DİYARBAKIR – DBP öncülüğünde gerçekleştirilen açıklamada konuşan DBP Diyarbakır il Eşbaşkanı Sevval Gülmez, cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümlerin siyasi süreçten bağımsız olmadığını belirterek, “Elinizi tutsaklardan, demokrasiye inananlardan, kadınlardan çekin” dedi.

JINNEWS'in haberine göre; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği  (TUHAY-DER), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kent genelinde bulunan birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla tecrit ve siyasi sürece ilişkin Diyarbakır Barosu Hizmet Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

‘Cezaevlerinde izolasyon var’

Açıklamada konuşan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, uzun bir süredir cezaevlerinde izolasyonun  devam ettiğini belirterek, Diyarbakır ve Van’da hasta tutsaklar için başlatılan “Adalet Nöbeti”ne değindi. Adalet arayışlarının her geçen gün arttığını sözlerine ekleyen Hayrettin, “Emine Şenyaşar'ın başlatmış olduğu adalet nöbeti var. Nereye gidersek gidelim bir adaletsizlik söz konusu. Bundan kaynaklı cezaevlerinde bulunan hasta tutsaklar tedavi edilmelidir. Biz diyoruz ki izolasyon son bulmalıdır. Cezaevinde ölümün eşiğinde olan tutsaklar var. Cezaevlerinde bulunan tutsaklar derhal tahliye edilmelidir” dedi.

‘Elinizi tutsaklardan çekin’

Cezaevlerinde yaşanan baskıların her geçen gün arttığını ifade eden DBP Diyarbakır il Eşbaşkanı Sevval  Gülmez ise tutsakların siyasi durumdan bağımsız olmadığını söyledi. Seval, "Cezaevi yönetimi başta olmak üzere insanların yaşamını yitirmesinden yetkililer sorumludur. Cezaevlerinde şüpheli ölümler AKP iktidarının gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Garibe Gezer’e yapılan baskılar demokrasiye, eşitliğe, adalete inanan kişilere yapılan bir yaklaşımdır. Bunu böyle değerlendirmek gerekiyor. Öte yandan devlet tutukladığı kişileri Zindan’a götürüyor. O da yetmiyor orada insanların yaşamını yitirmesine neden oluyorlar. Bizler buradan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Tutsaklar üzerindeki baskılar toplumsal barışı engelliyor.  Bir kez daha diyoruz elinizi tutsaklardan, demokrasiye inananlardan, kadınlardan çekin” ifadelerini kullandı.

‘Tecridi kabul etmiyoruz’

Bu toprakların barışa ve umuda olan inancının her zaman diri kalacağını belirten Sevval şu ifadeleri kullandı: “Tutsaklar başta olmak üzere halka bu zulmü yapanları tarih yargılayacaktır. Kazanan haklar olacaktır. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridi kabul etmiyoruz. Tecrit insan hakları suçudur.”

Editör: Haber Merkezi