IĞDIR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Iğdır Belediye Eşbaşkanı Eylem Çelik, seçim sürecinde yaşanan tüm sorunlara ve itirazlara rağmen halkın özverisiyle belediyeyi kazandıklarını belirterek, “Burada ötekileştirilen bütün halklar HDP’yi benimsedi ve esas aldı. Kazanan halklar oldu. Bize düşen de onların bu özveri ve güvenini boşa çıkarmayarak, tüm ihtiyaçlarına hizmet etmek olacaktır” dedi.


JINNEWS'in haberine göre; Birçok halkın bir arada yaşadığı, iklimi ve kültürel yapısıyla bölgede farklı bir yere sahip olan Iğdır’da, 31 Mart yerel seçimlerini Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkan adayları kazandı. Sonuçların ardından Cumhur İttifakı'nın MHP'li adayı İsa Yaşar Tezel, Merkez İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun itirazı kabul etmesi üzerine 70 sandıkta tekrar yapılan sayımda, belediye başkanlığını yine HDP eşbaşkan adayları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik kazandı. Sonuçlara bir kez daha yapılan itiraz ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilince eşbaşkanlar, mazbatayı alarak göreve başladı.


‘Engellemeler bizi daha çok bir araya getirdi’ 


Seçim süreci boyunca kendileriyle çalışan partililere ve halka teşekkür eden   Eşbaşkan Eylem Çelik, “Kamusal alanda ciddi engellemelerle karşılaştık ama bu bizi ve HDP’ye gönül vermiş olan insanları biraz daha kenetleyip, biraz da bir araya getirdi. Ev ev, sokak sokak çalışmalarımızı yürüttük. Dokunmadığımız insan kalmasın diye elimizden geldiğince hiç yılmadan çalıştık. Bu çalışmaların da meyvelerini aldık. Bugün halkımızın tercihiyle görevimizin başındayız. Bu sadece bizlerin değil, partimizin, Iğdır’da ki tüm halkların başarısı ve zaferidir” dedi.


‘Seçim günü spekülasyon yapmaya çalıştılar’ 


Seçim günü Anadolu Ajansı’nın (AA) spekülasyonları nedeniyle birçok sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Eylem, “Çok net şunu belirtebilirim ki; YSK’nin içerisinde sağında MHP’nin milletvekili, solunda da belediye başkan adayı vardı ve sadece 35 sandık girilmiş olmasına rağmen MHP sokaklarda seçim zaferi kutlamasına başladı. Başta onların kendi vekilleri ve adayları da bu duruma şaşırdı. Çünkü hepimiz aynı ortamda ve aynı yerdeydik. Spekülasyon yapılmaya çalışıldı” diye belirtti.


‘Birlikte kazandık birlikte yöneteceğiz’


MHP’nin bir siyasi parti olarak seçime itiraz etme hakkı olduğunu ancak ortaya koydukları belgelerin bir tutarlılığı ve gerçekliğinin olmadığını vurgulayan Eylem, “İtirazlarını yaptılar ve birçok sandığın oyları yeniden sayıldı, her okulun kapısında ve bahçesinde bir sürü görevli bekliyordu. Bizim tek çabamız burada halkın iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansımasıydı. Bir sürü engellemelerle karşılaşan bizlerdik ama sonunda sokak sokak bizlerle birlikte çalışanlar, sandığa gidip oy verenler, kadınlar, gençler, yaşlılar ve gönül vermiş tüm Iğdır halkıyla birlikte mücadele ettik. Birlikte kazandık, bundan sonra ki süreci de tüm halkımızla kardeşliğe, barışa ve adalete dayanan bir belediyecilik anlayışıyla, halkımızla beraber yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.


‘HDP’nin şeffaf belediyeciliği tercih edildi’


Seçmenin oy kullanırken ideolojik olarak yakın olduğu partiye ve yapılan hizmeti dikkate aldığını kaydeden Eylem, “Yaklaşık yüzyılı aşkındır il olan Iğdır, 85 yıl MHP’de ve aynı sağ görüşü temsil eden insanların yönetiminde kalmış. Onların döneminde işçiler maaşlarını alamamışlar, yollar yokmuş ve tabiri caizse bir çivi bile çakılmamış. Fakat burada 10 yıldır HDP hem çok dilliği hem çok kültürlülüğü birleştirme anlamında parti tüzüğünü uygulamıştır. Iğdır’da amaçlanan hizmet olmuştur, şeffaf belediyecilik olmuştur ve birleştirici, bütünleştirici bir belediye olmuştur. Burada ötekileştirilen bütün halklar HDP’yi benimsedi ve esas aldı. Bizler herkese şunu anlattık, parti kültürümüzü ve parti ahlakımızı devam ettireceğimiz için bireysellik değil, partimizin önümüze koyduğu paradigma ile belediyemizi yöneteceğiz. Iğdır’da yaşayan halklar HDP’den yana oylarını kullandı ve kazanan halklar oldu.”


‘İstihdam alanları açacağız’ 


Iğdır’da yoğun bir işsizlik olduğunu ve gençlerin kahvehanelere mahkum edildiğini aktaran Eylem, kadınlar için ise hiçbir alanın bulunmadığını söyledi. Eylem, kentte çalışma alanının kalmadığını, tarımın bitirildiğini, yayla yasaklarının ise hayvancılığı bitirdiğini vurguladı. Ekonomik olarak en büyük sıkıntıyı kadınların yaşadığına işaret eden Eylem, üretime dair projelerini ise şöyle paylaştı: “Bizim burada amacımız tarım kooperatifleri, seralar kurarak, kamu imkanlarının el verdiği ölçüde mahallelerde kreşler ve meslek edindirme kursları açarak kadınları ekonomik ve sosyal hayata dahil etmek. Kadın ve genç meclislerimizle hareket edip, toplum içerisinde kadın temsilliyetini sağlayacağız” diye konuştu.


‘Iğdır’ın başarısı halkların zaferidir’


“Iğdır’ın başarısı halkların zaferidir. Halkımız çok ciddi engellemelere rağmen, iradesinin arkasında durmuştur” diyen Eylem, “Bize düşen de onların bu özverisinin ve güveni boşa çıkarmayarak, tüm ihtiyaçlarına hizmet etmek olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi