DİYARBAKIR - DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, cezaevlerinde tutukluların tecride karşı başlattığı açlık grevinin diyalog sağlanarak sonlandırılması için yetkililere çağrıda bulundu. 

MA'nın haberine göre; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü, tutukluların tecride karşı başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevlerine ilişkin Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi(HDP) il ve ilçe yöneticileri, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Tevgera Jînen Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) aktivistleri ve yurttaşlar katıldı. 

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, Türkiye’de onlarca cezaevinde, sayıları tam bilinmemekle beraber, yüzlerce tutuklu ve hükümlünün başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevinin 55’inci gününde devam ettiğini belirterek, “Yıllardır siyasal sorunlardan kaynaklı kangrenleşen cezaevi sorunları, başta tutuklular olmak üzere bütün toplumu etkilemektedir. Yaşanan bu sorunlara iktidarlar kendi bakış açılarıyla yaklaşmakta, sorunları görmezden gelmekte ve yok saymaktadırlar. Oysa devlet kontrolünde olan cezaevlerinde temel hak ve hukuk güvence altında olması gerekirken bilakis görevliler eliyle ortak yaşam standartları hiçe sayılmakta, keyfi cezalar, işkenceler, hasta tutukluların tedavilerinin geciktirilerek ölümlerine neden olan sonuçlarla karşı karşıya kalınmaktadır” dedi.

SAĞLIK KOŞULLARI

Gülmez, son süreçte Türkiye’de ve dünyada Covid-19 pandemisi nedeniyle koşulların daha da kötüleştiğini ifade ederek, “Onlarca tutuklu ve cezaevi görevlisi bu hastalığa yakalanmıştır. Böylesi bir dönemde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan hasta ve engelli tutsaklar bir de sağlık koşullarıyla boğuşmaktadırlar” diye konuştu. 

TECRİT VE AÇLIK GREVİ

Gülmez, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin yanında 1999’dan beri İmralı Adası’nda tek kişilik hücrede tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerinde uygulanan mutlak tecrit koşullarının düzenlenmesi ve CPT raporlarıyla da tescillenmiş olan, diğer mahpuslara da yasal olarak tanınan aile ve avukat görüşü ile iletişim haklarının yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Gülmez “DBP olarak diyoruz ki; bir an önce başta Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılarak, yasal ve Anayasal hukuki haklarını yerine getirmek, zaten yaşam koşullarının kötü olduğu cezaevlerinde gerek pandemi, gerekse açlık grevlerinden kaynaklı ölümlerin yaşanmaması için bir an önce diyalog sağlanarak, sorunlar çözülerek açlık grevlerinin sonlandırılması sağlanmalıdır. Yetkilileri görevlerini yerine getirmeye, kamuoyunu da duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından yurttaşlar, “Bijî berxwedana zindana” sloganı atarak dağıldı.

Editör: Haber Merkezi