VAN - Hakkında “eşbaşkanlık” sistemiyle ilgili hakkında iddianame hazırlanan kayyım atanan Edremit Belediye Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin, " Bu yönetmenlik belediye meclisinde en üst iradedir -ki biz dünyada tek modelini partimizde oluşturduk. Bizler bu temelde bedeli ne olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

jinnews Haberine göre; Van Cumhuriyet Başsavcılığı, "mevzuata aykırı" olduğu gerekçesiyle "Eşbaşkanlıkla" ilgili yürütmeyi durdurma ve iptaline dair İdare Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı iddiasıyla, yerine kayyım atanan Van Edremit Belediye Eş başkanı Sevil Rojbin Çetin hakkında iddianame hazırladı. Davanın ilk duruşması 18 Haziran günü görülürken bir sonraki duruşma 25 Eylül'de görülecek. İddianameyi değerlendiren Rojbin, eşbaşkanlığın Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) yürüttüğü siyasal bir mücadele olduğuna dikkat çekerek, birçok belediye eşbaşkanı hakkında bu sistemle ilgili onlarca dava olduğunu söyledi.

'Dünyada ilk örneğini DBP belediyeleri ortaya koydu'

Avrupa ülkelerinde birçok siyasi partinin de “eşbaşkanlık” sistemiyle yönetildiğine dikkat çeken Rojbin, "Türkiye'de ise Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile başlatılan BDP ile süren ve eşit temsiliyeti esas alan, kadın erkek eşitliğine dayanan öz güç, öz irade, öz yönetime dönüşen halidir. 2014 yılında da eşbaşkanlık modelini dünyada ilk örneğini BDP esas aldı. Belediye seçimlerinde de tüm başkanlıklarda biri kadın, biri erkek olmak üzere yönetim şeklini hayata geçirdi. Bizler de Edremit'te partimizin tüzüğü doğrultusunda seçime gittik" dedi.

'Eşit temsiliyet halktan kabul gördü'

Türkiye'de yerel yönetim bazında soluk olabilecek bir yönetim anlayışını hayata geçirdiklerini ifade eden Rojbin, "Yerel seçimlerde bütün billboardlarımızla, seçim afişlerimizle, bütün propaganda araçlarımızda eşbaşkanlar olarak vardık. İlçemizde ise ben ve Abdulkerim Sayan halkın karşısına çıktık. Halk aslında bu şekliyle bizi kabul etti. Büyük bir oy oranıyla da eşbaşkanlar olarak bizi kabul etti. Pusulalarda belki sadece benim ismim vardır ama iki eş başkan olarak sandık başına gitti insanlar. Bu süre boyunca bütün reklam afişlerinde seçim bildirilerinde eş başkan olarak çıkmamıza rağmen hiçbir yasal düzenleme yapılmadı. Ama sonrasında hayata geçirmeye çalıştığımız çift imza kullanımı söz konusu olunca da mülkü amirleri tarafından itiraz edilerek, hakkımızda soruşturma başlatıldı. Bundan dolayı da mahkemelerde yargılanmaya başladım" sözlerini kullandı.

'Kovuşturmaya yer yoktur denileceğine...'

Belediye yönetiminde yer aldıkları süre boyunca da devlet bakanlarıyla eşbaşkanlar olarak görüşmeler yaptıklarını söyleyen Rojbin, "Asıl amacımız yerel yönetimlerinde kadın temsiliyetini açığa çıkarmak. Biz yerel yönetimlerde eşit temsiliyeti benimsedik. Asıl burada şeffaf belediyecilik ortaya çıkar. Yönetim bazında, idari bazda kadın erkek eş temsiliyetini getirdik. Kadının yönetebilme iradesini açığa çıkardık. Bizler kayyım atanmasına rağmen halk bazında hala eşbaşkanlar olarak anılıyoruz. Türkiye'de gerçek demokrasiyi, demokrasi kültürünü oturtmak adına eşbaşkanlık adına belediyelerde yönetimleri devraldık. Bizler makam odaları oluşturmadık. Makam araçları oluşturmadık. Bizler bir yönetmenlik oluşturduk. Bu yönetmenlik belediye meclisinde en üst iradedir -ki biz dünyada tek modelini partimizde oluşturduk. Bizler bu temelde bedeli ne olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz. Açıkçası 'kavuşturmaya yer yoktur' denilmesi gereken bir yerde, mahkeme karşısına çıkacağım" dedi.

kaynak Jinnews
Editör: Haber Merkezi