinde ısrar edilirse, hiçbir konuda çözüm bulunamaz. Yani palyatif çözüm önerileri bu ülkede çok ciddi kayıplara imkan tanıyor” dedi.

‘BU SÜREÇ HDP’NİN SÜRECİ’

Avcı, HDP’nin Türkiye’deki sorunlara gerçekçi çözümler üreten bir parti olduğunu da ifade etti. Bu gerçeklikle  “Bu süreç HDP’nin süreci” diyen Avcı, “Bu süreç halkların, mültecilerin onların yaşam haklarının sağlanması, güvenceye alınması dönemidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bugün iktidarından ana muhalefetine kadar kışkırtan, tüm sorunları mültecilere ve Kürt halkına yıkan bir siyaset ve dil geliştirildiğine işaret eden Avcı, şunları söyledi: “Biz bunu teşhir edeceğiz. Suriye’de, Afganistan’da, Lübnan’da, Kürdistan’ın diğer parçalarında yaşayamayan, can güvenliğinin olmadığı görülüyor. HDP tam da inşa edilmiş, çözüm önerileri olan, felsefesi bunun üzerine oturtulmuş bir partidir. Türkiye’deki ırkçı ve ayrımcı siyasetten rahatsızlık duyan herkesin HDP’de buluşması, mücadele etmesi tüm bu saldırılarda açığa çıkan, canımızı yakan ülkenin geleceğini, halkların geleceğini çözümsüz bir savaş politikasına sürükleyenlere karşı bir araya gelmelidir.” 

‘3’ÜNCÜ YOL’DA BULUŞALIM’

Avcı, “Bütün halklara, bütün demokrasi güçlerine, sanatçılara, akademisyenlere çağrımızdır. HDP’de bulunmak, HDP’yi güçlendirmek, Üçüncü Yol seçeneğinde buluşmak ve halkları çözümsüz bırakmamak için aktif bir mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi