İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: 14 yaşından bu yana evlere temizliğe giden ve şimdilerde salgın nedeniyle işsiz kalan A.Ç.’nin kurtuluş olarak gördüğü evliliğinde yaşadığı şiddetle birlikte hayatı işkenceye döndü. A.Ç. yaşadığı zorluklara karşı verdiği mücadeleyle kadınlara örnek oldu.

MA / Semra Turan'ın haberine göre; İstanbul’da yaşayan ev işçisi A.Ç. (50) ile salgın sürecinde işsiz kalan binlerce kişiden sadece biri. Daha çocuk yaşlarda hayata tutunmak için çalışmak zorunda kalan A.Ç.’nin yaşam mücadelesi milyonlarca ev emekçisi kadının yaşama hangi zorluklar altında tutunduklarını gösteren sadece küçük bir örnek.

14 YAŞINDA YATILI İŞÇİ OLDU


Kastamonulu işçi bir ailenin 11 çocuğundan ilki olan A.Ç. İstanbul’da doğup büyüdü. Ailesinin yaşadığı maddi sorunlardan kaynaklı sadece ilkokula kadar okuyabilen A.Ç.,  okulu bıraktıktan sonra annesine ev işlerinde yardım ederek, kardeşlerine baktı. 14 yaşına geldiğinde ise ailesi tarafından eve para getirmesi için zengin bir ailenin yanına “yatılı işçi” olarak verildi. Yaklaşık 2 yıl boyunca ailesinden uzak zengin bir ailenin evini temizleyerek, para kazanan A.Ç., elde ettiği gelirin tümünü de ailesine gönderdi.


Evlendiğinde henüz 17 yaşında olan A.Ç. ilk çocuğunu da 18 yaşında dünyaya getirdi. Evliliğinden 2 çocuk dünyaya sahibi olan A.Ç.’nin çalışmaktan kurtuluş olarak gördüğü evlilik de bir işkenceye dönüştü.

Evlendiği erkek evliliklerinin ardından çalışmayınca A.Ç., çocukları için yeniden ev işçiliğine geri döndü.


ŞİDDETE KARŞI BİLİNÇLENMEK 


Eşinden ilk 5 yıl boyunca sistematik olarak hem fiziki hem de psikolojik şiddet gören A.Ç., birçok kadın gibi çocukları nedeniyle boşanmadı. O süreçte buna nasıl karşı duracağını bilmeyen A.Ç., zamanla şiddeti durdurmanın yolunun bilinçlenmek olduğunu fark etti.  A.Ç, öğrendikçe kendisine uygulanan şiddete karşı çıktı ve gerekli yerlere şikayetlerde bulundu. Ancak bu durum fiziki şiddeti ortadan kaldırsa da psikolojik şiddeti bitirmedi.


5 YILDIR MÜCADELE EDİYOR


2015 yılına Beykoz Adliyesi’ne gidip boşanmak için başvuran A.Ç.’ye arabuluculuk dayatıldı ve ikna edilerek evine geri gönderildi. Şikayet üzerine savcılık tarafından evli olduğu erkeğe uzaklaştırma kararı verilen A.Ç., yaklaşık 5 yıldır boşanmayı kabul etmeyen erkekle mücadele ediyor.


MÜCADELEYLE GEÇEN BİR ÖMÜR


A.Ç. yaşadıklarını şu sözlerle özetledi; “Temizlikten kurtulmak için evlendim ama çare olmadı. Ailemin bana sunduğu hayattan daha beterini yaşadım. Evlenince hem şiddet gördüm, hem de eve bakmak zorunda kaldım.  Çocuklarım aç kalmasın diye ev işçiliği yaptım. Bunca yıl hiç çalışmadan geçirdiğim bir zamanım olmadı. Hem çalıştım hem kendimi şiddetten nasıl korurum diye bilinçlendirdim. Kendi paramı kazandığım için haklarımı da araştırıp öğrendim. Kadınlar hiçbir zaman özgüvenlerini kaybetmesinler korkamasınlar. Kendi haklarını bilip şiddete karşı çıksınlar. Ben hiç korkmadan şiddete karşı çıktım.”


SİGORTASIZ, GÜVENCESİZ BİR YAŞAM 


Ev işçiliğinde yaşadıklarına da değinen A.Ç., “35 yıl boyunca gündelik ve yatılı işçi olarak zenginlerin evini temizledim. Sigortasız çalıştırıldım. Yıllarca taş mermerleri parlattım. 50 yaşıma geldim artık işte vermiyorlar. Pratik olamazsınız diye gençleri istiyorlar. Sigortasız çalıştırıldığım için her hangi bir gelirim de yok. Devletin ev emekçisi kadınlar için destek sağlaması gerekir. Salgından kaynaklı çalışamıyorum. Kiramı, faturalarımı ödeyemiyorum. Parasız pulsuz ciddi sorunlar yaşıyorum. Israrla anlattığım şeyde budur her anlamda haklarımızı bilsek ve mücadele etsek nerede çalıştığımızın bir önemi yok”  diye konuştu.


SESSİZ KALMASINLAR


A.Ç., son olarak kadınlara şu mesajı verdi: “Yaşadıklarım beni güçlendirdi. Benim gibi olan milyonlarca kadın var. Yeter ki korkmasınlar sesiz kalmasınlar. Kendilerini geliştirsinler, bilinçlensinler.”

Editör: Haber Merkezi