DİYARBAKIR - Emekli-Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Vahap Günay, emekli maaşlarına yapılan zammın beklentileri karşılamadığını belirterek, "Bugünden sonra geçinmek mümkün olmayacak” dedi.  

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 Ocak'ta yaptığı açıklamayla en düşük emekli ücretini 2 bin 500 TL olarak duyurdu. Söz konusu ücretler, ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerin başında gelen milyonlarca emeklinin beklentilerini karşılamadı. Emekliler, yapılan zamma karşı birçok kentte alanlara çıkarak, elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaları dahi ödeyemeyecek halde olduklarını belirtti.  

ZAMLARIN ETKİSİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Vahap Günay, açıklanan zamma tepki gösterdi. Günay, ülke genelinde yaklaşık 13 milyon emekli olduğunu, bunlardan yüzde 63’ünün bin 500 ila 2 bin TL arasında maaş aldığını aktardı. En son açıklanan zammın yeterli olmadığını belirten Günay, emeklilerin kaybının büyük olduğunu ifade etti. AKP döneminde emeklilerin sofrasındaki ekmekten sağlığa kadar birçok birikimini kaybettiğini söyleyen Günay, derinleşen krizin emeklileri olumsuz etkilediğini ifade etti. 

Günay, "Emekliler zaten geçinemiyorlardı. Her şeye yağmur gibi zamlar yapıldı. Asgari ücrete yapılacak olan zamdan sonra belki biraz rahatlarız diye düşündük. Ancak aynı zamanda yüzde 80’lere varan zam furyası başladı. Asgari ücret zaten gelen zamlarla hemen eridi. Emekliler zaten kendi yaşamlarını idame edemiyorlardı bu saatten sonra kesinlikle ettiremezler” diye kaydetti. 

‘GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL'

İktidarın zam söylemleriyle halkı "dolandırdığını" kaydeden Günay, yüzde 25’lik zammı yeterli bulmadıklarının altını çizdi. Günay, “2 bin TL maaş alan emekliye yüzde 25’lik zam yapılırsa maaşını 2 bin 500 TL’ye çıkarmış olursunuz. Bu para günümüz koşullarında sadece kira bedelidir. Emeklinin elektrik, su ve doğalgaz gibi birçok giderleri kalacak. Emekliler bugüne kadar zaten geçinemiyorlardı. Bugünden sonra da geçinmeleri mümkün değil. Geçinme şansları sıfır" şeklinde konuştu.

KUYRUKTA BEKLEYEN EMEKLİLER

Zamlar karşısında gittikçe yoksullaşan emeklilerin ekmek kuyruklarına girdiğine dikkati çeken Günay, şöyle devam etti: "Bugün emekli yurttaşlar gidip inşaat alanlarında bekçilik yapıyor, ayakkabı boyacılığı yapıyor. Sabah erken saatlerinde ekmek fırınlarının önünde bayat ekmek almak için kuyruğa giriyor. Emekliler 10 tane bayat ekmek alıp dolaplarına koyuyor. Sıcak ekmek yemeye hasret kaldılar. Milyonlarca emekli mağdur olmaya devam ediyor. Korkarım ilerleyen dönemlerde emekli yurttaşlarımız yeni zamlarla karşılaşacak."

MA / Ergin Çağlar

Editör: Haber Merkezi