DİYARBAKIRÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Nevriye Çur, kadın öncülüğünde şeffaf bir belediyecilik için meclis toplantılarını mahallelerde alacaklarını söyledi.
Diyarbakır Yenişehir Belediyesi’ne 2016 Aralık ayında kayyum atanmasından sonra belediyeye ait taşınmazlar başka kurumlara tahsis edildi. Kayyum belediye binası dışında tüm taşınmazları Yenişehir Kaymakamlığı’na, Yenişehir İlçe Müftülüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne tahsis etti. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra belediyeyi kayyumdan devralan HDP’li yönetim, tahsis edilen taşınmazlar ile ilgili kararları mecliste iptal etti. Meclisten geçen iptal kararların Yenişehir Kaymakamına gönderildi, ancak şimdiye kadar birçoğuna yanıt verilmedi.


Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Yardımcısı Nevriye Çur, kayyumun ilk icraatının kadınlara yönelik çalışmalar yürüten birimlere ve kurumlara yönelik olduğunu söyledi. Kadın Kültür Sanat Merkezi’nin 25 yıllığına kaymakamlığa, 3 aracın kaymakamlığa tahsis edildiğini, Roza Kadın Derneği’nin kapatıldığını, Şehitlik Mahallesinde Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nin de 31 Mart seçimlerine iki ay kala kaymakamlığa devredildiğini hatırlatan Çur, Mervani Parkı’nda kadınların işlettiği büfelerin ise kapatıldığını belirtti.


3 ARAÇ İÇİN RET KARARI


Ofis Semti’nde bulunan 810 nolu parselin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜKVA) tahsis edildiğini ifade eden Çur, tahsislere belediye meclisleri aracılığıyla itirazlarını yaptıklarını söyledi. Kaymakamlığa devredilen 3 aracın geri iadesi için başvurularının olduğunu, ancak ret kararı aldıklarını söyleyen Çur, “Araçların fazla olmasından kaynaklı kaymakamlığa tahsis edildiğini söylediler. Ancak bunun hiçbir geçerliliği yok. Çünkü biz belediyeye geldiğimizde 30 araç kiralanmıştı. Hem bir yandan araç kiralıyor bir yandan da başka bir yere tahsis ediliyor. Bununla ilgili hukuki süreç devam ediyor” dedi.


İTİRAZLARA YANIT YOK


Başta kadın kurumları olmak üzere tahsis edilen tüm taşınmazlar için meclis kararı alarak kaymakamlığa gönderdiklerini ifade eden Çur, itirazların üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hala kendilerine bir dönüşün olmadığını, dönüş olması durumunda sonuç ret ise hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.


KOMİSYONLAR KURULDU


Yenişehir Belediyesi’nde kadınlar öncülüğünde şeffaf bir belediyecilik ile Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu ve Kadın Sorunlarını Araştırma Komisyonu kurdukları bilgisini veren Çur, “Bu komisyonda 2 erkek 2 kadın arkadaş var. Ayrıca Kadın Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nda da 5 arkadaş görevli. Komisyondaki arkadaşlarımız mahallede kendilerine gelen kadınların sorun ve taleplerini meclis gündemine taşıyacak. Böylelikle kadınların bizden meclisten nasıl bir çalışma yürütmemizi istiyorlar, bunu öğrenip ona göre çalışmalar yapacağız. Kadınların sosyal, siyasal, ekonomik yaşama katılımı için çalışmalar başlattık. Biz sadece belediye binasında olmayacağız. Mahallelere gittiğimizde anneler gözümüzün içine bakıyor. Onlar yaşanan talanı, sorunu eksikliği çok iyi biliyor” şeklinde konuştu.


MECLİS TOPLANTILARI MAHALLELERDE ALINACAK


Belediyeleri geri aldıkları günden bu yana mahallelerde kadınlarla toplantılar aldıklarını ifade eden Çur, bundan sonraki meclis toplantılarını mahalle ve parklarda alacaklarını belirtti. Meclis toplantılarına mahalledeki kadınların katılıp onların önerileri doğrultusunda hareket edeceklerini ifade eden Çur, “Kadın erkek eşitliğine uygun bir şekilde şeffaf bir bütçe hazırlayacağız. Kadın Müdürlükleri bütçesi genelde diğer müdürlüklere oranla az ayrılır. Biz bunu eşit yapacağız. Hiçbir binamız kalmamış olabilir, bu mahallelerde hizmet yapmayacağız anlamına gelmez. Önce tahsis edilen binaları alacağız. Geri alma süresince parklarda prefabrik yerlerimiz var. Orada kültürel sosyal etkinliklerimiz olacak” dedi.


FİDANLIKTA KOOPERATİF HAZIRLIĞI


Özellikle kooperatiflerle kadınları destekleyeceklerini belirten Çur, “Fidanlıkta bir sera düşünüyoruz. Şu an hazırlıkları yapılıyor. Daha çok fidan ekeceğiz. Kışın da hangi sebze uygunsa, kadınlar hangi ürünü uygun görüyorsa onları ekeceğiz” diyerek yetiştirilen ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılmasının zeminin oluşturulacağını söyledi.
Editör: Haber Merkezi