QAMIŞLO-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Kongreya Star’ın sorumluk alarak salgın sürecine bütün gücü ile katıldığını söyleyen Evin Siwêd, eve kapanmalar ile dünyada artan erkek şiddetine karşı bölgede Kadın Evleri’nin harekete geçtiği bilgisini verdi.


Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının henüz görülmediği alanlar içinde Kuzey ve Doğu Suriye de bulunuyor. Bölgede virüse karşı ciddi önlemler alınırken, bunun başında sokağa çıkma yasağı, dezenfekte çalışmaları ve halkın ihtiyaçlarını ücretsiz kapılarına götürme geldi. Özerk Yönetim kendi imkanlarına göre toplum sağlığını korumak için imkanlarını seferber ederken, kadınlarda bu seferberliğin bir parçası oldu. Kongreya Star Sözcüsü Evin Siwêd de kadınlar cephesindeki çalışmalarına ilişkin  JINNEWS'e  ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.


‘Toplumun sağlığı için kadınlar seferber olmuş durumda’


Bu süreçte kadınlar öncülüğünde yürütülen çalışmalara dikkat çeken Evin, “Bir süredir koronavirüs dünyaya yayılmış durumda. Demokratik Özerk Yönetim olarak Kuzey-Doğu Suriye halkının virüs salgınına karşı korunması için bazı önemli tedbirler alındı. Alınan kararların uygulanması için bir kadın örgütlenmesi olan Kongreya Star olarak bizler de öncülük görevini üstlendik. Bu olağanüstü koşularda bazı komitelerimiz de çalışmalar yürütmekte. Şehir içinde sokağa çıkma yasağının uygulanmasında kadın asayiş birimleri, sokakların temizliği ve sağlıklı koşulların oluşturulmasında belediye çalışanı kadınlar ve sağlık komiteleri içerisinde yer alan kadınlar hazırlıklıdırlar. Kadınlar toplum sağlığı ve koruması için seferber olmuş durumda” dedi.


‘Şiddete karşı Kadın Evleri’miz harekete geçti’


Yine bu süreçte toplumsal sorumluluklarının yanı sıra özgün çalışmalarına da devam ettiklerini söyleyen Evin, şöyle konuştu: “Bu kutsal görevlerin yanında birçok başka sorumluluk ve çalışma da gerçekleştirildi. Qamişlo ırmağı ıslah edilerek temizlendi. Halk Belediyesi ve Kadın Bürosu tarafından Önder Apo’nun doğum günü için belirlenen alana bin 500 ağaç fidanı ekildi. Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla virüs salgınının yayıldığı bu günlerde evlere kapanmak zorunda kalan kadınlara yönelik baskılar ver erkek şiddeti atmakta, birçok sorunla karşılaşılmakta. Bunun önünü almak için biz de Kadın Adalet Meclisi’ne bağlı Kadın Evleri’nin harekete geçmesi için karar aldık. Elbette çalışmalarda yer alan her arkadaş kendi sağlılıklarına gereken önemi göstermekte ve çalışmalarını yürütürken aynı zamanda halkı virüse karşı korumakta.”


‘Özerk Bölge yönetiminin aldığı kararlara dahil olduk’


Özerk Yönetim’in virüsün yayılması için aldığı tedbirlere de değinen Evin, “Kadınlar olarak bizler de görüş ve önerilerimizle kararlarlaşmalara dahil olduk. Özerk Yönetimin aldığı kararlar bölge için alınan en iyi kararlardı. Tedbir alma konusunda geciken devletlerin düştüğü durumu gördük ve alınan kararları olumlu karşıladık. Evde karantina süresinin uzatılması için alınan karara bir kez daha katıldık ve uzattık” dedi.


