ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanlığına seçilen  Selçuk Mızraklı, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyeye kayyum olarak atanan ve AKP’nin adayı olan Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla’nın belediyede yaptırdığı lüks makam odasının yanı sıra  iç içe yapılan lüks dinlenme odası ve banyonun görüntülerini sosyal medya hesabında paylaştı. Paylaşımdan sonra Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden yurttaşlar, kayyumun özellikle lüks banyosu ve makam odasını görme talebinde bulunuyor. Talep yoğunluğu fazla olunca belediye eş başkanları henüz bu mekanları halka açmış değil.


YURTTAŞLAR ARANMADAN BELEDİYEYE GİRİYOR


Seçilmiş belediye eşbaşkanların göreve başlamasıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında ilk günde değişiklikler oldu. 2 buçuk yıl aradan sonra yurttaşlar ilk kez üstleri polislerce aranmadan belediye binasına girerken, polis kontrol noktaları ve bariyerler de kaldırıldı. Bariyer ve kontrol noktalarının kaldırılması üzerine belediye işçileri, binanın çevresini tazyikli su ile yıkadı.


USULSÜZLÜKLER LED PANOLARINDA GÖSTERİLECEK


Eşbaşkanların oluşturduğu Kayyum Hasar Tespit Komisyonu, Kasım 2016’dan bu yana kayyumun yaptığı ihaleler, ödemeler, çalışmalar ve icraatlarını raporlaştırmak için çalışmalarını sürdürürken, kayyumun tespit edilecek olan usulsüzlükleri ise kentin farklı yerlerinde bulunan ışıklı led panolarında gösterilecek.


‘KULLANMAYACAĞIZ’


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık, daha önce 750 bin TL denilen ancak belediyedeki faturası inceledikten sonra 1 milyon TL’yi aşan bir ücrete mal olan lüks makam odasını kullanmayacak. Mızraklı, “Hiçbir şekilde orayı kullanmayacağız. İnsanın gözünü yoruyor, yüreğini yoruyor. Orayı ne yapacağımızı da yine belediye meclisimizle beraber değerlendireceğiz” dedi.


‘KENDİSİNE KÜÇÜK BİR DÜNYA YARATMIŞ’


Kayyumların yönettiği 2 buçuk yıllık zaman dilimini “korkunç bir savurganlık, yağma ve tahribat” şeklinde değerlendiren Mızraklı, “Tam bir mirasyedilik durumu var. Bu halka ait olduğu dönemlerde oldukça zorluklarla biriktirilmiş değerlerin adeta yağmalandığını gördük. Halka ait olan kaynağın kullanımında fütursuzca harcanmasından dolayı ciddi ekonomik sıkıntılar içine giren belediyenin kötü bir durumda olduğunu biliyoruz. Halk yerine kendilerine hizmet ettiklerini gördük. Gördüklerimiz adeta bir kayyum raporu gibidir. Yaşadığı coğrafyadan kopmuş, kendisine ayrı adeta küçük bir dünya yaratmış. Dışarıdaki gerçeklikle bağ kuramamış bir zihniyetin görüntülerini izledik. Bizler ilkokula gittiğimizde annelerimiz bize, ‘Yanınızdaki çocuk evinden yiyecek bir şey getirmemişse ya onunla paylaşın ya da ona göstererek yemeyin’ derdi. Gördüklerimiz insanda bir mahcubiyet duygusu yaratıyor. Hicap duyuyorsunuz. Çok fazla söze gerek yok, yapılanların görülmesi yeterli” diye konuştu.


‘TAHRİBATLARI ONARACAĞIZ’


Kayyumların kentte yarattığı tahribatları onaracaklarını vurgulayan Mızraklı, “Kültürü ve anadili unutturma rejimi ve zihniyetine karşı kentimizde toplumsal hafızayı canlı tutacağız. Amed’de yaşam akışı kentin gerçek kimliğini yansıtacak. Çok dilli belediyecilik politikamız yeniden uygulanmaya konulacak, yaşam burada yaşayanların dili ile olacak” diye konuştu.


UYANIK: GASP İLE KARŞI KARŞIYAYIZ


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hülya Alökme Uyanık ise kayyum atandıktan sonra belediyenin kışlaya dönüştürülüp, halka kapatıldığını ifade ederek, içeride gördüklerinin halkın gerçeğinden kopuk olan kişilerin hizmet için harcanması gereken paraları nasıl israf ettikleri olduğunu söyledi. Uyanık, “Kayyumlar tarafından halkımızın hakkının gasp edilmesiyle karşı karşıyayız. Söze gerek bırakmayan bir görüntüdür. Gasp politikasını sürekli anlatıyorduk. Halkın içine çıkmadıklarını, halın ihtiyaçlarını görmediklerini söylüyorduk. Burada gördüklerimiz Türkiye’nin küçük bir örneğidir” dedi.


MA / Lezgin Akdeniz 


Kaynak: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi