VAN/BİTLİS-ÖTEK,LERİN GÜNDEMİ;  Yerel seçimlerde halkın kayyım zihniyetine karşı tepkisini gösterdiği Güroymak ve Başkale’de, HDP’li belediyeler projelerini hayata geçirmeye başladı. Eşbaşkanların ilk hedefi ise kadın kenti yaratmak.


JINNEWS'ten Zeynep Durgut'un haberine göre; Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde büyük oy farkıyla kayyımdan geri aldığı belediyeler arasında Bitlis’in Güroymak ve Van’ın Başkale belediyeleri de bulunuyor. Projelerini hayata geçirmeye başlayan belediyeler, yaratılan tahribatların izlerini siliyor.


Güroymak (Norşin) Belediye Eşbaşkanı Dilek Ozan, seçim sonuçlarının halkta ciddi bir moral ve motivasyon yarattığını belirterek, “Kapılara bırakılan X-Ray cihazları ve polisin halkı sürekli aramaya tabi tutması öfkeye neden olmuştu. Kayyımla birlikte toplumsal sorunlar içinden çıkılmaz bir hal alıp, sorun ve şikayetlerin dile getirilemediği bir ortam oluşmuştu” dedi.


‘Belediyenin kapıları yeniden halka açıldı’ 


Güroymak halkının bu uygulamalara sandıkta yanıt verdiğini ifade eden Dilek, “HDP belediyeyi aldıktan sonra kapıları halka açtı. Halkın istediği böylesi bir belediyedir” diye belirtti. Bundan sonrası için yapacaklarına değinen Dilek, halka hizmet, eşit ve demokratik bir belediyecilik temelinde hareket edeceklerinin altını çizdi.


‘Toplumda kadınların büyük bir rol ve misyonu var’ 


Eşit temsiliyet ilkesinin esas alındığını ifade eden Dilek, şunları dile getirdi: “Toplumun yüzde 50’sini kadın yüzde 50’sini erkek oluşturuyorsa erkek tek başına yönetemez. Toplumda kadınların büyük bir rol ve misyonu var.  Şüphesiz eşbaşkanlık sistemini ayakta tutan kadınların mücadelesi ve emeğidir. Bundan sonra ilçede yürüteceğimiz politikalar arasında kadın dayanışma merkezleri ve kadın kooperatiflerini açmak var. Temel görevlerimiz arasında kadınları istihdama katmak var. Emeğini görünür kılmak için çalışmalar başlatacağız. Ekonomik olarak dönüşler sağlayacağız. Kadın kooperatiflerinde atölyeler kurup, kreşler açacağız. Kadınların istihdam edileceği alanlar açacağız.”


‘Birlikte güzelleştireceğiz, birlikte yöneteceğiz’


Kadınların ilçede kendi temsiliyetlerinin olması için oylarını HDP’ye verdiğini vurgulayan Dilek, “Kadınlar birlikte yönetmek istiyor ve kendini bu mücadele içine katmak istiyor. Kadınlarla birlikte, kadınla iç içe, onların sıkıntılarını dinleyip birlik ve beraberliği yaratacağız. Kadınlarla, gençlerle ve halkımızla birlikte kentlerimizi yöneteceğiz. Birlikte güzelleştireceğiz, birlikte yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.


‘Halkta manevi bir tahribat yaratılmıştı’


HDP’li adayların halkın desteğini alarak seçimleri kazandığı bir diğer merkez Başkale. Belediye Eşbaşkanı Şengül Polat, 31 Mart’ın kayyım zihniyetine yanıt verilen bir tarih olduğunu belirterek, “Halk açık bir şekilde ‘siz benim irademi gasp edemezsiniz, irademize sahip çıkıyoruz’ dedi. Birçok belediyede eşbaşkanlarımıza KHK gerekçesiyle mazbatası verilmedi. Bir oy ile iki oy ile kaybedilen belediyelerimiz oldu. Başkale’de kayyım büyük bir tahribat yaratmıştı. Özellikle halkta manevi bir tahribat yaratılmıştı. Gaspçı ve tahakkümcü bir zihniyet vardı. Hiçbir şekilde halkın arasına karışmayan ve halkı tanımayan bir belediye vardı. Biz belediyeyi aldıktan hemen sonra halk belediyeye akın etti. Halk artık polis araması olmadan, herhangi bir aramadan geçmeden ve kimse aracı olmadan gelip seçilmişlerine sorunlarını iletebiliyor. Bir aylık sürecimiz bu şekilde geçti. Manevi yönünde ki tahribat onarıldı. Belediye personellerinde bile o tahribat vardı. Belediyeye gittiğimiz ilk gün ile şimdiki hali arasında çok büyük bir fark var” diye konuştu.


‘Kayyımın iptal ettiği projeleri hayata geçireceğiz’ 


Bundan sonra da halkla birlikte yol alıp projelerini hayata geçireceklerinin altını çizen Şengül, şöyle dedi: “HDP’nin kadın politikalarını tekrar hayata geçireceğiz. Kayyımın Başkale’de yaptığı ilk icraat kadın kazanımlarını hedef almaktı.  DBP’li belediye döneminde uygulamaya geçilecek bütün projeler iptal edildi. Başkale’de bir kadın atölyemiz ve üç seramız vardı bunlar tamamen işlevsiz hale getirildi, atölyenin kapısına kilit vuruldu. Kadın Politikalar Müdürlüğü kapatıldı yerine Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü açıldı. Bir kadın iş hanımız vardı o da kayyım tarafından durduruldu. Ancak bizler bütün bu projeleri şimdi tekrar aktifleştireceğiz.”


‘Kadın kenti için mücadele edeceğiz’


5 yıllık stratejik programları olacağını ve programın içinde kadın stratejik programını da hayata geçireceklerini ifade eden Şengül, “Programımız bu Eylül ayında meclis tarafından kabul edildikten sonra kadınlarla birlikte köy köy, mahalle mahalle kadının kolektif aklıyla planlama yapıp önümüze çalışmalar koyacağız. HDP’li belediyelerin ayrıcalığını Başkale’de yaşatacağız. Kadınları daha çok görünür kılmak için projelerimiz olacak. Başkale’yi daha yaşanılır bir ilçe yapabiliriz. Yeter ki kadınlar o gücü kendinde bulsun. Kentimizi kadın kenti yapmak için mücadele edeceğiz ve çalışacağız” dedi.
Editör: Haber Merkezi