‘Kongreya Star bu kriz döneminde önemli sorumluluklar yüklendi’


Evin, kadınların bu süreçte virüse karışı yaptığı çalışmaları da anlatarak şunları aktardı: "Başlangıçta koronavirüs salgınına karşı bir açıklama ile halka uyarılarda bulunduk ve bütün kadınlarla da paylaştık. Virüsten korunmak için gereken dikkat, temizlik ve önlemler nasıl alınacağı ve kendimizi ve halkımızı nasıl koruyacağımız konularında kadınlara yönelik eğitimler verildi. Kongreya Star halkın içerisinde kendini birçok yönden örgütleyerek çalışmalarını yürütmekte. Bütün kadınlara ulaşma için ve bilinç oluşturmak için belde, ilçe ve kantonlarda komiteler şeklinde örgütlenmeye gidiyoruz. Böylece kalabalıklar bir arya gelmeden ihtiyaç olan her yere ulaşabiliyoruz. Kadınlar olarak bütün bu çalışmaları omuzladık ve halen devam etmekteyiz.’’


Kominler oluşturuldu


Kominler de kurduklarını aktaran Evin, kominlerin kalabalıkların oluşmaması adına kurulduğunu belirtti. Evin, “Kominler farklı şekillerde görevlerini yerine getirmekte. Yakın mahallelerde yaşayanlar birbirleriyle ilişkide zaten. Durumu olmayan ve ihtiyaç sahiplerinin yaşansal ihtiyaçlarını da kominler gidermekte. Komünler halkı oluşabilecek tehditlere karşı bilgilendirmekte. Diyebiliriz ki küçük mahallelerde yürütülen bu çok önemli çalışmaların dışındaki büyük çalışmalar askıya alınmış durumda” bilgilerini verdi.


‘Yaşlılara karşı duyarlılık daha da arttı’


Bu süreçte yaşlı insanlara olan yaklaşımlara da dikkat çeken Evin, yaşlıların tarihin hafızası olduğunun altını çizdi. “Toplumumuzdaki yaşlılar bizler açısından atalarımızdan kalan hikaye, dil kültür ve tarihimizin hafızası olarak görülmekte” diyen Evin, “Bu yüzden halkımızın yaşlılara göstermiş olduğu saygı  çok kutsal görülmektedir. Yaygın olarak dillendirilen ve yaşlılarımızı korku içerisinde bırakan bu hastalıktan en çok yaşlıların etkilendiği hikayesi bölgemizde ve halkımızda karşılık bulmamış aksine herkesin hafıza olarak gördüğü yaşlılarımıza karşı daha büyük bir duyarlılık geliştirdi” diye belirtti.


‘Bu salgın insanlık için bir sınavdır’


Hastalığa karşı bilgilendirmenin zamanında yapılmış olması ile bugün böylesi bir tablo ile karşı karşıya kalınmayacağı görüşünü savunan Evin, “Korona salgını bize dünya devletlerinin ilişkilerinin nasıl olduğu konusunda çok önemli detaylar sundu. Virüs ortaya çıktığı andan itibaren elde edilen bilimsel veriler tam olarak paylaşılmış olsaydı acaba şimdiki durum daha farklı olmaz mıydı? Tedbirlerin daha erkenden alınması ve sürecin daha kolay atlatılması sağlanabilirdi. Bu salgın şimdi insanlık için bir sınavdır. Kuzey Doğu Suriye halkına hizmet etmek bizim için kutsal bir görevdir ve sınavdır. Bu süreçten kurtulabilmemiz için hem kendimizin hem de halkımızın sağlığını korumamız gerekir” dedi.


‘Bu süreçten olumlu sonuçlarla çıkacağımıza inanıyoruz’ 


Evin son olarak da şunları söyledi: “Eğer bu şekilde devam edersek bu süreçten olumlu sonuçlarla çıkacağımıza inanıyoruz. Yaşanan olumsuzluk ve hatalar üzerinde ciddiyetle durulmakta ve aşılması için önemli kararlar alınmaktadır. Evet büyük bir tehlike altındayız ama bu salgından sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına inanıyoruz. Bu süreçten olumlu bir şekilde çıkarsak eğer bu bölge halklarının başarılarına bir başarı daha ekleyecektir. Bu nedenle halkımıza çağrımız evlerinde kalmalarıdır.”
Editör: Haber Merkezi